Εκατό χρόνια πέρασαν από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Μια σημαντική επέτειος, αφού ο ελληνισμός κατάφερε μέσα από κακουχίες και αδιέξοδα, να εδραιώσει την ελληνική κυριαρχία σε..
αλύτρωτες περιοχές κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Δόθηκε η ευκαιρία στην πόλη να αναπτυχθεί πολιτισμικά και να αναχαιτίσει τις βλέψεις των οθωμανών αλλά και των άλλων πληθυσμών, που αποσκοπούσαν στο να αφομοιώσουν την πόλη για εξυπηρέτηση των επεκτατικών τους βλέψεων.
Η ίδρυση της πόλης έγινε το 315 π.χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και η παρουσία των Μακεδόνων στο βορειοελλαδικό χώρο γίνεται γύρω στο 2000 π.χ. Εις απάντηση πολλών ημιμαθών, οι περίπου πέντε αιώνες οθωμανική κυριαρχίας και σκλαβιάς, δεν ήσαν καθόλου ευνοϊκοί για τους κάτοικους της πόλης. Η από τα πανάρχαια χρόνια ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης υπέφερε τα πάνδεινα από τους κατακτητές και οι πληθυσμιακές ομάδες της πόλης δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά παιχνίδι αφελληνισμού της πόλης και δημιουργίας μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που απώτερο σκοπό είχε την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897, ο ελληνικός στρατός κατάφερε να δυναμώσει σημαντικά και αφού η οθωμανική αυτοκρατορία κήρυξε πόλεμο στους συμμάχους, η Ελλάδα βρήκε την ευκαιρία και ενεπλάκει. Μετά από μια σειρά επιτυχών μαχών, με σημαντικότερη την μάχη των Γιαννιτσών όπου τα Ελληνικά στρατεύματα κατατρόπωσαν τους αντιπάλους, έφθασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, πριν από τους συμμάχους. Η πόλη παραδόθηκε στους Έλληνες, έπειτα από υπογραφή συμφωνίας που επετεύχθη από τους Βασιλιά Κωνσταντίνο και Ταξίν Πασά. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η απελευθέρωση συμβάδισε με την γιορτή του πολιούχου Άγιου της πόλης, Άγιου Δημήτριου.
Ως ΠΕΟΦ δεν μπορούμε παρά να τιμούμε τέτοιες ένδοξες μέρες εθνικής υπερηφάνειας. Ως Έλληνες Κύπριοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας και ευελπιστούμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη Ελλάδα εθνικά ολοκληρωμένη, που θα λυτρώσει όλα τα αλύτρωτα εδάφη της, που θα δώσει χείρα βοηθείας στον απανταχού Ελληνισμό, με την Κύπρο αναπόσπαστο κομμάτι της.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΟΦ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ