Επιτυχία του Μιχάλη Τσαμάζ
Η υπόθεση του VDSL έχει καταντήσει σίριαλ με την ΕΕΤΤ να καθυστερεί να εγκρίνει τα τιμολόγια του ΟΤΕ εδώ και 2 χρόνια. Οι άλλοι πάροχοι έκαναν ότι μπορούσαν για να για να καθυστερήσει η έγκριση και να αξιοποιήσουν τις υποδομές του ΟΤΕ στο μικρότερο δυνατό κόστος. Ο γενικά..
χαμηλών τόνων Τσαμάζ κατάφερε να πείσει την ΕΕΕΤ να εγκρίνει την διάθεση του VDSL ενώ οι Wind, Forthnet και HOL ετοιμάζονται για προσφυγές. Ίσως επιτέλους δούμε VDSL και στην Ελλάδα και να πέσουν και οι τιμές του ADSL όπως έγινε και σε άλλες χώρες που αναβάθμισαν τις υποδομές τους.
Σκηνικό πολέμου για το VDSL
Ο Ασκός του Αιόλου για νέο γύρο εχθροπραξιών στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με διακύβευμα το VDSL, ανοίγει εκ νέου έπειτα από χθεσινή απόφαση της ΕΕΤΤ. Η Ρυθμιστική Αρχή, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενέκρινε χθες - αιφνιδιαστικά - τα τιμολόγια λιανικής του ΟΤΕ για το VDSL, καθώς και την κοστοστρέφεια όσον αφορά στη χονδρική τιμή, που θα καταβάλουν οι πάροχοι, προκειμένου να χρησιμοποιούν τις υποδομές του Οργανισμού και να λανσάρουν και αυτοί την υπηρεσία στη λιανική.
Η χθεσινή απόφαση (σσ. η δεύτερη για το θέμα του VDSL μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα) εκ πρώτης δείχνει να ικανοποιεί τον ΟΤΕ, ο οποίος, εδώ και δύο χρόνια έχει έτοιμες τις σχετικές υποδομές και αναμένει στο... ακουστικό του, προκειμένου να διαθέσει στη λιανική υπηρεσίες VDSL, έχοντας επενδύσει περί τα 50-60 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η απόφαση όχι μόνο δεν ικανοποιεί, αλλα θέτει τους εναλλακτικούς παρόχους επί ποδός πολέμου, καθώς τόσο η Wind Ελλάς, η οποία μάλιστα κατέθεσε χθες αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης, όσο και η Forthnet, αλλά και η Ηellas Οnline, έχουν ξεκάθαρα εκφράσει τις σφοδρές τους αντιρρήσεις, με το επιχείρημα ότι οι τιμές του VDSL δεν τους αφήνουν κανένα βιώσιμο περιθώριο κέρδους.
Οι εναλλακτικοί έχουν διευκρινίσει ότι η επίμαχη απόφαση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταδιακή επαναφορά της αγοράς σε συνθήκες μονοπωλίου, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί, με όρους οικονομικούς, σε «συμπίεση» του ανταγωνισμού και μάλιστα κάτω του κόστους, εξωθώντας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τους εναλλακτικούς εκτός αγοράς, καθώς αποτυγχάνει να εξασφαλίσει ένα περιθώριο υγιούς λειτουργίας της νέας αγοράς, χωρίς φαινόμενα συμπίεσης περιθωρίου (margin squeeze). Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους, το θέμα είναι τόσο ζέον, ώστε πλέον πέρα από το εθνικό, θα μεταφερθεί και σε Κοινοτικό επίπεδο, με προσφυγή στα αρμόδια Οργανα.
Η ΕΓΚΡΙΣΗ
Η ΕΕΤΤ, στελέχη της οποίας διευκρίνιζαν χθες ότι η αίτηση θεραπείας της Wind δεν μπορεί να μπλοκάρει την όλη διαδικασία, σε χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, εξέτασε, επικαλούμενη νέα στοιχεία, τις υποβληθείσες από τον ΟΤΕ προσφορές VDSL.
Αποφάσισε δε ομόφωνα ότι οι εγκριθείσες τιμές λιανικής δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, όπως προέκυψε έπειτα από σχετικό έλεγχο (margin squeeze test) και παρέχουν τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς να προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα VDSL με αυτά του ΟΤΕ. Επίσης, έκρινε ότι οι τιμές συμμορφώνονται με την επιβληθείσα από την ΕΕΤΤ υποχρέωση μείωσης του τέλους παρακράτησης για κλήσεις από σταθερά προς κινητά, ώστε η πρόσφατη μείωση των τελών τερματισμού να μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή.
Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση της ΕΕΤΤ προέβλεπε την από κοινού είσοδο όλων των παρόχων στην αγορά του VDSL στο τέλος Νοεμβρίου (26/11), υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε ο ΟΤΕ θα έχει παρέχει προς τους παρόχους μία «πλήρως λειτουργική» τεχνική λύση παροχής εικονικά μερικά αδεσμοποίητου βρόχου (διαδικασίες παροχής, ενσωμάτωση στο πληροφοριακό σύστημα και αναλυτικό τιμοκατάλογο).
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Χθες, η Wind Ελλάς κατέθεσε στην ΕΕΤΤ αίτηση θεραπείας για την απόφαση της 18ης Σεπτεμβρίου, με το κεντρικό σκεπτικό ότι «εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει την προσφορά υπηρεσιών χωρίς να προβεί σε ex-ante (προληπτικό) έλεγχο της εμπορικής συμπεριφοράς των δεσποζόντων παρόχων και εν προκειμένω του πρώην μονοπωλίου, στην ουσία καταργεί το ρυθμιστικό κεκτημένο στη χώρα και δημιουργεί ένα επικίνδυνο ρυθμιστικό προηγούμενο που μπορεί εν δυνάμει να αλλάξει τους όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών».
Από την πλευρά της Forthnet, στελέχη διεμήνυαν χθες ότι η εταιρεία θα κάνει τα πάντα, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και την επαναφορά της στις κανονικές ρυθμιστικές διαδικασίες, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί προσφυγή στην ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι το θέμα του VDSL έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της κυρία Ανγκελα Μέρκελ με Ελληνες επιχειρηματίες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να διερωτάται πώς είναι δυνατόν ο ρυθμιστής να θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Ελλάδα.
Σταύρος