10 Οκτ 2012

ΕΦΥΓΕ η ΦΑΓΕ κι` η ELITE

του Βλάση Γωγούση
Έτσι, τυχαία, βρέθηκα φίλοι μου, μέσα στο Facebook , σε μια συνομιλία ανάμεσα σε έναν Επιχειρηματία και σε καμιά…ντουζίνα σχολιαστές - συνομιλητές του , που είχαν «πέσει» επάνω του και τον…. ξεμάλλιαζαν !
Αφορμή μια «ατάκα» του κυρίου Ι.Λ. που έλεγε :

• « Η ΦΑΓΕ έφυγε, η Ελίτ έφυγε , η Shell έφυγε , η Coca Cola έφυγε, όπως κι η Carrefour, η Aldi η Fnac , Delta Airlines έφυγαν.
• Η Credit Agricole κι η Societe General έφυγαν.
• Φεύγουν η Citibank η HSBC, η Μιλλενιουμ.
• Ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα του τρελλάδικου.
• Έτσι κι αλλιώς θα την κτίσουν οι συνδικαλιστές »

Ο επιχειρηματίας απαντώντας έγραφε :

« Θα σας κάνω μια μπακάλικη ανάλυση , για να το καταλάβετε :
Ας υποθέσουμε οτι στην επιχειρησή σας είχατε έξοδα 100 ευρώ ημερησίως και έσοδα 300....
Όταν τα εξοδά σας φτάσουν λόγω της κατάστασης που βιώνουμε στο διπλάσιο και τα εσοδά σας μειωθούν στα 150 λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης τι θα κάνετε?...
Η θα μειώσετε τους μισθούς και γενικά όλα τα έξοδα της επιχείρησης, η θα απολύσετε, η θα ανεβάσετε τις τιμές, η θα φοροδιαφύγετε η θα κλείσετε.......Πολύ απλά.......»

• Ε ! τώρα , λίγο – πολύ , αγαπητοί αναγνώστες των ΧΑΛΙΩΝ , με ξέρετε, αν δεν έπαιρνα μέρος στη συζήτηση, στην ….εντατική θα κατέληγα !:
• ¨Έγραψα λοιπόν την παρακάτω απάντηση, διαβάστε την και συμφωνείτε ή διαφωνείτε , ….. τιμείστε με ,με ένα σχόλιό σας.
{ « Οφείλω να ομολογήσω , κύριε Επιχειρηματία, ότι ΛΟΓΙΚΑ, ή - το ορθότερο - ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ , έχετε αναμφισβήτητα δίκιο, είστε απολύτως σωστός και στα επιχειρήματα και στους ( τετράγωνους) υπολογισμούς σας.
Με μία διαφορά, μόνον , ότι μπερδεύετε τους αριθμούς με τις ανθρώπινες ψυχές !.
Είναι πασίγνωστο , άλλωστε , το ρητό :
«Αν θέλεις να ζήσεις δούλευε, αν θέλεις να πλουτίσεις, βάλε άλλους να δουλεύουνε για σένα !».
Αυτοί οι «άλλοι» κύριε Επιχειρηματία, προσέφεραν κάθε μέρα , 200 ΕΥΡΩ κέρδος στην επιχείρησή σας - όπως πολύ παραστατικά περιγράφεται στην….μπακάλικη , όπως την αποκαλείται επιχειρηματολογία σας-.
Την αριθμητική σας ΕΔΩ την θέλω τώρα!:
Πολλαπλασιάστε τα 200ρια επί τις μέρες , τους μήνες, τα χρόνια και πες`τε στους εργαζομένους ( και σε μας ) πόσα περιουσιακά στοιχεία αποκτήσατε και πόσες καταθέσεις ( στην Ελλάδα η στο Εξωτερικό) έχετε εξασφαλίσει, από την εργασία τους .
Δεν λέω, μπορεί να ήσασταν ένας υποδειγματικός, ένας άψογος εργοδότης, εδώ σας θέλω όμως τώρα.
Αυτοί σας κάναν πλούσιο, εσείς κι`αν κλείσετε, κι`αν μεταφέρετε την επιχείρησή σας, και αν φοροδιαφύγετε , κι` αν κατεβάσετε το μεροκάματό τους, ακόμα κι` αν απολύσετε ένα μέρος απ` αυτούς, πάλι πλούσιος θα μείνετε !
Ενώ αυτοί, αυτοί θα ζήσουνε τον εφιάλτη της φτώχιας, της ανεργίας ,θα υποστούνε - τέλος πάντων - τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσεως.
Κι` εσείς;, εσείς θα χαίρεστε ΟΛΑ όσα εκείνοι με τον ιδρώτα και τη εργασία τους σας εξασφάλισαν , η μήπως κάνω λάθος;
Και τι προτείνω; , λίγη ανθρωπιά προτείνω , αγαπητέ μου.
Κέρδισε λιγότερα, μην κερδίσεις τίποτα, ζημίωσε, εν ανάγκη , για ένα, δύο , τρία χρόνια , που θα πάει θα ξανανοίξει ο ουρανός κάποια στιγμή σ` αυτή τη χώρα !.
Και τότε, τότε αγαπητέ μου επιχειρηματία, αγκαλιασμένος , με τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, θα καμαρώνεις γιατί ο Σατανάς, το χρήμα δεν πήρε την ψυχή σου ! .
Αλλιώς, αλλιώς , διάβασε – αν δεν βαριέσε - ένα παλιό μου άρθρο,: ( που το έγραψα πάλι εδώ στα XALIA ) με τίτλο :
«ΤΑ ΣΑΒΑΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΕΠΕΣ»!
Διάβασ`το, φίλε μου , και ίσως σβήσεις με σφουγγάρι τις αφαιρέσεις , τις προσθέσεις , και τις διαιρέσεις
·
o
o
o ΤΑ ΣΑΒΑΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΕΠΕΣ ! »

Θα ήθελα να μπορούσατε , αγαπητοί μου φίλοι, να βλέπατε , όσα έχουν δει τα μάτια μου κατά την άσκηση της ιατρικής μου διαδρομής , μιας διαδρομής που ξεπερνάει τον μισό αιώνα!
Να βλέπατε πώς ζουν την τελευταία περίοδο της ζωής τους οι περισσότεροι πάμπλουτοι επιχειρηματίες ,
παραγκωνισμένοι τις πιο πολλές φορές από τα παιδιά τους ( στα οποία έχουν μεταβιβάσει εν τω μεταξύ επιχειρήσεις και χρήμα ) !

Έγκλειστοι τις πιο πολλές φορές σε πολυτελέστατους οίκους ευγηρίας ,( βλ. γηροκομεία ), η σωληνωμένοι στις εντατικές πανάκριβων κλινικών του εξωτερικού , με αμέτρητους καθετήρες , μάσκες και ορούς στο αξιοθρήνητο κορμί τους , χωρίς να τους χαϊδεύει ένα αγαπημένο χέρι το μέτωπό τους και χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν ούτε ένα «αντίο» .

Αρκετές φορές έπεσε στην αντίληψή μου περιστατικό όπου οι διάσημοι κληρονόμοι ( παιδιά κι` εγγόνια), τηλεφωνούν από το εξωτερικό , ζητώντας να κρατηθεί ο νεκρός σε ψυγείο γιατί «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούν να παραστούν στην κηδεία » !


Όπως τ`ακούτε, αγαπητοί μου, αναγνώστες, όπως τ`ακούτε !!!.

Και μη ζηλεύετε, χαρείτε τη ζωή , χαρείτε όσα έχετε, χαρείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα , ( χωρίς, βεβαίως, να δίνετε άφεση αμαρτιών στους διάφορους άρπαγες, τους φοροφυγάδες, τα επιλεγόμενα λαμόγια, εξοντώστε τους με όποιον τρόπο μπορείτε , αποκαλύψτε τους, καταγγείλτε τους , ξεφωνήστε τους, προπηλακίστε τους - αλλά μην τους…. ζηλεύετε !) και να θυμάστε :

Κανείς δεν πέθανε όρθιος πάνω σε περιουσίες και χρυσάφι, χώρια που κι`αυτά συχνά γκρεμίζονται και χάνονται !

Τα μόνα που αντέχουνε στον χρόνο είναι ένα χάδι, ένα δάκρυ , ένα χαμόγελο.
Αυτά ποτέ τους δεν μαραίνονται !

Και βάλτε μέσα στην καρδιά σας την «υπόδειξη» της λαϊκής σοφίας πως :

" ΑΠ` ΟΛΑ Τ`ΑΓΑΘΑ , ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ , ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΦΙΛΙΑΣ" .

Νάχετε την αγάπη μου

Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη