26 Σεπ 2012

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολωμός

Έφυγε από την ζωή ο θεατρικός σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου, Αλέξης Σολομός, σε ηλικία 94 ετών.
Δείτε τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για τον θάνατό του:


Ο Αλέξης Σολομός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Μαθητής του Καρόλου Κουν στο Κολλέγιο Αθηνών, μυήθηκε νωρίς στον κόσμο του θεάτρου και αργότερα εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγο πριν πάρει το πτυχίο, για να αφοσιωθεί σ' αυτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942) με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστήμιο Γέηλ των Η.Π.Α. και στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ (1946-48).

Η κηδεία του Αλέξη Σολομού θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 11.30π.μ από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης.

Δήλωση του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια του μεγάλου θεατρικού σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή, Αλέξη Σολωμού, δήλωσε τα εξής:
Το θέατρο και γενικότερα ο ελληνικός πολιτισμός έχασε σήμερα έναν από τους στυλοβάτες του και μια εμβληματική μορφή, τον μεγάλο θεατράνθρωπο Αλέξη Σολωμό. Η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό και στο παγκόσμιο θέατρο είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Κανείς δεν θα ξεχάσει τη συμβολή του ως σκηνοθέτη στην αναβίωση των έργων του Αριστοφάνη, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ελληνική λαογραφική παράδοση, και τις μοναδικές παραστάσεις του σε έργα και των τριών μεγάλων Ελλήνων Τραγικών.
Ο Αλέξης Σολωμός υπήρξε κορυφαίος μελετητής και μεταφραστής των μεγάλων έργων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Η ογκώδης προσφορά του και η εμβληματική προσωπικότητά του σφράγισαν το ελληνικό θέατρο.
Εκφράζουμε στους οικείους του τα θερμότερά μας συλλυπητήρια.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη