15 Οκτ 2012

....και ο ΟΑΣΘ στον κόσμο του

Από την Αλεξάνδρα Γωγούση- Σκανδάλη

Πήγα σήμερα στην αφετηρία των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας, για να αγοράσω ετήσια- δωδεκάμηνη κάρτα απεριορίστων διαδρομών.
- «Δε γίνεται», μου είπαν ευγενικά από το ταμείο.
- «Συγνώμη;» ρώτησα. «Τί σημαίνει δε γίνεται;»

- «Πρέπει να έρθετε την τελευταία βδομάδα του Δεκεμβρίου για να βγάλετε την ετήσια κάρτα», μου διευκρίνισαν.
- «Δηλαδή» ξαναρώτησα, «μόνο μια φορά το χρόνο εκδίδετε την ετήσια κάρτα; Δεν μπορεί ο καθένας όποτε το αποφασίσει ή όποτε συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα, να βγάλει μια κάρτα για τους επόμενους δώδεκα μήνες;»
- «Αυτό σας εξηγώ. Όχι, δεν μπορεί. Μπορεί μόνον τις τελευταίες ημέρες του χρόνου να την εκδώσει και θα ισχύει για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος» μου απάντησαν εκ νέου από τα ταμεία.
- «Καλά τότε» συνέχισα εγώ η χοντροκέφαλη. «Δώστε μου μια κάρτα τρίμηνης διαρκείας»
- «Δε γίνεται» μου ξαναείπαν, ευγενικά, δεν μπορώ να πω…
- «Γιατί δε γίνεται;» ξαναρώτησα η αφελής.
- «Γιατί ξεκίνησε ήδη το τέταρτο τρίμηνο και δεν την αγοράσατε εγκαίρως. Χάσατε ήδη 15 ημέρες. Δε σας συμφέρει. ΄Επρεπε να είχατε έρθει τέλος Σεπτεμβρίου για να τη ζητήσετε» πήρα την αποστομωτική απάντηση!
Βλακωδώς, συνέχισα να ζητώ να αγοράσω μια κάρτα, κυρίως για να μη χρειάζεται να ανοίγω το πορτοφόλι μου κάθε φορά που ανεβαίνω στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
«Δώστε μου μία μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών τότε» ξαναείπα.
Αυτή τη φορά το μάτι του υπαλλήλου πετάρισε.
«Τι δεν καταλαβαίνετε;» με ρώτησε. «Σας εξήγησα ότι στον ΟΑΣΘ υπάρχουν μόνον ημερολογιακοί μήνες, τρίμηνα και έτος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε κάρτα σήμερα και να ισχύει για τις επόμενες τριάντα ημέρες, τις επόμενες ενενήντα ημέρες ή τις επόμενες 365 ημέρες. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε, όχι στο Παρίσι!» μου εξήγησε έτσι, ώστε να καταλάβω ακόμη κι εγώ…
Εγώ, που παρότι ζω στη Θεσσαλονίκη, δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΟΑΣΘ δεν θέλει να εισπράττει περισσότερα μετρητά, προκαταβολικά μάλιστα, με ένα απλό σφραγιδάκι που θα δηλώνει την ημερομηνία αγοράς της κάρτας.
Αγόρασα σήμερα την κάρτα; 15 Οκτωβρίου 2012. Είναι μηνιαία; Θα ισχύει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2012. Είναι τρίμηνη; Θα ισχύει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013. Είναι ετήσια; Θα ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013.
Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό στην εποχή μας;
Αναρωτιέμαι…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη