Τον σφοδρό πόλεμο που δέχεται από ορισμένους σχολικούς επιτρόπους καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης "Μακεδονία". Σε αυτή αναφέρεται ότι "βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αναδείξουμε την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί η στάση ορισμένων σχολικών επιτροπών δήμων του νομού Θεσσαλονίκης καθώς ...
απροκάλυπτα πλέον αντί, μέσω συνεργασίας, να επιλύσουμε τα τόσο δύσκολα προβλήματα που εξελίσσονται πλέον στα σχολεία μας, ενεργούν ως πολέμιοι μας, προτρέποντας μας μάλιστα να "τους αδειάζουμε την γωνιά".
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 και κατόπιν αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας και των κατά τόπους Σωματείων στο Υπουργείο Οικονομικών, θεσπίστηκαν ανά την επικράτεια, Επιτροπές Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων προκειμένου κοινή συναινέσει να επιτευχθούν εκπτώσεις στα μισθώματα μας λόγω της οικονομικής κρίσης (Ν. 4013/2011 ΦΕΚ 204 Α/15.9.2011).
Παρότι επετεύχθησαν συμφωνίες εκατέρωθεν σε αρκετούς δήμους όπως και με το δήμο Θεσσαλονίκης με μια γενναία μείωση και κλιμακωτά, αντιμετωπίσαμε την σθεναρή αντίθεση Σχολικών Επιτροπών. Ως αποτέλεσμα αυτής είχαμε την εξ επίτηδες κωλυσιεργία από πλευράς τους και παρ όλης τη επίμονης οχλήσεως από το σωματείο μας φέρονταν απρόθυμες να συνεργαστούν. Μάλιστα έφτασαν και στο επαίσχυντο και εκτός νόμου επιχείρημα ότι εάν καταφύγουμε δικαστικά-μέσω ασφαλιστικών μέτρων-να δικαιωθούμε, θα προχωρούσαν σε καταγγελίες συμβάσεων, κάτι που αποτελεί εξόφθαλμη απειλή.
Μας έγινε γνωστό από συνάδελφο και μέλος του σωματείου μας την κα. Πασχαλίδου μισθώτρια του 1ου & 7ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, ότι της ζητήθηκε να εγκαταλείψει το χώρο του κυλικείου ώστε να διεξαχθεί δημοπρασία, ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διάρκεια της τρέχουσας σύμβασης. Η σχολική επιτροπή ως όφειλε να αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων όπου είχε συμμετάσχει η συνάδελφος , αντ΄ αυτού προχώρησε σε αυτόν τον απαράδεκτο εκφοβισμό.
Σε ένα κατά τα άλλα ευνομούμενο κράτος ο κάθε πολίτης και δη, κάθε επαγγελματίας, έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί και να προστατευθεί από τις ισχύουσες νομοθεσίες και τίποτα παραπάνω.
Ανήκουμε και εμείς στην δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία, αλλά θεωρούμαστε "βολεμένοι"! Πως άραγε εξηγείται αυτό όταν πολλοί από εμάς αδυνατούμε να καλύψουμε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές μας και μοιραία τις σχολικές επιτροπές. Πληροφοριακά, οι δήμοι αιτούνται εκπτώσεων που δικαίως δικαιούνται λόγω κρίσης , αλλά αρνούνται πεισματικά να παρέχουν τα ίδια οφέλη του παρεχόμενου νόμου σε εμάς.
Αυτό δεν συνιστά αδικία ;
Συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί πριν τρία, τέσσερα ή και περισσότερα έτη κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες δεν θα πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα με τα οποία είχαμε υπογράψει τις συμβάσεις μας;
Που συνίσταται το άτοπον του αιτήματος μας;
Υπομένουμε ταυτόχρονα όμως και μια ανεξήγητη πολεμική και από αυτήν την εποπτεύουσα αρχή-τις σχολικές επιτροπές. Αναρωτιόμαστε το γιατί μας εξωθούν να εγκαταλείψουμε το επάγγελμα μας. Υπάρχει κάτι πίσω από αυτό; Η πολιτική αυτή μόνο επιζήμια θα είναι και για τις σχολικές μονάδες αλλά και για έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο.
Ως Σωματείο Κυλικειαρχών ζητούμε να μας δοθεί το βήμα ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας αλλά και να ενημερώσουμε τους γονείς των μαθητών αλλά και των υπευθύνων ότι δεν είμαστε "μπαταχτσήδες" ή "παρανομούντες", αλλά προσπαθούμε και εμείς να επιβιώσουμε με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας".