5 Οκτ 2012

Δεν βιάζεται καθόλου το ΔΝΤ να πάρουμε μέτρα

Ελλάδα: Να απολύσουμε ακόμη 800.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους για να ηρεμήσετε;
Τρόϊκα: Όχι !

"το Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) δεν θα καταβάλει το μερίδιό του στην ελληνική διάσωση, εάν το χρέος της χώρας δεν θεωρείται βιώσιμο ή..
εάν άλλοι πιστωτές δεν δεσμευτούν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης, που προβλέπεται για το επόμενο δωδεκάμηνο", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

Οι ξένοι τεχνοκράτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μέτρων μείωσης των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, από το πακέτο των 10,5 δισ. ευρώ, και ζητούν από την κυβέρνηση να αντικαταστήσει τις «διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις» με μέτρα μείωσης των μισθών και συντάξεων, αλλά και με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ελλάδα: Να απολύσουμε ακόμη 800.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους για να ηρεμήσετε;

Όπως είπαμε πολλές φορές, η ελληνική πλευρά συζητά όλα τα μέτρα, ακόμη και την κατάργηση όλων των κοινωνικών παροχών, εκτός από την απόλυση των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, που ζητά η τρόικα. Σε αντιστάθμισμα, προτείνει την ακόμη πιό εξωφρενική αύξηση της υπερφορολόγησης, που θα σημάνει ουσιαστικά την "απόλυση" ή τη θέση σε ανεργία, πάνω από 500.000 ιδιωτικών υπαλλήλων, αφού η ύφεση θα διευρυνθεί και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα προβούν σε νέες απολύσεις και την "απόλυση" πάνω από ακόμη 300.000 ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, που δεν θα επιβιώσουν, με τους αδιανόητους φόρους που επιβάλλονται.
Μετά την εφαρμογή του μνημονίου, η ελληνικές κυβερνήσεις "απέλυσαν"  750.000 Έλληνες από τον ιδιωτικό τομέα, με τα "μέτρα", που βάθυναν την ύφεση, αντί να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, επειδή, ευλόγως, πιστεύει ότι δεν θα αποδώσει. Βεβαίως και οι 750.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν απέδωσαν, αλλά έγιναν!

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απολύει 800.000 ακόμη Έλληνες από την παραγωγική διαδικασία, οι τροϊκανοί επιμένουν σε απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κι όχι 800.000 ιδιωτικών ή ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων.

Η κυβέρνηση ανθίσταται σθεναρά κι έτσι οι τροϊκανοί, εξέφρασαν τη γνώμη ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν για να αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να το σκεφτεί καλύτερα.

Κατανοώντας ότι αυτό θα σημάνει ότι η πολυαναμενόμενη δόση των 31,5 δις, μπορεί να καταβληθεί μετά το Νοέμβριο ή ποτέ, η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι του διαλόγου, νέες ιδέες για να αποφευχθεί η απόλυση (για την ακρίβεια η θέση σε εφεδρεία με το 60% του μισθού) των 15.000 δ.υ. Αυτές είναι:

* Οι μειώσεις στις συντάξεις να ξεκινήσουν κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ (που προβλέπει το τελευταίο σενάριο των μέτρων), ώστε να εξευρεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

* Η κατάργηση των δώρων και στις αγροτικές συντάξεις και σε όλες τις χαμηλές συντάξεις (κάτω των 400 ευρώ). Το μέτρο θα στερήσει από τους 800.000 συνταξιούχους αγρότες ποσό ύψους 720 ευρώ το χρόνο και ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 570 εκατ. ευρώ το χρόνο.

* Η απόλυση ή η έξοδος σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων εντός του 2012, που επιμένει η τρόικα, τονίζοντας κάθε φορά ότι το μέτρο προβλέπεται από το β' μνημόνιο του περασμένου Μαρτίου και το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο μέτρο. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις και συγκεκριμένα θεωρεί πως το μέτρο της εφεδρείας θα πρέπει να αφορά σε υπαλλήλους που προέρχονται από οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν και οι υπάλληλοι αυτοί να λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους. Ομως η τρόικα υπενθυμίζει ότι το β' μνημόνιο προβλέπει την έξοδο σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων ενός του 2012, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού (χωρίς δηλαδή επιδόματα).

* Οι περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις αποζημιώσεων, μείωση κατώτατου μισθού κ.λπ., ζητήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

* Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.