γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Το άρθρον 105 του Συντάγματος ρυθμίζει τα του καθεστώτος του Αγίου Όρους ορίζοντας ρητώς ότι τούτο «είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού Κράτους». Αυτό είναι το μοναδικό αυτοδιοίκητο, για το οποίο έχω ακούσει από τα πανεπιστημιακά θρανία. Προχθές, όμως, ενημερώθηκα από αρκετούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και ο ..
Πάνος Καμμένος, για το αυτοδιοίκητο της Βουλής, περί του οποίου το άρθρο 65 του Συντάγματος που ορίζει: «6. Ο Κανονισμός καθορίζει την οργάνωση των υπηρεσιών της Βουλής … καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό της. Οι Πράξεις του Προέδρου που αφορούν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της Βουλής υπόκεινται σε προσφυγή …».
Ο κατέχων στοιχειωδώς την ελληνικήν αντιλαμβάνεται με μία απλή ανάγνωση ότι τα της λειτουργίας της Βουλής ορίζονται με Κανονισμό που ψηφίζει η ίδια η Βουλή. Ο Κανονισμός αποτελεί και αυτός νομοθέτημα, αλλά ιδιόμορφο, το οποίο, μάλιστα δεν επιτρέπει ούτε στα δικαστήρια να ελέγξουν την τήρησή του ή μη. Ό,τι κάνει η Βουλή συμφώνως προς ή κατά παράβαση του Κανονισμού δεν ελέγχεται από κανέναν. Συνεπώς, δεν είναι ορθόν να γίνεται λόγος για αυτοδιοίκητο, αλλά για ανεξέλεγκτο της Βουλής.
Το αν, όμως, η Βουλή κρίνει ότι ένας νόμος που η ίδια ψηφίζει είναι συνταγματικός ή αντισυνταγματικός είναι παντελώς αδιάφορο και περιττό, αφού η συνταγματικότητα των νόμων κρίνεται από τα δικαστήρια και μόνον. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που τα δικαστήρια απεφάνθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητος ενός νόμου, για τη συνταγματικότητα του οποίου είχεν αποφανθεί η Βουλή κατά την ψήφισή του. Άρα, παρακολουθήσαμε χθες για πολλοστή φορά ένα ωραίο show γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο έδωσε τέλος με την θρασυτάτη, αλλά ορθή, παρατήρησή του ο Βενιζέλος που είπε ότι όποιος θέλει να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, ας πάει στα δικαστήρια.
Ως προς το προσωπικό της Βουλής, υπάρχει το Τμήμα Β΄ τού Κανονισμού αυτής, το οποίο ρυθμίζει τα των προσλήψεων και απολύσεων, αλλά και της προαγωγής και των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής. Έσφαλε, λοιπόν, αν δεν εψεύδετο ενσυνειδήτως, ο κ. Βορίδης, ο οποίος λαβών ειδικώς τον λόγον είπε ότι ο Κανονισμός ορίζει τα της προσλήψεως και απολύσεως, αλλά όχι περί της μισθολογικής εξελίξεως των υπαλλήλων. Συνεπώς, ήταν φάουλ ο κ. Στουρνάρας που έφερε τροπολογία σχετική με τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής για να την εντάξει στον υπό ψήφιση νόμο.
Όμως, το θέμα δεν είναι με ποια νομοθετική μέθοδο θα περικοπούν οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Το θέμα είναι ότι οι υπάλληλοι αυτοί, εκ των πλέον προνομιούχων και κατά τεκμήριον ομοαίματοι υπουργών και βουλευτών, κατέλυσαν τη λειτουργία της Ολομέλειας με την ξαφνική απεργία που κήρυξαν μόλις εμφανίσθηκε η τροπολογία Στουρνάρα. Οι κ.κ. Πιπιλή και Βούλτεψη που έχουν αναλάβει εργολαβικώς τις επιθέσεις κατά του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διερωτώμενες «Ποίος είναι ο κ. Φωτόπουλος που κατεβάζει τους διακόπτες της ΔΕΗ και βυθίζει στο σκοτάδι τη χώρα;», δεν έχουν πει λέξη ακόμη γι’ αυτό το πρωτοφανές γεγονός. Πώς τους φάνηκε, αλήθεια, που οι υπάλληλοι της Βουλής διέκοψαν τη λειτουργία της Ανώτατης κοινοβουλευτικής Εξουσίας, η οποία, υποτίθεται ότι, ενσαρκώνει τη Δημοκρατική νομιμότητα σ’ αυτή τη χώρα; Δεν αισθάνθηκαν εκβιαζόμενες, ώστε να εξαπολύσουν τα πυρά τους κατά των εκβιαστών Φωτόπουλων της Βουλής;
Και κάτι τελευταίο: ο κ. Πρόεδρος της Βουλής γιατί δεν προέβλεψε ότι πρέπει να περικοπούν και οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής με βάση το τερατοσχέδιο, ώστε να ενημερώσει σχετικώς τον κ. Στουρνάρα και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετική απόφαση τροποποιητική του Κανονισμού της Βουλής αντί διάταξης τροποποιητικής του τερατοσχεδίου; Ίσως ήταν πολύ απασχολημένος με τη συγγραφή βιβλίου ψευδολογιών, περίοπτη θέση στο οποίο θα κατέχουν «το άσχετον με το σκάνδαλο Καρούζου» και «το άσχετον με τη σύζυγο του προφυλακισμένου κ. Σιαφάκα», αλλά και με το αμίμητο: «Μετά την δι’ ανατάσεως ψηφοφορία περί της συνταγματικότητος, ο Πρόεδρος ανεκοίνωσε το αποτέλεσμα. Ίσως να έκανε λάθος, αλλά η απόφασή του ανεκοινώθη και αυτό δεν αλλάζει». Σ’ ωραίος ρε Πρόεδρα!!
Σωτήριος Καλαμίτσης