29 Οκτ 2012

Τώρα είναι η ώρα της δικής μας γενιάς  

Η γενιά μας, όπως και κάθε γενιά στο παρελθόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δικές της προκλήσεις. Και μπορεί οι προκλήσεις αυτές να μην απαιτούν αγώνες για την ελευθερία ή τη δημοκρατία, απαιτούν όμως την οριστική ρήξη με το παρελθόν, καθώς και βαθιές τομές για το μέλλον. Ουσιαστικά απαιτούν τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας μιας ολόκληρης κοινωνίας και αυτή η διαδικασία κρύβει εμπόδια και απογοητεύσεις. Εδώ και τώρα όμως, η γενιά μας καλείται να σταθεί όρθια και να διεκδικήσει όσα κανείς δε θα της χαρίσει.
 Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη σημαντικότερη καμπή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Διακυβεύονται όλα όσα, μέσα από συστηματικές προσπάθειες, καταφέραμε να κατακτήσουμε. Φτάσαμε στο σημείο να βρεθούμε μπροστά στο φάσμα του διεθνούς αποκλεισμού, εξανεμίστηκε πλήρως η αξιοπιστία της χώρας μας, βιώσαμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια τις οδυνηρές συνέπειες της ευρωπαϊκής απομόνωσης, σταθήκαμε κοντά στην έξοδο από το κοινό μας νόμισμα. Και όλα αυτά αφορούν και προβληματίζουν κυρίως εμάς, τη δική μας γενιά, που καλούμαστε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, να ανταγωνιστούμε και να συνεργαστούμε με νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές αφετηρίες, δυνατότητες και προοπτικές.
 
Η έρευνα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η κινητικότητα, είναι τα κύτταρα της σύγχρονης κοινωνίας, της σύγχρονης οικονομίας. Για να επιτευχθεί όμως αυτή η ζωτική μεταστροφή απαιτούνται νέες υποδομές, στέρεο υπόβαθρο, φρέσκες αντιλήψεις. Σήμερα στη χώρα μας, η προσβασιμότητα των νέων σε αυτά τα πεδία καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά σταματούν κάθε προσπάθεια, εγκλωβίζουν κάθε πρωτοβουλία, τελματώνουν κάθε ιδέα. Ο χώρος έκφρασης και δημιουργίας των νέων ανθρώπων, είτε στη σφαίρα της επιχειρηματικότητας, είτε στη σφαίρα της δημόσιας ζωής, αντί να διευρύνεται, περιορίζεται διαρκώς. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να μείνουμε απλοί θεατές των εξελίξεων. Διεκδικούμε ρόλο στην επόμενη ημέρα που ξημερώνει για την Ελλάδα. Αξιώνουμε τώρα αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αξιοκρατία, ισονομία, ίσες ευκαιρίες, χωρίς ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους, χωρίς ανατροπές και ρήξεις με τη νοσηρή νοοτροπία του χθες και τις συντεχνιακές λογικές, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
 
Καθυστέρησε πολύ, σπαταλήθηκε μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας και χρόνου, αλλά ευτυχώς, η Ελλάδα τώρα αλλάζει. Και σε αυτή τη νέα πραγματικότητα καλούμαστε να γίνουμε συδιαμορφωτές των εξελίξεων. Υπάρχουν βεβαίως κάποιοι που δε θέλουν να «ενοχλούμε», που θέλουν τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων σε μόνιμη επιτήρηση. Είναι εκείνοι, που σήμερα, χαϊδεύουν αυτιά, εκείνοι που συσπειρώνουν όσους επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα, να μην ξεβολευτούν, να μη θιγούν τα συμφέροντά τους. Αυτοί ανήκουν στο χθες, σε μας ανήκει το μέλλον. Θέλουμε και πρέπει να το πετύχουμε η φωνή μας, οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας να ακουστούν. Θέλουμε και τολμούμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα Τώρα είναι η ώρα της δικής μας γενιάς. Μπροστά μας είναι η πρόκληση και η ευκαιρία.
 
 
Γεωργιάδης Βασίλης
Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ
Αναπληρωτής Υπεύθυνος Επαρχιακού
 
 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη