- Τι κατέθεσε επιθεωρήτρια της Θ' Δ.Ο.Υ.
- Το ΤΥΔΚΥ ακόμη δεν ξέρει το έλλειμμα, κατέθεσε υπάλληλος του!
- Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση της υπαλλήλου Τατάγια
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει, λόγω της υπεξαίρεσης του πρώην ταμία του, 7,2 εκ. ευρώ στην Εφορία! Αυτό το ποσό προέκυψε από την έρευνα που έκαναν οι αρμόδιοι στη Θ' Δ.Ο.Υ., όπως κατέθεσε σήμερα στο Δικαστήριο η επικεφαλής της...
ομάδας που έκανε τον έλεγχο, κατά την 17η ημέρα της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Η Επιθεωρήτρια της Θ' Δ.Ο.Υ. ουσιαστικά διέψευσε την συνάδελφό της Αναστασία Τσεμπερά, που στο πόρισμά αλλά και στην κατάθεσή της επέμεινε ότι η υπεξαίρεση φτάνει τα 51,4 εκ. ευρώ. Κατέθεσε επίσης ότι η πρώτη υπεξαίρεση που εξακριβώθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αφορά κρατήσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προς τη Θ' Δ.Ο.Υ. έγινε το 1993, ενώ η πρώτη με πλαστογραφημένα παραστατικά το 1997, πολύ δηλαδή πριν η διοίκηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναλάβει τα καθήκοντά της.
Η κατάθεση αυτή, σύμφωνα με την υπεράσπιση, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον βασικό ισχυρισμό της, ότι δηλαδή αφού ο Σαξώνης έκλεβε τον Δήμο για πολλά χρόνια και επί διαφορετικών διοικήσεων και προϊσταμένων του, αυτό σημαίνει ότι ήταν μόνος του αφού δεν είναι δυνατό να έχει πολλούς και διαφορετικούς συνεργούς σε κάθε διοίκηση!
Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση υπαλλήλου του ασφαλιστικού ταμείου των δημοτικών υπαλλήλων, που, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, τόνισε ότι το Ταμείο ούτε καν σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της λαμογιάς, γνωρίζει πόσα χρήματα του οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης!
"Εμείς ξέραμε ότι θα πρέπει να παίρνουμε 500.000 ευρώ κάθε μήνα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τόσα παίρναμε κάθε μήνα. Τώρα, αν κάποιες φορές παίρναμε 480.000 ή 510.000 ευρώ δε δίναμε και μεγάλη σημασία", είπε χαρακτηριστικά!
Όταν μάλιστα κλήθηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, να υπολογίσει εάν μπορεί να προκύψει υπεξαίρεση 44 εκ. ευρώ (51,4 εκ. ευρώ που λέει η κ. Τσεμπερά μείον τα 7,2 που υπεξαιρέθηκαν από τον ΦΜΥ) μέσα σε 11 χρόνια από αφαίρεση 10.000- 20.000 ευρώ το μήνα, απάντησε ότι "μαθηματικά δεν βγαίνει"...
Ακολούθησε η κατάθεση μίας ακόμη υπαλλήλου της Θ' Δ.Ο.Υ., που τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν τηρούσε το διπλογραφικό και ότι η υπηρεσία της αντιλήφθηκε τα πλαστά και την υπεξαίρεση μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου από τον Βασ. Παπαγεωργόπουλο. "Δεν μπορώ να ξέρω εάν ένας απλός υπάλληλος θα μπορούσε να διακρίνει τα πλαστά παραστατικά", κατέθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ αίσθηση προκλήθηκε όταν ρωτήθηκε γιατί η ΔΟΥ ανεχόταν από το Δήμο Θεσσαλονίκης να μην υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις παρακράτησης φόρου.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου παρενέβη και ρώτησε τον πρώην Διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας Θ. Γκόλα πώς ήταν δυνατόν να μην υποβάλει τις καταστάσεις αυτές επί τρία χρόνια! "Εγώ τις υπέγραφα κανονικά και τις έδινα στον Σαξώνη για να τις υποβάλει" απάντησε. "Είναι δυνατό να μην υποβάλετε καταστάσεις και να μην έχετε ενημερώσει γι' αυτό τον Αντιδήμαρχο" επέμεινε ο Πρόεδρος για να λάβει την απάντηση: "Ασφαλώς και ενημέρωνα τους Αντιδημάρχους ότι υπέγραφα και προωθούσα κανονικά τις καταστάσεις. Αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μετά. Είχα πάντα τη βεβαιότητα ότι ο Σαξώνης τις υπέβαλε κανονικά", είπε ο κ. Γκόλας.
Η μάρτυρας δεν ήξερε να απαντήσει, αλλά στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Σαξώνης, που είπε ότι ο ίδιος υπέβαλε κανονικότατα τις καταστάσεις στη Θ' Δ.Ο.Υ. και ότι του προκαλεί μεγάλη κατάπληξη η απάντηση της μάρτυρος!
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση της υπαλλήλου Τατάγια, (που είναι Διδάκτωτ Νομικής και γνωστή στους νομικούς κύκλους της πόλης, όπως είπε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου). Είναι η υπάλληλος που έπειτα από εντολή του Γ. Μπουτάρη διενήργησε εκ νέου ΕΔΕ για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των υπαλλήλων αλλά το αποτέλεσμα της (δεν βρήκε ευθύνες για κανέναν) δεν άρεσε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως ειπώθηκε αργότερα.
Η κ. Τατάγια υπέβαλε το πόρισμα της στο Δικαστήριο, το οποίο συμπεριλήφθη στη δικογραφία και πάνω σε αυτό θα ερωτηθεί από τους παράγοντες της δίκης αύριο Τετάρτη.