31 Οκτ 2012

Γκερέκου: "Να γιατί δεν ψήφισα το άρθρο για τις ιδιωτικοποιήσεις"

Η βουλευτής Κερκύρας και υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την καταψήφιση του άρθρου 3 «Ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας» στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:


«Θέλω κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αξιοποιηθεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την τόνωση των επενδύσεων. Αναγνωρίζω ότι πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες που αποθαρρύνουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Η θέσπιση χρήσεων γης, όπως η εισαγόμενη στο άρθρο 3 κατηγορία του τουριστικού παραθεριστικού χωριού, χωρίς να ορίζονται προδιαγραφές, όροι και προϋποθέσεις δε διασφαλίζει την ήπια τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που θα είναι συμβατή με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Η δυνατότητα υπερεκμετάλλευσης δημοσίων ακινήτων με την όποια περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση αυτή συνεπάγεται θα απαξιώσει μεσοπρόθεσμα και το ίδιο το προϊόν της τουριστικής επένδυσης.

Πρότεινα συγκεκριμένες τροποποιήσεις για το άρθρο 3 με βασικό στόχο να διαμορφωθεί ένα βασικό πλαίσιο για τη λειτουργία, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, να ορίζεται το βασικό πλαίσιο για το παραθεριστικό χωριό με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού - η οποία όλως περιέργως δεν τοποθετήθηκε για το θέμα. Η απόσυρση διάταξης που άφηνε τον επενδυτή να καθορίζει μέσω της σύμβασης παραχώρησης εάν θα επιτρέπεται η πρόσβαση των λουομένων στον αιγιαλό και την παραλία δε λύνει το πρόβλημα.

Δεν είναι δυνατόν το συναρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού να μην έχει ουσιαστική εμπλοκή στον προσδιορισμό και την έγκριση μιας τουριστικής επένδυσης. Και δε γίνεται να παραβλέπουμε πιθανά ζητήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας που μπορεί στην πορεία να δημιουργήσουν εμπόδια στην προώθηση της επένδυσης. Η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που αναμένεται να επιλύσει.».

σχόλιο taxalia: Θα μπορούσες να το πείς πιό απλά Άντζελα: "είμαι ΠΑΣΟΚ και άμα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, θα χάσω τους πελατάκους, που με στηρίζουν τόσα χρόνια. Τι θα ήταν το ΠΑΣΟΚ χωρίς γιγαντωμένο δημόσιο τομέα;"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη