Το φαινόμενο των "νέων φτωχών" προ των πυλών στην Ελλάδα του 2012
Στον πλανήτη μας υπολογίζεται ότι κατοικούν 6.8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 925 εκατομμύρια -περισσότεροι από τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί- αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη τροφή. Ταυτόχρονα, σχεδόν 1.4 δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας στις αναπτυσσόμενες χώρες προσπαθούν να επιβιώσουν με
λιγότερα από 1.25 δολάρια την ημέρα, ενώ 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας ακραίας φτώχειας.
Αν και στον αναπτυγμένο κόσμο καταβάλλονται προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου της υλικής υστέρησης και της ένδειας, εντούτοις μετά το 2009 καταγράφεται σημαντική αύξηση της φτώχειας και εμφάνιση νέων μορφών αυτής, ως συνέπεια του έντονου «κοινωνικού σοκ» που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς και οι πολιτικές που επιστρατεύτηκαν για τη διαχείρισή της. Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) ο αριθμός των Ευρωπαίων που πλήττονται από τη φτώχεια αυξήθηκε κατά 1.9 εκατομμύρια, αγγίζοντας τα 115.7 εκατομμύρια για το 2010.
Στην Ελλάδα, το 30% του πληθυσμού διαβιεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν 450 χιλιάδες νοικοκυριά ζουν αποκλειστικά από επιδόματα ή φιλανθρωπικές ενέργειες. Ένας στους τέσσερις Έλληνες μισθωτούς (25.4%) βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, αφού παρά το γεγονός ότι εργάζεται δεν μπορεί να ικανοποιήσει με επάρκεια στοιχειώδεις ανάγκες. Την ώρα που η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο ποσοστό «φτωχών εργαζομένων» στην Ε.Ε. με 13.8%, μια νέα κοινωνική ομάδα -πέρα των παραδοσιακά απειλούμενων- αυτή των λεγόμενων «νέων φτωχών» υπονομεύει την ήδη «πολύτραυματισμένη» συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για «το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας το 2012». Με κύριο αίτημα την άμεση αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, μέσω εισοδηματικής στήριξης και βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένων και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για μείωση της φτώχειας κατά 25% στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής ΕΕ2020.
Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου), ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε: “Είναι σαφές από όλους τους σχετικούς δείκτες, ότι η ελληνική κοινωνία δίνει καθημερινά έναν πολύ σκληρό αγώνα για την επιβίωσή της. Οι ελλείψεις στη σίτιση και τη στέγαση, καθώς και η υστέρηση σε βασικά αγαθά όπως η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνθέτουν μια οδυνηρή πραγματικότητα που παραπέμπει σε συνθήκες «τρίτου κόσμου». Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα, πρέπει να έχει ως στόχο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι έτοιμος να κάνει θυσίες για το καλό της Πατρίδας, όμως υπάρχουν και όρια. Επειδή όπως λέει και ο σοφός λαός «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», έχει έρθει η ώρα για πράξεις ουσίας. Η χώρα δεν αντέχει άλλες θλιβερές ευρωπαϊκές πρωτιές στην ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος και στην ακρίβεια.”
Από ερώτηση του Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή