11 Οκτ 2012

Δίκη υπεξαίρεσης: αιτιάσεις για τη συμμετοχή Τσεμπερά!

"Κανονικά η κ. Τσεμπερά δε θα έπρεπε να είχε κάνει την έρευνα" ισχυρίστηκε ο συνήγορος Γ. Δημήτραινας, που εξέτασε σήμερα την επιθεωρήτρια, προβάλλοντας σειρά νομικών ζητημάτων, τα οποία θέτουν εν εμφιβόλω το πόρισμα, πάνω στο οποίο βασίστηκε τόσο το κατηγορητήριο όσο και το βούλευμα.
Ο έγκριτος νομικός, καθηγητής του ΑΠΘ και τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου...
Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινας είναι υπερασπιστής του κ. Γκόλα, πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, τόνισε ότι το ΣΔΟΕ αλλά και κάποια άλλα ειδικευμένα Σώματα της Πολιτείας, που διαθέτουν οργάνωση, τεχνογνωσία, εμπειρία, προσωπικό και υποδομές θα έπρεπε, βάσει των ισχυόντων νόμων να έχουν κάνει τους σχετικού ελέγχους, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα της υπεξαίρεσης αλλά και των προσώπων που συμμετείχαν. Σε αρκετά σημεία φάνηκε να υπονοεί ότι η κ. Τσεμπερά, παρά τον ενθουσιασμό που δείχνει για να ολοκληρώνει ό,τι της είχε ανατεθεί, δεν έχει κάνει ποτέ έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πέρασαν 4,5 χρόνια από την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης και ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι εκτός Δήμου Θεσσαλονίκης ευθύνονται ή θα πρέπει να εξεταστεί ότι ευθύνονται για τη ζημιά, σχολίαζαν αρκετοί. "Εγώ έκανα αυτό για το οποίο πήρα εντολή", απαντούσε η κ. Αναστασία Τσεμπερά.
Η ακροαματική διαδικασία, που σήμερα συνεχίστηκε για όγδοη μέρα, αναλώθηκε σε θέματα διαδικαστικά και υπηρεσιακά, με τους συνηγόρους να προσπαθούν να αποδείξουν, μέσω ερωτήσεων τους στην κ. Τσεμπερά, ότι ο πελάτης τους όχι μόνο δεν συνεργάστηκε ποτέ με τον Σαξώνη για την υπεξαίρεση αλλά και η θέση του στην υπηρεσία δεν του επέτρεπε να αντιληφθούν ή να αποτρέψουν την παρανομία.
Η κ. Τσεμπερά επέμεινε για όλους ότι συμμετείχαν με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους στο κύκλωμα.
Από τα αξιοσημείωτα της διαδικασίας ήταν ο διάλογος μεταξύ του δικηγόρου του κ. Γκόλα και του Προέδρου του Δικαστηρίου, όταν ο πρώτος επαναλάμβανε ότι ο πελάτης του λειτουργούσε με βάση τις ειδικές εντολές, για τις οποίες είχε εκφράσει και τις αντιρρήσεις του. "Μήπως το έκανε για ξεκάρφωμα", ρώτησε ο πρόεδρος για να προκαλέσει αίσθηση στην αίθουσα.
Η ίδια υπεράσπιση υπέβαλε δύο επιστολές του κ. Γκόλα προς τους ανωτέρους του, με τις οποίες ο ίδιος επεσήμανε δυσλειτουργίες στην Ταμειακή Υπηρεσία. Ήταν, ωστόσο, κρίσιμο να διευκρινιστεί ότι οι επιστολές στάλθηκαν στους δύο προηγούμενους Δημάρχους, δηλαδή πολύ πριν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το επιχείρημα της Τσεμπερά ότι η υπεξαίρεση αφορούσε τις κρατήσεις επειδή ήταν ζεστό χρήμα επεχείρησε να καταρρίψει υπερασπιστής του υπαλλήλου Καραδήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πουθενά ζεστό μετρητό στις κρατήσεις, αφού το ταμείο ενός δήμου δεν έχει συγκεκριμένη και σταθερή τροφοδότηση. "Εάν είναι όπως τα λέτε τότε δε θα έβγαιναν κάθε λίγο και λιγάκι διατάξεις για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία όλοι οι Δήμοι. Με την έννοια που λέτε, οι Δήμοι που αδυνατούν κρατούν στα ταμεία τους το ζεστό χρήμα των κρατήσεων, αλλά δεν είναι έτσι", είπε ο ίδιος συνήγορος.

ΧΕΝ
 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη