Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για τα προκλητικά έξοδα στο ΑΠΘ, σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων στα οικονομικά πεπραγμένα της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας του ιδρύματος.
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τρεις εισαγγελικές έρευνες για υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δίμηνο. Η μία από αυτές αφορά το περίφημο iphone που φέρεται να δώρισε ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη με λεφτά του ΑΠΘ, ενώ στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται και οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες μέλη του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης από τα ταμεία του Ιδρύματος.
Προ ημερών παρενέβη ο εισαγγελέας με αφορμή το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για σπατάλες 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα κάνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία της Εταιρείας Αξιοποίησης, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απιστίας ή της υπεξαίρεσης.
Από την πλευρά του και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ξεκαθάρισε ότι θα ασκηθεί άμεσος και ενδελεχής έλεγχος στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπως και σε κάθε ίδρυμα.
«Η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας είναι καθήκον όλων. Η λογοδοσία, οικονομική και κοινωνική, αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και, ιδιαίτερα στις μέρες μας, απόδοση σεβασμού στις θυσίες του ελληνικού λαού», διεμήνυσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, ενώ ο πρύτανης έδινε εξηγήσεις στον κ. Αρβανιτόπουλο για τις δαπάνες των 8,3 εκατ. ευρώ, οι επί τρεις μήνες απλήρωτοι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ βρίσκονταν σε απόγνωση, αφού περίμεναν να πληρωθούν. Τελικά τα δεδουλευμένα καταβλήθηκαν την Παρασκευή, ωστόσο οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέσα στο Σεπτέμβρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «ψαλίδισμα» της χρηματοδότησης.
Ορατός, μάλιστα, είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στον... αέρα οι εγγραφές χιλιάδων πρωτοετών φοιτητών από τις 11 Σεπτεμβρίου, εάν απεργήσουν οι εργολαβικοί υπάλληλοι των γραμματειών.
Ανοίγουν... μέτωπα
Οι καταγγελίες για τις υπέρογκες δαπάνες της Εταιρείας έχουν πυροδοτήσει κόντρες στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέλη της Συγκλήτου, μιλώντας στον «Α» στήριξαν τη διοίκηση Μυλόπουλου, αν και υπάρχουν πολλές φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο που ασκούν δριμεία κριτική για την σκοπιμότητα των δαπανών, καθώς και για την πολιτική που χαράσσεται, σε ότι αφορά τα έξοδα, σε εποχές μνημονίου και δραστικών περικοπών.
Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης υποστήριξε ότι το ΑΠΘ πλήττεται από πρωτοφανή συκοφαντική δυσφήμηση και επιθυμεί, περισσότερο από κάθε άλλον, να χυθεί άπλετο φως παντού. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι κωδικοί, όπως αναγράφονταν στην έκθεση διαχείρισης της Εταιρείας Αξιοποίησης, ήταν «παραπλανητικοί» και γι΄αυτό ανέλαβε την ευθύνη ο ίδιος. «Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα στο γραφείο του πρύτανη, ούτε φυσικά δαπάνη γι΄ αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίστοιχος κωδικός, ύψους 30.000 ευρώ, αναφέρεται σε δαπάνες ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου του κτιρίου διοίκησης (υγειονομικοί χώροι, κουζίνα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), καθώς και στην ανακατασκευή τμήματος του ισογείου του κτιρίου διοίκησης, το οποίο είχε υποστεί φθορές από εμπρηστική επίθεση αναρχικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος. Οι πρυτανικές αρχές, πάντως, ζήτησαν να γίνει έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης. Τα έξοδα της Εταιρείας Αξιοποίησης, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, για το 2011 ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2010. «Απευθύνω έκκληση να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών πόρων από το 2003», είπε από την πλευρά της και η αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου.
Ο πρώην αντιπρύτανης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, χαρακτήρισε παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς των πρυτανικών αρχών περί οικονομικών εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη διοίκηση. «Προφανώς και πρέπει να γίνει έλεγχος, όχι μόνο σε βάθος πενταετίας, αλλά και παραπάνω. Αλλά αυτό είναι το ζήτημα; Το θέμα είναι οι υπέρογκες δαπάνες σε εποχή κρίσης», τόνισε ο ίδιος.
Στο προσκήνιο τα κυλικεία
Η συνέντευξη Τύπου του πρύτανη έγινε παρουσία της Συγκλήτου, η οποία υπερψήφισε την περασμένη Τετάρτη τον απολογισμό της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου για το 2011, αφού δόθηκαν εξηγήσεις για διάφορες κατηγορίες δαπανών. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννακουδάκης ψήφισε «''ναι'' με επιφύλαξη για τη διαχείριση των κυλικείων και για την απαλλαγή του δ.σ. από κάθε ευθύνη». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν υπόνοιες για κακοδιαχείριση σε κυλικεία, από τα οποία το πανεπιστήμιο δεν εμφανίζει έσοδα. «Η Πρυτανεία όρισε διαχειριστές στα κυλικεία και είμαι βέβαιος ότι ωφελούνται οι ίδιοι και το πανεπιστήμιο δεν εισπράττει», υποστήριξε ο ίδιος.
Η σημερινή διοίκηση αντέτεινε ότι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης άρχισε να αποφέρει κέρδη (π.χ. 8.000 μηνιαίως από το κυλικείο της Νομικής), ενώ με το παλαιό καθεστώς οι διαχειριστές δεν κατέβαλλαν τα μισθώματα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζει μία δύσκολη ακαδημαϊκή χρονιά στο Αριστοτέλειο, η οποία συνοδεύεται από εισαγγελικές έρευνες, ελέγχους των οικονομικών επιθεωρητών και σκληρές ενδοπανεπιστημιακές αντιπαραθέσεις.
Πηγή: agelioforos.gr