Σοβαρές απορίες και ερωτήματα από την υιοθέτηση ανυπόστατων ειδήσεων των ΜΜΕ στα Σκόπια από τον Επίτροπο Stefan Füle
Επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή Γ. Κουμουτσάκου, που γνωρίζει άριστα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Την ανησυχία του για σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του τρόπου αξιολόγησης και επεξεργασίας πληροφοριών και ..
ειδήσεων καθώς και των πηγών που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συλλογή πληροφοριών στις οποίες, μεταξύ άλλων, βασίζονται και οι εκθέσεις προόδου των σχέσεων ΕΕ - πΓΔΜ, έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του προς την Ε. Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Μικτής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-πΓΔΜ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η υιοθέτηση και ο σχολιασμός από τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Επίτροπο, κ. Stefan Füle, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (twitter), της ανυπόστατης είδησης περί δήθεν δολοφονίας πολίτη της πΓΔΜ από εξτρεμιστική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη, που μετέδωσε ως πραγματικό γεγονός η κρατική τηλεόραση της πΓΔΜ και αναπαρήγαγε σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ και του Τύπου της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε σχετικά:
"Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν να εμφανίζονται ως αναπαραγωγείς ανυπόστατων ειδήσεων τις οποίες, με προφανείς σκοπιμότητες, σπεύδουν να "αξιοποιήσουν" κάποια ΜΜΕ στα Σκόπια.
Τέτοια λάθη πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ εν όψει, μάλιστα, της δημοσιοποίησης της ετήσιας εκθέσεως προόδου της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ".
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Στις 30 Σεπτεμβρίου, η κρατική τηλεόραση της πΓΔΜ μετέδωσε ως πραγματικό γεγονός ανυπόστατη είδηση περί δήθεν δολοφονίας πολίτη της πΓΔΜ από εξτρεμιστική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη δήθεν είδηση αναπαρήγαγε σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ και του Τύπου στην πΓΔΜ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ιδιαίτερα αρνητική ατμόσφαιρα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε αμέσως σε κατηγορηματική διάψευση, καλώντας την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να μην αφήνει περιθώρια καλλιέργειας και ενίσχυσης εθνικισμού και μισαλλοδοξίας. Όμως, την ίδια ημέρα, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, υιοθετώντας απολύτως την αβάσιμη πληροφορία που μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ, σχολίασε ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (twitter) το ανύπαρκτο περιστατικό, παραθέτοντας παραπέμποντας μάλιστα και στην ιστοσελίδα του ημι-κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων της πΓΔΜ το οποίο ανέφερε την "είδηση".
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Επιτροπή τα εξής:
1. Η δημόσια αντίδραση του Επιτρόπου βασίστηκε σε πληροφόρηση που του παρείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής; Προηγήθηκε διασταύρωση και εξακρίβωση των πληροφοριών που μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ;
2. Αν πράγματι η πληροφόρηση προέρχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, εγείρεται σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του τρόπου που γίνεται η αξιολόγηση και επεξεργασία των πληροφοριών καθώς και των πηγών που οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν για συλλογή τους. Υπογραμμίζεται ότι στη βάση, μεταξύ άλλων, και τέτοιων πληροφοριών συντάσσονται οι εκθέσεις προόδου των σχέσεων ΕΕ με την πΓΔΜ. Τί μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί ανάλογο πρόβλημα στο μέλλον;
3. Θα γίνεται μνεία στην επόμενη έκθεση προόδου της απαράδεκτης πρακτικής μέσων ενημέρωσης της πΓΔΜ να διαστρεβλώνουν ή και να προβάλουν και αναπαράγουν ανύπαρκτα γεγονότα, με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης ή ακόμα και του ίδιου του αρμοδίου για τα θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου;