του δικηγόρου Δημήτριου Ε. Κορωνάκη*
Τα θέματα σχετικά με την έκδοση άδειας μουσικής ή/και μουσικών οργάνων είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί πολλούς επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή και ας μιλήσουμε απλά.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα θέματα της μουσικής, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα κέντρα διασκέδασης και στα λοιπά καταστήματα.
Στην πρώτη κατηγορία, η λειτουργία της μουσικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος και γι’ αυτό δεν νοείται να εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου διασκέδασης χωρίς έγγραφη βεβαίωση της ΑΕΠΙ, της Αυτοδιαχείρισης ή υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία ότι δεν αναπαράγονται έργα των δύο προηγούμενων. Το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης είναι τα 100db.
Από την άλλη πλευρά, τα λοιπά καταστήματα (όπως μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.) για να μπορούν να παίζουν μουσική θα πρέπει να κατέχουν άδεια μουσικής και μουσικών οργάνων.
Η διαδικασία που απαιτείται είναι η κατάθεση αίτησης στον αρμόδιο δήμο, μαζί με σχεδιάγραμμα και δήλωση μηχανικού για την θέση και την ισχύ των ηχείων καθώς και βεβαίωση άδειας δημόσιας εκτέλεσης της ΑΕΠΙ ή της Αυτοδιαχείρισης σε περίπτωση που αναπαράγονται έργα μελών τους. Διαφορετικά το τελευταίο δικαιολογητικό αυτό αντικαθίσταται με μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ότι δεν αναπαράγει έργα μελών της ΑΕΠΙ ή της Αυτοδιαχείρισης.
Το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης στα καταστήματα αυτά είναι τα 80db.
Η άδεια μουσικής μπορεί να είναι ετήσια, τριετής ή αορίστου χρόνου, με την καταβολή των αντίστοιχων παραβόλων.
ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
--Υπάρχει κάποια περίπτωση να οδηγηθεί ο επιχειρηματίας στο αυτόφωρο για παράβαση της μουσικής;
Από τις 2 Απριλίου 2012, μετατράπηκαν ξανά (Ν.4055/2012) οι παραβάσεις της ηχορύπανσης και της υπέρβασης ανώτατης ηχοστάθμης σε πλημμέλημα και άρα αυτόφωρο!
Οι απειλούμενες ποινές είναι ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000ευρώ) (Ν.4055/2012, αρ.37§3).
Πρακτικά δηλαδή, σε όποιο αναψυκτήριο ή εστιατόριο ή καφετέρια διαπιστωθεί να παίζεται μουσική πάνω από 80dB και το δικαστήριο πει “ένοχος”, εκτός από την ποινή φυλάκισης θα επιβληθεί και χρηματική ποινή τουλάχιστον πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000ευρώ), η οποία όταν πας να την πληρώσεις, με τις δικαστικές προσαυξήσεις, θα φτάσει σχεδόν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Επίσης, θα κατάσχονται πλέον και τα μηχανήματα ήχου.
--Μπορεί η μη πληρωμή δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ ή η Αυτοδιαχείριση να με οδηγήσει στο αυτόφωρο;
Αυτή είναι μία τακτική που εφαρμόζει συχνά η ΑΕΠΙ στηριζόμενη στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αν διαπιστώσει η ΑΕΠΙ ότι αναπαράγονται έργα μελών που εκπροσωπεί μπορεί να υποβάλει μήνυση στην Αστυνομία και να ακολουθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, αφού η παράβαση τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.
--Μπορώ να πληρώσω την fairmusic αντί για την ΑΕΠΙ και να παίζω μουσική στο κατάστημά μου; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
Οι αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης είναι αποκλειστικά η ΑΕΠΙ και η Αυτοδιαχείριση.
Αν κάποιος επιχειρηματίας στο κατάστημά του αναπαράγει έργα μελών της ΑΕΠΙ ή της Αυτοδιαχείρισης οφείλει να πληρώσει το αντίτιμο για τα δικαιώματα αυτά.
Υπάρχουν όμως εταιρίες, όπως η fairmusic, οι οποίες εκπροσωπούν διάφορους καλλιτέχνες που δεν έχουν δώσει εντολή εκπροσώπησής τους στην ΑΕΠΙ ή στην Αυτοδιαχείριση. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα κάποιες εταιρίες δίνουν την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αναπαράγουν ολόκληρες λίστες τραγουδιών που δεν ανήκουν σε κάποιον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο η ΑΕΠΙ και η Αυτοδιαχείρηση να ασκήσουν αγωγή ή ακόμα και μήνυση. Το αν ευσταθεί ή όχι θα αποδειχθεί στα δικαστήρια και αντιστοίχως θα καταλογισθούν και τυχόν δαπάνες από την δικαστική διαμάχη.
--Μπορώ να έχω ηχεία στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος μου;
Σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, επιτρέπεται ρητά η τοποθέτηση ηχείων στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Ωστόσο πάντα υπό την προϋπόθεση η ένταση της ηχοστάθμης του καταστήματος να μην υπερβαίνει την επιτρεπόμενη ηχοστάθμη ή σε κάθε περίπτωση τον θόρυβο του περιβάλλοντος στην πλησιέστερη νόμιμη κατοικία, ξενοδοχείο, ναό, σχολείο κ.λ.π. προστατευόμενες εγκατραστάσεις.
*O δικηγόρος κ. Δημήτριος Ε. Κορωνάκης (koronakislaw.gr) ασχολείται αποκλειστικά με νομικά θέματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, Internet και τυχερών παιγνίων.