25 Οκτ 2012

Εγκαίνια έκθεσης της ΠΚΜ με θέμα ‘’Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης"

και δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο ‘..
’Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης’’, η οποία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και είναι ενταγμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της

Θεσσαλονίκης.Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου και τον Διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Β. Νικόλτσιο. Το παρόν επίσης έδωσαν, εκπρόσωποι του Γ’ Σώματος Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Εκκλησίας, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΠΚΜ.

 Κατά το χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε : «Στη δύσκολη σημερινή εποχή, η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων εμπνέει υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση στις νεότερες γενιές, οι οποίες βλέπουν το ελληνικό έθνος, μέσα σε ελάχιστα χρόνια, να υπερβαίνει την εθνική χρεοκοπία του 1893, να εξέρχεται από την εθνική καταστροφή του 1897 και το 1912 να διπλασιάζει την Ελλάδα.

Το παράδειγμα αυτό, πρέπει σήμερα να γίνει φάρος για τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία. Ποτέ στη ιστορία οι Έλληνες δεν τα παρατήσαμε και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι όποτε βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια, ακόμα και με εθνικές τραγωδίες, δεν το βάλαμε κάτω. Με τις αξίες, τα ιδανικά μας, τον αγώνα, όχι μόνο επανακάμψαμε, αλλά κάναμε και άλματα μπροστά. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή υπογράμμισα ότι για τους εορτασμούς των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δε χρειαζόμαστε φιέστες, ούτε υπερβολές, αλλά ένα σύνολο ενεργειών και εκδηλώσεων που σέβονται, τιμούν και αναδεικνύουν τα γεγονότα και την ιστορική μνήμη και ταυτόχρονα επενδύουν στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή αυτή δεν είναι απόρροια αποκλειστικά της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Είναι κυρίως η πεποίθηση μας, από τον Περιφερειάρχη μέχρι και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ότι η ουσία αυτής της εθνικής επετείου δεν κρύβεται σε μπαλόνια και πυροτεχνήματα, αλλά βρίσκεται σε όλα εκείνα που συνιστούν την ιστορική μας παρακαταθήκη. Αυτή γιορτάζουμε με σεμνότητα και σεβασμό στις θυσίες των προγόνων μας και καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να έρθουν και να επισκεφτούν την έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε»

Η έκθεση η οποία έχει την επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλη Νικόλτσιου, στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (κτίριο πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης), θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και είναι ανοιχτή στο κοινό τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.



Για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας πρόσθεσε :

«Φέτος η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και όλοι μαζί θέλουμε να τιμήσουμε την τριπλή εορτή της πόλης μας. Γιορτή θρησκευτική καθώς τιμούμε τον Πολιούχο μας, Αγ. Δημήτριο, γιορτή Εθνική καθώς τιμούμε τους ήρωες του ’40 και γιορτή της πόλης μας, καθώς κλείνουμε έναν αιώνα ελεύθερης Θεσσαλονίκης. Ζητώ από όλους να τιμήσουμε με σεβασμό αυτήν την εθνική και θρησκευτική μας εορτή, χωρίς ακρότητες και ενέργειες που θα αμαυρώσουν την ίδια την επέτειο. Με τις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια μας, όλοι μαζί το επόμενο τριήμερο να διαφυλάξουμε την ομαλή έκβαση των εκδηλώσεων και  να τις μετατρέψουμε σε γιορτή της Θεσσαλονίκης μας».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη