2 Νοε 2012

Όχι στη διασπορά ευθυνών και τα άλοθι των υπευθύνων...

Γράφει για Ta xalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαίδης

Διαβάζω και ενοχλούμαι που κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν συνυπεύθυνο τον απλό λαό και τον μέσο πολίτη για το χάλι στο οποίο βρίσκεται η σημερινή Ελλάδα. Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για να καταστήσουν συνενόχους τους Έλληνες επειδή κάποιοι....
μπήκαν από το παράθυρο στο Δημόσιο, επειδή συμμετείχαν ή ανέχθηκαν τη διαφθορά σε κάθε της εφαρμογή. επειδή κλέβουν την Εφορία, επειδή έχτισαν αυθαίρετα, επειδή πήραν συντάξεις ή επιδόματα μαϊμού κλπ κλπ.

Η οπτική είναι στρεβλή και η μεθόδευση που αυτή εξυπηρετεί άθλια! Κανένα κοινωνικο- οικονομικό σύστημα δεν έχει αφήσει την εφαρμογή του και το σεβασμό των αρχών του στη διάθεση και πολύ περισσότερο στην ευχέρεια του απλού πολίτη!

Πουθενά στον κόσμο δεν υπακούν στο νόμο επειδή απλώς το θέλεις. Σε όλον τον πλανήτη ο νόμος επιβάλλεται δια των αναγκαστικών, περιοριστικών και τιμωρητικών μέτρων!

Είναι ηλίθιος όποιος περιμένει από τον απλό πολίτη να μην κλέβει την εφορία ή να χτίζει μέσα στο δάσος από μόνος του! Σίγουρα η Παιδεία, η προσωπική συγκρότηση, το αξιακό σύστημα παίζουν το ρόλο τους σε καθέναν από εμάς. Αλλά όταν πρόκειται για κοινωνικές διεργασίες, που διαμορφώνονται μέσα από τις προσωπικές συμπεριφορές ανά τις δεκαετίες τα πράγματα αλλάζουν. Τίποτε δεν είναι πιο ισχυρό, στο πεδίο αυτό, από ένα πρόστιμο, μία σειρά κυρώσεων και γενικά αυτό που ο καθένας μας απλά λέει "να το πληρώσεις, να πονέσεις επειδή παρανόμησες"...

Η ιστορία είναι γνωστή: το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη θυελώδη παρέμβαση του στην ελληνική κοινωνία άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έδειξε και στη συνέχεια δίδαξε τον απλό έλληνα πολίτη ότι δεν είναι ανάγκη να πασχίζεις και πολύ για να βγάλεις λεφτά! Ότι δεν απαιτείται να είσαι καλός για να προσληφθείς στο Δημόσιο, ότι μπορείς να σταδιοδρομείς χωρίς να πετυχαίνεις και πολλά πράγματα, να δουλεύεις χωρίς να εργάζεσαι, να παρατυπείς ή και να παρανομείς χωρίς κυρώσεις, να συνδιοικείς δίχως να έχεις τα προσόντα, να πετυχαίνεις χωρίς δεξιότητες, παρά μόνο με γνωριμίες, να προβιβάζεσαι χωρίς να αξιολογείσαι.

Τα μηνύματα που πέρασαν στην ελληνική κοινωνία μέσα από τους αλήστου μνήμης "Πρασινοφρουρούς", τους συνδικαλιστές που δεν δούλεψαν ποτέ, τον "εκδημοκρατισμό" του Ελληνικού Δημοσίου μέσα από την ουσιαστική διάλυση του ήταν συντριπτικά! Διαμόρφωσαν όχι μόνο αξιακές πυραμίδες αλλά και κανόνες συμπεριφοράς.

Δυστυχώς τον ΠΑΣΟΚικό λαϊκισμό έσπευσαν να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν με τα δικά τους μέτρα στις δικές τους υποθέσεις και πρόσωπα (αλλά και κόμματα) εκτός ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς και εντός της ΝΔ! Δηλαδή του κόμματος που ενώ κλήθηκε να διορθώσει τη ζημιά, αναγκάστηκε να υποστεί και να ανεχθεί τις ΠΑΣΟκικές συμπεριφορές κορυφαίων στελεχών του. Και εδώ, όποιος δεν αντιστέκεται... συμπράττει, αθώοι δεν υπάρχουν!

Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει να ρίξει την ευθύνη για τη σημερινή μας κατάντια στον απλό πολίτη είναι άθλιος! Η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη για την πορεία μίας κοινωνίας, αυτή δίνει το βηματισμό, αυτή δείχνει το δρόμο, όχι όσοι ακολουθούν...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη