Την πιό περίεργη δικαστική απόφαση όλων των εποχών έζησε σήμερα η Ιταλία,που είδε δικαστήριο να καταδικάζει σε εξαετείς καθείρξεις έξη σεισμολόγους, επειδή δεν πρόβλεψαν το σεισμό του 2009! "Μεσαιωνική", χαρακτηρίζουν πολλά ΜΜΕ την απόφαση, αφού όλοι ξέρουν ότι οι σεισμοί δεν προβλέπονται !
Τρομοκρατημένοι δηλώνουν πολλοί σεισμολόγοι ύστερα από την καταδίκη έξι συναδέλφων τους σε ποινή εξαετούς κάθειρξης για ανθρωποκτονία κατηγορούμενοι ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους πριν από τον καταστροφικό σεισμό της Λ' Άκουιλα στην Ιταλία το 2009.
«Ανησυχούμε πολύ. Δεν είναι μόνο η σεισμολογία που δικάζεται, αλλά όλες οι επιστήμες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σαρλότ Κράβτσικ, πρόεδρος του τμήματος σεισμολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωφυσικής (EGU).
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε η ίδια από τη Γερμανία είπε ακόμη ότι η ετυμηγορία έπληξε το δικαίωμα των επιστημόνων να μιλούν με ειλικρίνεια και ανεξαρτησία.
«Όλοι οι επιστήμονες είναι πραγματικά σοκαρισμένοι από αυτό. Προσπαθούμε να οργανωθούμε και να εκδώσουμε μια ισχυρή ανακοίνωση που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε οι επιστήμονες να μη χρειαστεί να πάνε φυλακή. Ο κόσμος ρωτάει, 'Είναι αλήθεια;' 'Τι σημαίνει για εμάς;' και 'Τι σημαίνει αυτό για τις δημόσιες δηλώσεις περί κινδύνων;'», λέει η ίδια.
«Ο κόσμος έμεινε έκπληκτος», προσθέτει ο Μάικ Μπάικλ, καθηγητής επιστημών της Γης στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Έντονα αντέδρασαν και οι Αμερικανοί επιστήμονες. Η Ένωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων κατήγγειλε την καταδικαστική απόφαση ως «παράλογη και επικίνδυνη».
Η Κράβτσικ επικαλέστηκε παλαιότερη προειδοποίηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης ότι μια τέτοια απόφαση θα «αποθάρρυνε τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους από το να συμβουλεύσουν την κυβέρνησή τους ή ακόμη και από το να εργαστούν στον τομέα της σεισμολογίας και της αξιολόγησης κινδύνου για σεισμό.
Την ετυμηγορία καταδίκασε και η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS). Ο Ρότζερ Μάσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BGS) χαρακτήρισε «απίστευτη» την ετυμηγορία.
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι σεισμολόγοι δήλωσαν ότι είναι αδύνατο να προβλέψεις έναν σεισμό και ότι οι επιστήμονες οι οποίοι πιέζονται ώστε να δώσουν μια απάντηση του τύπου "ναι ή όχι", μπορούν να προκαλέσουν τον πανικό ή να χάσουν την αξιοπιστία τους αν δεν συμβεί τίποτα.
«Θλίβομαι πολύ» από την ετυμηγορία, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ουόλτερς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Το θέμα αυτό αφορά τη δυσκολία στη μετάδοση των επιστημονικών πληροφοριών και δεν θα πρέπει να στέλνουμε στη φυλακή υπεύθυνους επιστήμονες που έδωσαν επιστημονικά ακριβείς πληροφορίες», είπε ο Ουόλτερς.
«Αυτό δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και φοβάμαι ότι θα αποθαρρύνει άλλους επιστήμονες από το να προσφέρουν τη συμβουλή τους για τους κινδύνους από φυσικά φαινόμενα και από το να προσπαθούν να βοηθήσουν την κοινωνία με αυτό τον τρόπο», σχολίασε.
Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ρόθερι, λέκτορας Επιστημών της γης στο βρετανικό Open University, είπε ότι «η καλύτερη εκτίμηση εκείνη την εποχή ήταν ότι το χαμηλο επίπεδο σεισμικότητας δεν ήταν πιθανό να προκαλέσει έναν μεγαλύτερο σεισμό, αλλά στο 'παιχνίδι' αυτό τίποτα δεν είναι βέβαιο. Οι σεισμοί είναι κάτι το απρόβλεπτο», είπε ο Ρόθερι και εξέφρασε την ελπίδα του οι καταδικασθέντες "να ασκήσουν έφεση".
«Ποιός θα δεχτεί τώρα να συμμετάσχει σε μια επιτροπή αξιολόγησης των κινδύνων από σεισμούς όταν ένα λάθος μπορεί να σημαίνει καταδίκη για ανθρωποκτονία;", διερωτήθηκε η Σάντι Στίσι, καθηγήτρια Φυσικής των Σεισμών στο πανεπιστήμιο του Όλστερ.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η απόφαση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και εκτός ιταλικών συνόρων και σε άλλα επιστημονικά πεδία.
«Το δίδαγμα για μένα είναι ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του πως παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη η δουλειά τους και είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στη σχέση τους με το κοινό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σπίγκελχόλτερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.