2 Σεπ 2012

Η Γαλλία εγκαταλείπει την Ελλάδα

Οι γαλλικές τράπεζες αποσύρονται από την Ελλάδα. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ετοιμάζονται να πουλήσουν τις θυγατρικές τους εταιρείες.
Οι ειδικοί λένε ότι το γεγονός αυτό δεν θα επιταχύνει την κρίση, που όπου νά ’ναι θα κυριαρχήσει οριστικά στην Ελλάδα, αλλά θα της αφήσει ακόμη λιγότερες ευκαιρίες σωτηρίας. 

Την πρόθεσή της να πουλήσει τα μερίδιά της στην Ελλάδα εξέφρασε ήδη
η Societe Generale και η Credit Agricole. Τη διακοπή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ανακοίνωσε και η γαλλική αλυσίδα υπεραγορών Carrefour. Οι συμμετοχές αυτές ήταν ζημιογόνες ουσιαστικά από την αρχή, αλλά με την ενίσχυση της κρίσης στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις πήγαν ακόμη χειρότερα. Η σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη αναγκάζει τις μεγάλες εταιρείες να απαλλάσσονται από το «έρμα» για να μην βυθιστούν, θεωρεί ο αρχαιότερος αναλυτής του επενδυτικού οίκου Nord Capital Μαξίμ Ζάιτσεφ:
Τώρα οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, αγωνίζονται να επιβιώσουν, πρωτίστως στο εσωτερικό των χωρών τους. Δηλαδή το βασικό είναι να κρατήσουν τις θέσεις τους ειδικά στο εσωτερικό της χώρας τους η καθεμία. Για τη Societe Generale, για παράδειγμα, στη Γαλλία. Επομένως θα κλείσουν υποκαταστήματα στο εξωτερικό. Και οι περικοπές θα γίνουν αμέσως σ’ εκείνα, που βρίσκονται σε χώρες, για τις οποίες είναι πιο θολές οι προοπτικές της οικονομίας, όπου η απειλή της ύφεσης διατηρείται.
Παρόμοιες αποφάσεις από εκπροσώπους μιας από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης ήταν από καιρό αναμενόμενες. Τώρα οι ειδικοί λένε ότι η φυγή των γαλλικών εταιρειών είναι μόνο η αρχή της μαζικής και εσπευσμένης εξόδου των ξένων επενδύσεων από την ελληνική οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί και να μην επηρεάσει αυτή καθεαυτή την ελληνική κρίση. Αποτελεί μάλλον διαπίστωση ότι ήδη κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί να αγωνιστεί μαζί της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ALOR Σεργκέι Χεστάνοφ:
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έρχονταν στην Ελλάδα, αναμένοντας την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας και κατά συνέπεια, την αύξηση του κέρδους από την αγορά τραπεζών, που λειτουργούσαν στην ελληνική αγορά. Επομένως το ίδιο το γεγονός της πώλησης από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες των ελληνικών θυγατρικών τους υποκαταστημάτων μαρτυρά το γεγονός ότι η αποτίμηση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αρνητική. Αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οπότε αυτό καθεαυτό το γεγονός δεν έχει σημασία για την εξέλιξη της κρίσης. Όμως είναι ένας σαφής και αντικειμενικός δείκτης του ότι η κατάσταση πραγμάτων στην ελληνική οικονομία είναι χειρότερη από ό,τι λέγεται.
Τελευταία ελπίδα της Ελλάδας ήταν η Γερμανία. Όμως εκείνη ήδη δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει το αναμενόμενο δάνειο και δεν θα προσπαθήσει να πείσει γι’ αυτό άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Στη Γερμανία σύντομα διοργανώνονται εκλογές, οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι για το ότι η κυβέρνηση σπαταλά μεγάλα ποσά για να βοηθήσει μια ξένη οικονομία και το κυβερνών κόμμα δεν θα τολμήσει να τους εκνευρίσει. Γι’ αυτό ακριβώς οι ειδικοί ονομάζουν άφοβα τον Οκτώβριο ως τον κρίσιμο μήνα για την Ελλάδα. Έως τότε τα χρήματα στη χώρα θα τελειώσουν και θα υποχρεωθεί να περάσει στη δραχμή. Την ίδια στιγμή αυτό δεν θα τη σώσει από τα οικονομικά προβλήματα. Τα χρέη της θα παραμείνουν σε ευρώ. Θα καταστεί αναγκαίο να υπάρξει αναδιάρθρωση των χρεών. Γι’ αυτό εάν η έξοδος από την ευρωζώνη αποδειχθεί ωφέλιμη για την Ελλάδα, αυτό θα συμβεί κάθε άλλο παρά σύντομα.
http://greek.ruvr.ru 

exomatiakaivlepo
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη