16 Νοε 2012

Προς Αρχιδεύοντας πολιτικούς

του Σωτήριου Καλαμίτση
Με δοσμένο [όπως λέει ο κ. Χατζησωκράτης] το γεγονός, όπως έχουμε ξαναπεί, ότι «Αρχή» είναι η μεγάλη εξουσία και «Αρχίδιο» είναι η μικρή εξουσία, σήμερα έχουμε ως Αρχή την καγκελάριο Μέρκελ και ως Αρχίδια τους «Έλληνες» πολιτικούς. [ΣΗΜ: η τελευταία συλλαβή της λέξης «Αρχίδια» προφέρεται χωρίς συνίζηση, για να μην παρεξηγούμεθα]. Επειδή ...
γλωσσοπλάστες δεν μπορεί να είναι μόνον τα πράσινα σκουλήκια και οι γαλάζιοι μιμητές τους, αλλά και εγώ, εισάγω από σήμερα το ρήμα «Αρχιδεύω» που σημαίνει προΐσταμαι ενός Αρχιδίου. Η μετοχή τού ρήματος είναι «Αρχιδεύων» και ουσιαστικοποιούμενο κατά τους φωστήρες τη δημοτικιάς γλώσσας γίνεται «ο Αρχιδεύοντας».

Την ιδέα μού έδωσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του κ. Λοβέρδου, ο οποίος απευθύνεται προς υφιστάμενες μονάδες, τις οποίες καλεί να ορίσουν «ελεγκτεύοντες» από το εισαχθέν στη νεοελληνική γλώσσα την 26.01.2012 ρήμα «ελεγκτεύω». Απολαύστε:



Ακούτε κυρία Διαμαντοπούλου; Κυρία Χριστοφιλοπούλου; Κύριε Πανάρετε; [ο τύπος αποτελεί εκπληκτικό παράδειγμα σχήματος οξύμωρου σε επώνυμο].

Σωτήριος Καλαμίτσης
Γλωσσοκλάστης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη