20 Νοε 2012

Αντώνη [Ρουπακιώτη] Θεέ πάρε την ΠΑΕ

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
               Μόνο με ποδοσφαιρικούς όρους μπορεί κανείς πια να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη χώρα. Και μάλιστα με όρους ως αυτοί, οι οποίοι επιτρέπουν μόνον στον Ολυμπιακό να παίρνει πρωτάθλημα [ΣΗΜ: κι’ εγώ «ολυμπιακός» είμαι, αλλ’ όχι ανεγκέφαλος]. Στη θέση του Ολυμπιακού η κυβέρνηση με προπονητή το εργολαβοπολιτικό σύμπλεγμα και στη θέση όλων των άλλων ομάδων όλων των κατηγοριών και πρωταθλημάτων ο λαός.
               Το άρθρο 44§1, λοιπόν, του Συντάγματος, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει ακόμη καταργηθεί τύποις, ορίζει ότι σε εντελώς έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις, επιτρέπεται η θέσπιση νόμων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία α] υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν προτάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, β] έχει άμεση ισχύ άμα τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γ] υπόκειται σε κύρωση από τη Βουλή εντός τριμήνου από της δημοσιεύσεώς της, άλλως χάνει την ισχύ της εφεξής, ήτοι μετά την πάροδο άπρακτου του τριμήνου [στη διάρκεια του τριμήνου αποτελεί νόμο του κράτους και εφαρμόζεται παράγουσα έννομα αποτελέσματα, έστω και αν δεν κυρωθεί εκ των υστέρων – σιγά μη βρεθεί βουλευτής να ψηφίσει "ΟΧΙ" στην κύρωση]. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

               1.Υπήρξαν τόσο έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες περιπτώσεις που έπρεπε να εκδοθεί η προχθεσινή ΠΝΠ, η οποία και δημοσιεύθηκε αυθημερόν, εξ ου και ισχύει από προχθές 18.11.2012; Την 07.11.2012 ψηφίσθηκε ένα νομοσχέδιο τέρας. Μέσα σε 11 ημέρες ανέκυψαν αυτές οι ανάγκες, τις οποίες δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς από την κυβέρνηση; Τόσο ικανοί είναι όλοι;

               2. Τα παπαγαλάκια έλεγαν προχθές όλη μέρα ότι η ΠΝΠ θα εκδιδόταν προτάσει του πρωθυπουργού. Το Σύνταγμα, όμως, απαιτεί πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και πράγματι, στο ΦΕΚ/Α/228/18.11.2012 βλέπω ότι την πρόταση υπέβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτω δε από την ΠΝΠ φιγουράρουν τα ονόματα όλων των μελών του, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υπογράψει όλοι οι υπουργοί. Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που ένας-ένας περνούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου δήθεν για να μετάσχουν στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού για το σημερινό Eurogroup; Κύριε Ρουπακιώτη, έγκριτε νομικέ και καταξιωμένε δικηγόρε, ποιος σας πάτησε αυτή τη φορά στον λαιμό για να υπογράψετε; Ή μήπως δεν υπογράψατε;  Ό,τι και αν έγινε, γιατί δεν έχετε ακόμη παραιτηθεί; Εκτός κι’ αν σκεφτήκατε ότι αφού φάγατε τον γάιδαρο, δεν έχει νόημα να μη φάτε και την ουρά.

               3. Εγώ έφαγα τον κόσμο να βρω συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία να απεφάσισαν τα μέλη του να προτείνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσα αυτός υπέγραψε ως ΠΝΠ. Βρήκα ότι η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε χώρα την 31.08.2012. Από την άλλη μεριά οι αποφάσεις τού Υπουργικού Συμβουλίου απαιτούν συλλογική δράση των μελών του, όπως συμβαίνει με όλα τα συλλογικά όργανα της Πολιτείας. Διαφορετικά δεν θα όριζε το Σύνταγμα ότι απαιτείται πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ότι απαιτείται πρόταση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Πώς, λοιπόν, απεφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο να προτείνει όσα εμπεριέχονται στην προαναφερθείσα ΠΝΠ; Δια περιφοράς; Τέτοιο πράγμα δεν προβλέπεται για κανένα όργανο. Ούτε για ανώνυμη εταιρεία δεν προβλεπόταν, μέχρι το έτος 2007, οπότε με τον ν. 3604/2007 ορίσθηκε ότι

                            «Αρθρον 21.
Λήψη αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο
…………….
"5. Η κατάρτιση και υπογραφή πρακτικού από όλα τα μέλη του διοικητικού  συμβουλίου ή τους αντιπροσώπους τους ισοδυναμεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί συνεδρίαση."
               Να εικάσω ότι έγινε ανάλογη εφαρμογή τής ως άνω περί ανωνύμων εταιρειών διάταξης και επί Υπουργικού Συμβουλίου; Κύριε Μανιτάκη, είσθε υπουργός και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Διδάσκετε στους φοιτητές σας αυτά που πράττετε ως υπουργός; Καλά τον Βαγγέλα άφησέ τον. Αυτός έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο όχι μόνον από το Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά και από τον ορθό λόγο.
               4. Εντάξει, μικρά παιδιά είσθε όλοι στην κυβέρνηση, σας διέφυγε κάτι και, επειδή ήταν αδήριτη η ανάγκη, βάλατε μία υπογραφή δια [παρανόμου συμ]περιφοράς σε ένα νομοθετικό κείμενο. Αλλά η διάταξη που ορίζει ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν θα υπόκειται στους ελέγχους που ορίζει ο ν. 2362/1995 πόσο επείγουσα ανάγκη ήλθε να καλύψει; Παίζει κάτι εδώ με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ενόψει συζήτησης την 30.11.2012 για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο; Κάτι μου μυρίζει όχι ευωδιαστό.  

Άρθρο 16 ν. 3832/2010 περί ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Αρχική διατύπωση:
«2.         Ο προϋπολογισμός της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προσαρτάται στον προϋπολογισμό του  Υπουργείου Οικονομικών και η εκτέλεση του παρακολουθείται από την Επιτροπή  του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της  εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής. "Τον προϋπολογισμό εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος  της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο οποίος είναι και διατάκτης των δαπανών της."
[Η εντός " "  φράση της παρ.2 προστέθηκε με το άρθρο 10§10 Ν.3899/2010,ΦΕΚ Α 212/17.12.2010].

Δεύτερη διατύπωση
«2. Ο προϋπολογισμός της ΕΛ.ΣΤΑΤ. περιλαμβάνει όλα τα κονδύλια που είναι αναγκαία για τη διάθεση στους χρήστες στατιστικών υψηλής ποιότητας σύμφωνα με όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο οποίος είναι και διατάκτης των δαπανών της. Με απόφαση του Προέδρου είναι δυνατή η κατά την διάρκεια του οικονομικού έτους εγγραφή ή αύξηση πιστώσεων στον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ισόποση μείωση άλλων πιστώσεων του προϋπολογισμού. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρακολουθείται από την Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
               Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει υποχρέωση να τηρεί λογαριασμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα χρήσης και ο ισολογισμός, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης. Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των ετήσιων λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων γίνεται από δύο (2) ορκωτούς λογιστές. Τα στοιχεία αυτά και οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στο διαδικτυακό τόπο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι λογαριασμοί και ο απολογισμός της ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπόκεινται στον προληπτικό και στον κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
[Η παράγραφος 2, όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 10§10 Ν.3899/2010,  αντικαταστάθηκε ως άνω με το  άρθρο 321§13  Ν.4072/11.4.2012].

`Αρθρο 25 ν. 2362/1995 Σύσταση Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου σε Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α.,  δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις
  «1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, μπορεί να συνιστώνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Υπουργείο Οικονομικών, Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου για τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την εντολή πληρωμής δαπανών Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., δημοσίων επιχειρήσεων, αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών διοικητικά ή οικονομικά αποκεντρωμένων ή ανεξάρτητων κρατικών αρχών και οργανισμών κοινής ωφέλειας ή κοινωνικής ασφάλισης.   Με όμοια προεδρικά διατάγματα μπορεί να ανατίθενται οι ανωτέρω αρμοδιότητες σε ήδη υφιστάμενες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου.   Οι ανωτέρω Υ.Δ.Ε. είναι ανεξάρτητες από τους ανωτέρω φορείς, σύμφωνα με το άρθρο 23 του παρόντος νόμου.
  ………..
  4. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα της λειτουργίας των δια του παρόντος συνιστώμενων υπηρεσιών, ανάλογα προς τις ιδιαιτερότητες των φορέων της παρ. 1 και καθορίζεται κάθε αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου λεπτομέρεια.»

Άρθρο 7 ΠΝΠ 18.11.2012
Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του νόμου 3832/2010, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η Αρχή εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 25 του νόμου 2362/1995, όπως ισχύει».

               Γι’ αυτή τη Δημοκρατία αγωνίσθηκαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου το 1973 βρε τσόλια;

Σωτήριος Καλαμίτσης

Υ.Γ. Αν αύριο δέκα καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου εκφράσουν την άποψη ότι ο όρος «Έλληνες» στο Σύνταγμα δεν καταλαμβάνει τις Ελληνίδες, δεν θα εκπλαγώ καθόλου.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη