25 Οκτ 2012

Μήπως θέλετε και με ζάντα κύριε Μπουτάρη;

του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Το μπάχαλο των υπηρεσιών του Δήμου επί Διοικήσεως Μπουτάρη έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Η σημερινή Δημοτική Αρχή έφτιαξε νέο οργανισμό, μετακίνησε υπαλλήλους που γνώριζαν το αντικείμενο τους σε άλλες υπηρεσίες και..
η μία «ευεργετική» συνέπεια αυτών των επιλογών διαδέχεται την άλλη! Η τελευταία (μέχρι την επόμενη…) από αυτές τις επιλογές εκφεύγει των συνηθισμένων και περνάει πλέον στα όρια της βλακείας!

Διαβάζω χθες στα περισσότερα διαδικτυακά μέσα της πόλης μας ότι ο Δήμος ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα τη διάθεση των σημάτων Θ1 & Θ2 και μπορούν οι πολίτες να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Δήμου για περαιτέρω πληροφορίες (ημερομηνίες διάθεσης, δικαιολογητικά, κ.λπ.). Για όσους δεν γνωρίζουν, τα σήματα Θ1 & Θ2 δίνονται στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τα κολλούν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους για να μην τους «γράφει» για παράνομο παρκάρισμα η Δημοτική Αστυνομία του κ. Μπουτάρη. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Όταν το είδα, σκέφτηκα απλά «δεν πάω από τώρα να το πάρω να ξεμπερδεύω, πάλι τελευταία στιγμή όπως πέρυσι θα τρέχω;». Με ενδιαφέρον λοιπόν ανέτρεξα αμέσως στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου για τα περαιτέρω. Εκείνη την ώρα ήμουν στο γραφείο μου και τυχαία με είχε επισκεφθεί ένας φίλος μου, επίσης κάτοικος του κέντρου. Ανοίγω την ανακοίνωση του Δήμου και καταρχήν διαβάζω με ανακούφιση ότι τα δικαιολογητικά απαιτούνται σε φωτοτυπίες, οπότε το λέω και στον φίλο μου και αυτός αναφωνεί «πάλι καλά, γλιτώσαμε και τις επικυρώσεις». 

Στη συνέχεια, αρχίζω να διαβάζω μεγαλόφωνα τα δικαιολογητικά που ζητούν οι υπηρεσίες του κ. Μπουτάρη για να τα ακούει και ο φίλος μου. Ένα σωρό «χαρτούρα»: Υπεύθυνη δήλωση, Ε1, λογαριασμό ρεύματος, άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης και διάφορα άλλα ανάλογα με την περίπτωση.
Όλες οι περιπτώσεις (ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, ανανεώσεις, κ.λπ.) είχαν ένα κοινό δικαιολογητικό: «1 ΦΑΚΕΛΟ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ». 
Το τι γέλιο έπεσε από εμένα και τον φίλο μου όταν το διάβαζα, δεν περιγράφεται. Κρατώντας εκείνος την κοιλιά του από τα γέλια, αρχίζει να με ρωτά τα μνημειώδη: «Θα βγάλουμε ένα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου, θα το βάλουμε σε φάκελο και θα τους το πάμε; Αφού δεν χωράει σε φάκελο; Ή αφού λένε όλα σε φωτοτυπίες, θα βγάλουμε το λάστιχο φωτοτυπία και μετά θα το βάλουμε σε φάκελο; Και πως θα βγει φωτοτυπία το λάστιχο; Υπάρχει φωτοτυπικό που το χωράει; Μήπως το ζητάνε για να δουν ότι το αμάξι μας δεν είναι εγκαταλειμμένο στο δρόμο χωρίς λάστιχα; Ποιο από τα λάστιχα θέλουν, ένα από τα μπροστινά ή από τα πισινά; Το θέλουν ΜΕ ΖΑΝΤΑ Η΄ ΧΩΡΙΣ;».

Αφού πέρασε τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο για να ηρεμήσουμε και οι δύο από τα γέλια, προσπαθώ να δω με όση σοβαρότητα μπορώ το θέμα. Εκτός των αμέτρητων δικαιολογητικών που ζητάει ο Δήμος, απαιτεί να του πάμε και έναν φάκελο, αρχειοθέτησης προφανώς, που να έχει και λάστιχο (σαν κορδόνι δηλαδή), γιατί αυτός βολεύει καλύτερα τις δημοτικές υπηρεσίες για την αρχειοθέτηση των δικαιολογητικών μας στα γραφεία τους! Καλά, είναι δυνατόν; Εμείς θα τους πάμε και τον φάκελο για να αρχειοθετήσουν εκείνοι τα δικαιολογητικά στον χώρο τους, όπως τους βολεύει χωροταξικά; Δηλαδή εάν τους πάμε τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, ούτε καν χωρίς συνδετήρα, δεν θα τα δεχθούν; Που ακούστηκε αυτό;

Από περιέργεια και μόνον, πέρασα το απόγευμα από ένα τυχαίο βιβλιοπωλείο και ζήτησα να μάθω πόσο κοστίζει ένας τέτοιος φάκελος αρχειοθέτησης. Η απάντηση του υπαλλήλου: «εάν είναι για ένα μόνο, 2 – 4 Ευρώ, ποιας εταιρίας θέλεις;». Αν συνυπολογίζει κανείς λοιπόν και το κόστος των φωτοτυπιών για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ένας κάτοικος θα πρέπει να διαθέσει για το σήμα Θ1 ή Θ2 από 5 έως 10 Ευρώ. Ψάχνω ψύλλους στα άχυρα θα μου πείτε. Γνωρίζετε όμως πόσοι από τους συμπολίτες μας σήμερα δυσκολεύονται να διαθέσουν έστω αυτά τα 5 ή 10 Ευρώ;

Πείτε μου εσείς μετά πως μπορώ να αντιμετωπίσω καλοπροαίρετα τον κ. Μπουτάρη και τη Διοίκησή του. Έστω ότι οι υπηρεσίες του βολεύονται μόνον με αυτούς τους συγκεκριμένους φακέλους, γιατί τους βολεύει και για λόγους αρχειοθέτησης και χωροταξικά ή και εγώ δεν ξέρω για ποιόν άλλον λόγο! Είναι όμως δυνατόν να μην έχει ο Δήμος το κονδύλιο για να αγοράσει αυτούς τους φακέλους και να υποχρεώνει τους δημότες του να τους πληρώσουν οι ίδιοι και μάλιστα να τους πάνε μόνοι τους στον Δήμο; Και μόλις μία εβδομάδα πριν, να εισάγει ο κ. Μπουτάρης στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση ποσού 235.000,00 Ευρώ για την έκθεση WOMEX 2012, που αφορά απλώς και μόνον την έθνικ (!) μουσική; ΉΜΑΡΤΟΝ!


Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πιανίστας – Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη