10 Σεπ 2012

Τροπολογία Βόμβα

Ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων όλων των φορολογούμενων!
Με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών με σχετική τροπολογία στην Βουλή προτείνει το άνοιγμα των λογαριασμών 8.500.000 φορολογούμενων πολιτών. Η τροπολογία
"βόμβα" προβλέπει την άμεση άρση απορρήτου όλων των τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων για να ελέγξει τα πραγματικά έσοδα!

Με βάση την τροπολογία "βόμβα" του ΥΠΟΙΚ, η Εφορία δεν θα ορίζει την φορολόγηση μόνο με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά θα συνυπολογίζει τις πραγματικές τραπεζικές καταθέσεις.

Αυτό προβλέπεται να επιτευχθεί μέσα από ένα σύνθετο σύστημα καταγραφής καταναλωτικών δαπάνες σε μετρητά ή πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Όλα αυτά τα στοιχεία θα επιδέχονται και διασταυρώσεις μέσω άλλων πηγών εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να εφαρμόσει έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου όπως γίνεται ήδη για τους επιτηδευματίες εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την βέλτιστη και δικαιότερη φορολόγηση καθώς και την άμεση είσπραξη δημόσιου χρήματος.

Το σύστημα έμμεσης τεχνικής φορολογικού ελέγχου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε διάφορες χώρες με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και της δημιουργίας "μαύρων" και αδικαιολόγητα μεγάλων περιουσιών.

Ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το σύστμα ελέγχου θα βασιστεί σε λογισμικά σε συνδυασμό με το TAXISNET και θα συνοδεύεται με αυστηρή παρακολούθηση των πολιτών ως προς το βιωτικό επίπεδο, την αγοραστική κίνηση και τις καταναλωτικές του συνήθειες, το πόσο πλουσιοπάροχα ζει και οποιοδήποτε άλλο στοιχεία βοηθάει στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας που θα συνθέτει την πραγματική δυνατότητα φορολόγησης του κάθε πολίτη.

Αμέσως μετά τη συλλογή ετησίως αυτών των στοιχείων θα γίνεται σύγκριση εσόδων που έχουν δηλωθεί διαχρονικά ως εισόδημα και εξόδων που έχουν δαπανηθεί και με βάση το αποτέλεσμα θα εφαρμόζονται και οι φορολογικοί συντελεστές.

Άρα, δεν πρέπει να μας εκπλήξει και η πιθανότητα αναδρομικών φορολογήσεων την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση δεν τα βρίσει με την τρόικα και η διαφορές ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, τέτοιου είδους μέτρα αγγίζουν - εάν δεν τα έχουν ξεπεράσει - τα όρια των προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων των πολιτών καθώς το εν λόγω φοροελεγκτικό σύστημα θα κάνει άρση απορρήτου σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη γραφειοκρατική, ή δικαστική διαδικασία.

ERGON blog
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη