14 Οκτ 2012

Αλβανική επίδειξη ισχύος στα Σκόπια

Hasan Prishtina
Χθες το βράδυ στα Σκόπια, πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, ένα μνημείο που αντιπροσωπεύει τον «Πρίστινα» Χασάν (1873-1933), τον πρώτο πρωθυπουργό της Αλβανίας, τοποθετήθηκε στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το εμπορικό κέντρο Mavrovka. Κατά το τελετουργικό των εγκαινίων, ο Αλί Αχμέτι, Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση", πρώην μαρξιστής-λενινιστής, σύστησε τον εαυτό του ως ..
"διοικητής του Εθνικού-Απελευθερωτικού Στρατού (UCK, ONA)".

Τέτοιες  πρωτοβουλίες των Αλβανών, είναι μέρος ενός σχεδίου προώθησης συμβολισμών, που υπενθυμίζουν την ύπαρξη των  «Εθνικά Αλβανών" και κινούνται παράλληλα με το σερβο-βουλγαρικό project "Σκόπια 2014", το οποίο βασίζεται σε ψευδαισθήσεις "μακεδονικής" αρχαιολατρείας σε μάρμαρο, πέτρα και ατσάλι.

Η ΠΓΔΜ αποτυγχάνει συνεχώς, από το φόβο του «ντόμινο» να επιβάλει τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου στους δήμους, που κατοικούνται από Αλβανούς, όπου οι Αλβανοί αρνούνται να πληρώσουν κοινόχρηστες δαπάνες στο κράτος και ιδρύουν παράλληλους Αλβανικούς θεσμούς, όπως έκαναν  και στο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη του 1980. 
Το πρόγραμμα "Σκόπια 2014", είναι αργά να γίνει ένας καταλύτης για το 45% των μη-"Μακεδόνων", μεταξύ των οποίων είναι Σέρβοι, Έλληνες, Ρομά, Βούλγαροι και άλλοι που θα ήθελαν να δουν σωστή αναπαράσταση της ιστορικών συμβόλων τους σε επιχορηγούμενα από το κράτος έργα τέχνης.

Η τέχνη είναι αποκλειστικά στραμμένη προς την προβολή της ψευδεπίγραφης αρχαιότητας με τον τρόπο του κιτς ψευδο-κλασικισμού. Έτσι, η ανέγερση του πιό πάνω μνημείου του 20ου αιώνα, ενός πολιτικού της Αλβανίας είναι η απόδειξη της σχετικής αυτάρκειας της αλβανικής δύναμης και της έλλειψης επιτυχίας οποιασδήποτε πολιτικής ένταξης των Αλβανών, σε αντίθεση τις ορθόδοξες κοινότητες χριστιανών και μουσουλμάνων στην ΠΓΔΜ. 
Είναι ένα σημάδι της ψευδομακεδονικής συνθηκολόγησης στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και δημογραφική πραγματικότητα, την οποία προς το παρόν υποστηρίζουν ένθερμα οι Αλβανοί.

Vladislav Perunović, ανταποκριτής Taxalia από τα Σκόπια, ΠΓΔΜ


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη