17 Νοε 2012

Παράπονα για οδηγούς του ΟΑΣΘ

Ερώτηση : όταν λέμε στάση του ΟΑΣΘ τί εννοούμε;
Α) το στύλο με τις πινακίδες των δρομολογίων ;
Β) το στέγαστρο που βάφουν οι εθελοντές με χρώματα της επιλογής τους;
Με αφορμή την εκδήλωση με θέμα τις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης που οργανώνει την Κυριακή 18.11.2012 στις 11 το πρωί , στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην Πράξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, συγχαίροντας τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και με την ελπίδα ότι ίσως κάτι διορθωθεί , έχω να καταγγείλω δύο περιστατικά με οδηγούς του ΟΑΣΘ :

1) το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 ,ώρα 17.00΄, στάση Ιπποδρόμιο , Λεωφορείο Νο 16 (Ευαγγελίστρια) , ο οδηγός δεν γνώριζε ότι το λεωφορείο κάνει στάση στο Διοικητήριο-Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης , όπου λειτουργεί η έκθεση με τα κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913. Αποτέλεσμα : ο οδηγός του λεωφορείου Νο 24 (Χίλια Δένδρα) που ακολουθούσε να δώσει τη σωστή πληροφόρηση και αναμονή πάνω από τέταρτο για να έρθει το επόμενο Νο 16 .

2) Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 , ώρα 21.15΄, στάση Διαγώνιος, λεωφορείο Νο 3 (Α.Σ.ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σταθμός), ό οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο στον στύλο του ΟΑΣΘ (εκεί που αναγράφονται τα δρομολόγια και τα λεωφορεία που περνούν) , στριμώχτηκε ό κόσμος ανάμεσα στα κάγκελα και την πόρτα του οδηγού και το λεωφορείο ξεκίνησε. Σήκωσα το χέρι για να σταματήσει στη στάση εκεί που έχουν άνοιγμα τα κάγκελα. Και άνοιξε την πόρτα ό οδηγός , μέσα στα νεύρα , τις φωνές και με επιθετικό ύφος, είπε : «σταμάτησα για να ανέβει ό παππούς, γιατί εδώ που περιμένεις δεν σταματά το λεωφορείο. Η στάση είναι στον στύλο. Τα στέγαστρα τα βάζει ό Δήμος όπου θέλει και είναι για να μη βρέχεται ό κόσμος ».

Ως γέννημα θρέμμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και λόγω μη κατοχής οποιουδήποτε ιδιωτικού μέσου μετακίνησης , τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι το μοναδικό μέσο που χρησιμοποιώ. Και από έναν νευρικό οδηγό , (νεύρα και τιμόνι δεν πρέπει να συνυπάρχουν) που είχε εγκλωβιστεί στην κίνηση της Τσιμισκή , έμαθα , όπως και όσοι περίμεναν στην στάση και όσοι ήταν στο λεωφορείο, ότι αν θέλουμε να επιβιβαστούμε στο λεωφορείο επί της Τσιμισκή πρέπει ,να κατεβούμε στον δρόμο, να στριμωχτούμε ανάμεσα στα κάγκελα και την πόρτα του λεωφορείου, γιατί στις περισσότερες στάσεις της Τσιμισκή εκεί που είναι τοποθετημένος ό στύλος (δηλαδή η στάση όπως την εννοεί ό ΟΑΣΘ) είναι οι πίνακες του ΟΤΕ, ό κάδος της ανακύκλωσης, υπάρχει δένδρο, είναι και τα κ ά γ κ ε λ α .
Ας συνεννοηθούν λοιπόν οι διοικήσεις ΟΑΣΘ και Δήμου Θεσσαλονίκης , για το που πρέπει να περιμένουμε το λεωφορείο, να οριοθετήσουν τη στάση , να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό με τα ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται στο λεωφορείο, γιατί ό οδηγός τού 3 έκανε και επιλογή ποιόν θα ανεβάσει στο λεωφορείο «του» , ‘’τον παππού ‘’, όπως , αγενώς, αποκάλεσε τον ηλικιωμένο κύριο που συνόδευα , για τον οποίο και σταμάτησε το λεωφορείο.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας .

Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
Γενική Γραμματέας Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης