17 Σεπ 2012

ΚΟΛΑΣΗ! Με «σημαία» την Οικονομία και την Παιδεία ξεσπάθωσαν οι «δελφίνοι» του ΠΑΣΟΚ στην Κ.Ο.

Από την "Δημοκρατία"
Η... κόλαση του Δάντη συνεχίζεται στο ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος που υπέγραψε τα πάντα ως υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται δήθεν τώρα λάβρος κατά των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, υπονομεύοντάς την, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μόνο έτσι... μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η συνοχή του τελευταίου -και μαζί της κυβέρνησης- κρέμεται από μία κλωστή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να γίνεται δέκτης σφοδρών αντιδράσεων των βουλευτών του σε επίπεδο Οικονομίας αφενός, και με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία αφετέρου. Απειλούμενος από νέο μέτωπο «μεταρρυθμιστών», αλλά και υπό την απειλή καταψήφισης των αλλαγών (μεταξύ πολλών άλλων) από τον Γ. Παπανδρέου (που δεν πάτησε το πόδι του στην Κ.Ο. Αλλά πιθανότατα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια), ο κ. Βενιζέλος μάζεψε άρον άρον τις δήθεν απειλές περί διαγραφών των διαφωνούντων, επιτρέποντας τελικά την «ψήφο κατά συνείδηση» στους βουλευτές του.

H πρώτη... τορπίλη ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση ή, διαφορετικά, την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με επιστολή του προς το προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εμφανιστεί στην πρωινή συνεδρίαση. Πάντως βρέθηκε το απόγευμα, όταν επαναλήφθηκε η συνεδρίαση για θέματα Παιδείας. Κάνοντας λόγο για «αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», ζήτησε την απόσυρσή της ταυτιζόμενος απόλυτα με την κυρία Διαμαντοπούλου.

Στο παζλ των εκσυγχρονιστών επανήλθε και ο Γ. Ραγκούσης, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του την άποψη ότι «η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης». Εκανε λόγο για κυριαρχία μικρών ολιγαρχιών σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, «αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα». Από κοντά και ο Ηλ. Μόσιαλος που αναρωτήθηκε γιατί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Απαντώντας τάχα σε σχόλια του Αλ. Τσίπρα, επανήλθε και η Αννα Διαμαντοπούλου, κατηγορώντας τον για επιθυμία επιστροφής σε πανεπιστήμια όπου τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους, επαναλαμβάνοντας τα περί «υγιών δυνάμεων» της κοινωνίας που δεν θα επιτρέψουν πισωγύρισμα.

Τη μη ψήφιση όμως από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου ζήτησε έως και ο εισηγητής Μ. Μπόλαρης, ενώ έντονη αντιπαράθεση με τον Ευ. Βενιζέλο για το ζήτημα είχε ο Μ. Χρυσοχοΐδης που υποστήριξε ότι δεν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο ακόμα και αν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σχολίασε δε ότι με το «καλημέρα» και το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση υποχωρεί στις συντεχνίες, στέλνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Αντίθετοι ήταν ακόμα πολλοί βουλευτές, όπως οι Γ. Ντόλιος, Χρ. Αηδόνης, Θ. Τζάκρη κα , αλλά και τέσσερις πρώην βουλευτές οι κ.κ. Φ.Γικόνογλου, Μ. Κατρίνης, Φ. Παρασύρης και Θ. Οικονόμου.

Υπό το βάρος των πιέσεων, από εκεί που στην αρχική του ομιλία ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε ότι δεν θίγεται η φιλοσοφία του νόμου, «καρφώνοντας» μάλιστα την Αννα Διαμαντοπούλου για όσα είπε περί «ύβρεως προς τη Δημοκρατία», ελπίζοντας τάχα να μην κατηγορηθούν για ύβρι προς τη Δημοκρατία επειδή θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της δανειακής σύμβασης, μετά το πέρας της συνεδρίασης εξεδόθη ανακοίνωση της Κ.Ο., με την οποία εξέφραζε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος και ζητούσε συζήτηση σε τέσσερις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν, προκαταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου και της Κ.Ο.

Η τελευταία αναφερόταν τόσο στους Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση όσο και στον Α. Λοβέρδο. «Δεν έπρεπε να προκαταλάβεις τους βουλευτές» είπε στον τελευταίο ο κ. Βενιζέλος. «Μη μου μιλάς εμένα έτσι» απάντησε ο πρώην υπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους, που έπεσαν στην απάντηση Βενιζέλου προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη