του Σωτήριου Καλαμίτση
Σ’ όποια χώρα εισέβαλε το ΔΝΤ, το πρώτο μέτρο που πήρε η κυβέρνησή της ήταν η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Μοναδική εξαίρεση εμείς. Έχω διαβάσει τα στοιχεία με τους αριθμούς και τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων ανά χώρα, τα οποία δείχνουν ότι κινούμεθα στα κατώτερα επίπεδα. Και λοιπόν; Το θέμα δεν είναι αν έχουμε λίγους ή πολλούς δημοσίους υπαλλήλους..
σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, αλλά αν έχουμε ανάγκη τόσους υπαλλήλους που έχουμε. Επ’ αυτού δεν έχω ακούσει το παραμικρό. Δεν μου έχει εξηγήσει κανείς, γιατί χάνονται θέσεις εργασίας σε μία εκσυγχρονιζόμενη βιομηχανία, αλλά δεν μπορούν να χαθούν θέσεις εργασίας με τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.
Άκουσα, όμως, ότι υπό την πίεση της τρόικα, απεφάσισαν οι κυβερνήτες μας να απολύσουν σε πρώτη φάση τους επίορκους, τους κοπανατζήδες, τους παραβατικούς, τους απείθαρχους, εν γένει δε αυτούς που δεν είναι και τόσο καλά παιδιά. Η απόφαση επισφραγίσθηκε με το υπό του Βενιζέλου ρηθέν: «Δεν πρόκειται να δώσω μάχη για τους επίορκους». Το είπε με τόση άνεση και φυσικότητα. Σαν να έλεγε «Δώστε μου ένα ποτήρι νερό». Επειδή το Σύνταγμα απαγορεύει την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους. Έτσι, ανεκαλύφθησαν επί τέλους οι υπαρκτοί επίορκοι, τους οποίους προστάτευαν εθελοτυφλούντες αυτοί που τώρα θα τους απολύσουν. Λησμονούν, όμως, ότι ο αμετροεπής Πάγκαλος έχει πει εδώ και καιρό τη λύση: Το Σύνταγμα απαγορεύει την απόλυση του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου για όσο διάστημα υφίσταται η οργανική θέση, την οποία κατέχει. Καταργώντας την οργανική θέση, ο δημόσιος υπάλληλος απολύεται νομιμότατα και συνταγματικότατα. Ο Πάγκαλος που διόριζε το είπε, όχι εγώ. Γιατί δεν τον ακούνε;
Πάντως, έλλειψη προσωπικού υπάρχει. Αλλά όχι παντού. Μόνον εκεί που δεν θέλουν να παραχθεί έργο. Π.χ. οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στερούνται σοβαρής γραμματειακής υποστήριξης, ενώ έκαστος βουλευτής δικαιούται να διορίσει 4 βοηθούς. Κι όταν μία άνεργη γυναίκα προσφέρθηκε – συμβολικά ασφαλώς - να βοηθήσει αμισθί τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, αφού αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει στην πατρίδα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καράμπελας είπε: «Σε μία τόσο σοβαρή Υπηρεσία, δεν είναι δυνατόν, όπως αντιλαμβάνεσθε, να γίνει δεκτή αυτή η προσφορά». Ώστε αυτή η σοβαρή Υπηρεσία μπορεί να λειτουργεί χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Ακολούθως ο κ. Καράμπελας είπε ότι θα ψηφίσει τα νέα μέτρα για τελευταία φορά, διότι δεν μπορεί να στερήσει την πατρίδα του από την ελπίδα [Aποκαλυπτικό δελτίο του ExtraChannel 18.10.2012]. Σαν να άκουγα τη Βάσω Παπανδρέου, τον Βούρο και όλους τους άλλους παλαμοκρούστες του ΓΑΠ. Το ίδιο έργο διασκευασμένο για άλλους πρωταγωνιστές. Ουδείς εξ αυτών θέλησε να μου στερήσει την ελπίδα. Και να το χάλι, στο οποίο βρίσκομαι. Να παρακαλάω για τη δόση μου, ώστε να τη δώσω στους τραπεζίτες που θα τη δώσουν στο εργολαβοπολιτικό σύμπλεγμα για να αγοράσει τα αποκρατικοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία.
Τόσο μονότονο κι’ επαναλαμβανόμενο το σενάριο. Κι’ οι κουκουλοφόροι συνεπέστατοι στο ραντεβού τους με τα ΜΑΤ και στη νέα απεργία της 18.10.2012. Ώρα 14:00 κοντά. Μία μολότωφ και η μάχη άρχισε, για να διαλυθεί το πλήθος που διαδήλωνε ειρηνικά την άρνησή του να σωθεί από τους Καράμπελες.
Έγραφα χθες για τον Κάρολο και την ερώτηση της Μέρκελ «Τί κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες;». Τη σωστή απάντηση έδωσε την ίδια ημέρα η τελευταία δημοσκόπηση. Συντάσσονται με το 38,5% του εκλογικού σώματος [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ] που αντέχει όποια μέτρα κι’ αν ψηφισθούν. Ένα ποσοστό που προ της κάλπης, οποτεδήποτε και αν στηθεί, θα γίνει 45%.
Σωτήριος Καλαμίτσης