20 Σεπ 2012

Τσεμπερά: δεν μπόρεσα να βρω τα λεφτα!!!

Η φράση της Αναστασίας Τσεμπερά, Επιθεωρήτριας και βασικής μάρτυρα κατηγορίας στην πολύκροτη δίκη του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι "δεν έχω κανένα εύρημα ότι τα χρήματα που υπεξαιρούσε ο Σαξώνης κατέληξαν αμέσως ή αμέσως σε κάποιον από τους συγκατηγορουμένους του" είναι μάλλον ό,τι σημαντικότερο και χαρακτηριστικότερο ειπώθηκε σήμερα σην ακροαματική διαδικασία!
Η επιθεωρήτρια την χρησιμοποίησε απαντώντας στις επίμονες και διαδοχικές ερωτήσεις του...
Προέδρου του Δικαστηρίου Γιώργο Αποστολάκη για το πού πήγαν τα χρήματα που έκλεβε ο άλλοτε ταμίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. "Στο πόρισμα σας μιλάτε για 51 εκατομμύρια ευρώ. Μας είπατε ότι διαπιστώθηκε η διακίνηση από τραπεζικούς λογαριασμούς του άλλων 2 εκ. ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα", ρώτησε ο Πρόεδρος. "Δεν ξέρω" ήταν η πρώτη απάντηση που επαναλήφθηκε και μετά τη δεύτερη ερώτηση εάν έχει ενδείξεις ότι μέρος των υπεξαιρεθέντων κατέληξε στον Μιχάλη Λεμούσια, τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ή κάποιον από τους υπολοίπους κατηγορούμενους...
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, πάλι από τον Πρόεδρο, εάν βρέθηκαν ύποπτες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των άλλων κατηγορουμένων, η κ. Τσεμπερά απάντησε ότι έχει καταθέσει για ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται κατά την άποψή της, στους λογαριασμούς του πρώην Δημάρχου και Γενικού Γραμματέα του ΔΘ.
Από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης φάνηκε ο βασικός στόχος των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους: να αποδομήσουν το λόγο της Τσεμπερά και να καταστήσουν τόσο το πόρισμά της όσο και τα λεγόμενα της παντελώς ανακριβή και αναξιόπιστα. Άλλωστε αυτή είναι η βασική μάρτυρας και πάνω στα δικά της πορίσματα στηρίχθηκε όλη η Δικογραφία και όλες οι διαδικασίες της προδικασίας.
Έτσι, προχωρούσαν διαρκώς σε παρεμβάσεις και διακοπές θέλοντας να αποδείξουν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά, λάθη και εσφαλμένες παραδοχές, όπως για παράδειγμα στο ύψος της υπεξαίρεσης, που επέμενε ότι είναι 51 εκ. ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει πού πήγαν και πώς διακινήθηκαν τόσα πολλά λεφτά. Άποψη της υπεράσπισης είναι ότι η κ. Τσεμπερά κάνει λάθος για το ύψος της υπεξαίρεσης, για τη διακίνηση ύποπτων ποσών μέσω τραπεζών, αφού προσθέτει και ξαναπροσθέτει τα ίδια ποσά, ότι έχει άγνοια των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου και ότι ουσιαστικά δεν έχει περιγράψει σωστά την υπόθεση.
Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι το ποσό το οποίο κατά την κ. Τσεμπερά διακινήθηκε από τους λογαριασμούς κατά ύποπτο τρόπο, είναι λανθασμένο και τα ίδια ποσά προστίθενται πολλές φορές! Σχετικά ερωτήματα υποβλήθηκαν και από τον Πρόεδρο και θα απαντηθούν την Τρίτη.

Από τα σημαντικά της δίκης ήταν ακόμη:
- το ξέσπασμα του Μιχάλη Λεμούσια, όταν ο συνήγορος του Σαξώνη ζήτησε αναβολή της δίκης. "Ούτε λεπτό να μην καθυστερήσυμε. Είμαι στη φυλακή 15 μήνες λόγω των συκοφαντιών ενός καταχραστή. Να τελειώνουμε" είπε και ξέσπασε σε κλάμματα!
- η άποψη της κ. Τσεμπερά ότι, λέει αλήθεια ο Παν. Σαξώνης όταν ισχυρίζεται ότι και οι άλλοι κατηγορούμενοι ήταν γνώστες και συμμετείχαν στην υπεξαίρεση! Η ίδια είπε ότι στηρίζει την άποψή της την διαμορφώνει με βάση το ότι ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παρέμενε σε μπαχαλώδη κατάσταση, ώστε να μπορεί να κλέβει ο Σαξώνης αλλά και στο ότι όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, ο ίδιος μηχανισμός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να το συγκαλύψει.
- η στιγμή στην οποία η κ. Τσεμπερά έμεινε σιωπηλή ανοίγοντας τα χέρια της και ψελλίζοντας ένα χαμηλό: "δεν ξέρω". Είχε προηγηθεί επιτακτική παρέμβαση του Μιχάλη Λεμούσια, που της ζήτησε να πει ξεκάθαρα πότε ο Σαξώνης είχε κλέψει ένα μεγάλο ποσό, το οποίο είχε καλύψει με πλαστογραφημένο παραστατικό έγγραφο το 1999. Ο Λεμούσιας, με τον τρόπο αυτό ήθελε να φανεί ότι ο Σαξώνης έκλεβε πολλά χρόνια πριν ο ίδιος γίνει ΓΓ του ΔΘ. Συνεπώς δεν χρειαζόταν τον ίδιο για να πλαστογραφεί και να υπεξαιρεί. Ήταν η στιγμή που μάλλον η κ. Τσεμπερά έχασε τις εντυπώσεις.
- η απάντηση του Βασ. Παπαγεωργόπουλου όταν ρωτήθηκε πού αποδίδει ο ίδιος την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση: "Με εμπλέκει για να πετύχει καλύτερη ποινή για τον εαυτό του, λόγω του γνωστού νομικού πλαισίου". Ο συνήγορος του Τσάκος πρόσθεσε: "Κάθε φορά που έβγαινε ένας νέος νόμος που έδινε κάποια ευεργετήματα σε όποιον κατέδιδε τον πολιτικό του προϊστάμενο, ο κ. Σαξώνης άλλαζε την κατάθεσή του. Στην αρχική του κατάθεση δεν είχε αναφερθεί καθόλου στον Λεμούσια", τόνισε. 
- η παραδοχή του Σαξώνη ότι υπεξαίρεσε 15 ή 16 εκ. ευρώ αλλά κράτησε για τον εαυτό του μόνο το ένα!

Χ.Ε.Ν.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη