Η φράση «Τα φάγαμε όλοι μαζί», την οποία έχει κάνει τίτλο βιβλίου, web site και ενδεχομένως σε λίγο σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση ο Πάγκαλος, είναι δόλια όχι μόνο στο περιεχόμενό της, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που την χρησιμοποιεί ο εμπνευστής της.
Η φράση, από μόνη της, δηλαδή εκτός του ειδικού και ..
γενικού πλαισίου αναφοράς της, διαστρεβλώνει το υποκείμενο της πράξης (όλοι μαζί ) αλλά κι αυτήν την ίδια την πράξη (απλώς φάγαμε). Έτσι πετυχαίνει με πονηρό τρόπο να εξισώσει την δύναμη των υποκειμένων (πολιτικός, πολίτης) άρα και το ποσό ευθύνης τους, όπως και να αποκρύψει την ποιοτική και ποσοτική διαφορά στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Ας ξεκινήσουμε με το ‘φάγαμε’. Το ρήμα στην καθημερινή του χρήση, σημαίνει φάγαμε φυσιολογικά, δηλαδή την κανονική ποσότητα που χρειαζόμασταν, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, μασήσαμε αργά και μια υγιής αίσθηση κορεσμού μας απέτρεψε από το να φάμε περισσότερο. Γι αυτό άλλωστε, τις παθολογικές καταστάσεις η πλούσια ελληνική γλώσσα τις αποδίδει με διαφορετική λέξη η φράση ! Έτσι λέμε ' περιδρόμιασε, 'έφαγε τον άμπακο', ‘χλαπάκισε’ και άλλες παρόμοιες. Δεν λέμε έφαγε (απλώς).
Ας δούμε τώρα το ‘όλοι’. Ας εξετάσουμε δηλαδή, εάν η λέξη «φάγαμε» αποδίδει μεταφορικά την κατάσταση στην περίπτωση «Τσοχατζόπουλου» που έφαγε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια, το ίδιο σωστά με την κατάσταση του παππού που δεν ζήτησε απόδειξη για την πορτοκαλάδα στο καφενείο του χωριού, έτσι ώστε να γλυτώσει 10 λεπτά. Παράδειγμα που αρέσει πολύ στον Πάγκαλο, διότι χρησιμοποιώντας το διατρέχει, με μια κίνηση, ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας και στοιχειοθετεί την συνολική διαφθορά της (από τον πρώτο πολίτη – πολιτικό μέχρι τον τελευταίο συνταξιούχο) .
Με δεδομένη την φτωχή μέση οικονομική κατάσταση ενός τυπικού έλληνα χωρικού, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι η παραβατική συμπεριφορά του παππού εμπίπτει στην σημασία του ‘τρώγω φυσιολογικά’, δηλαδή όση ακριβώς ποσότητα χρειάζομαι για να ζήσω, αργά και με μέτρο. Δεν θα λέγαμε ποτέ ότι ο παππούς ‘έφαγε το καταπέτασμα’ ή ‘έφαγε τον περίδρομο’ με το να ζημιώσει το δημόσιο κατά 20 λεπτά. Επομένως στην περίπτωσή του, πράγματι, ταιριάζει το ρήμα «έφαγε». Θα μπορούσαμε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το «τσίμπησε», ώστε να είμαστε περισσότερο ακριβολόγοι. Στην περίπτωση όμως του «Τσοχατζόπουλου» η λέξη τσίμπησε, έφαγε ή παράφαγε είναι εντελώς ακατάλληλες για το μέγεθος της πράξης. Εδώ ταιριάζουν τα ρήματα «περιδρομιάζω», «χλαπακίζω» ή μάλλον «καταβροχθίζω».
Βέβαια ο Πάγκαλος δεν έχει το ήθος να παραδεχθεί ότι η τάξη του, η πολιτική και οικονομική ελίτ, καταβρόχθισε το δημόσιο χρήμα, δεν το έφαγε απλώς ! Γι αυτό χρησιμοποιεί το ρήμα «φάγαμε» που αυτομάτως αποκλείει όλους όσους το «καταβρόχθισαν» ! Εάν ήθελε να αποδεχθεί την ευθύνη της τάξης του, θα χρησιμοποιούσε μια άλλη φράση όπως, «όλοι εμείς καταβροχθίσαμε αλλά κάτι τσιμπήσατε κι εσείς», που θα απέδιδε σωστότερα την κατάσταση.
Μάλιστα εάν ο Πάγκαλος παραδέχεται την εκτεθείσα ανισότητα τότε αυτό κάνει την φράση ακόμη πιο δόλια! Διότι ψυχολογικά λειτουργεί εξισωτικά με τον τρόπου που την χρησιμοποιεί! Αναπαράγεται χιλιάδες φορές και πετυχαίνει έναν στόχο. Να μεταφέρει την ευθύνη της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος στους πολλούς και ανώνυμους πολίτες. Να γίνει διάχυση της ευθύνης στο εκλογικό σώμα. Αυτή η φράση θα μείνει στο τέλος και το ψυχολογικό της φορτίο. «Τα φάγαμε όλοι μαζί». Είμαστε στον ίδιο βαθμό συνυπεύθυνοι. Καμία ποιοτική η ποσοτική διαφορά !
Γι αυτό η δήλωση ‘Τα φάγαμε όλοι μαζί’ , είναι δόλια, παραπλανητική και προσβλητική !
Δημήτρης ΤΣΕΛΙΟΣ
https://www.facebook.com/TseliosDimitrios