5 Νοε 2012

Απλή μέθοδος των τεσσάρων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
1] Αν μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, θα περιορισθεί η ζήτηση. 2] Αν περιορισθεί η ζήτηση, θα μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων. 3] Αν μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων, θα γίνουν απολύσεις υπαλλήλων και θα αυξηθεί η ανεργία. 4] Αν μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων..
και αυξηθεί η ανεργία, θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
Αυτά τα πολύ ορθά μάς έλεγε ο Γιωργάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2009, ήτοι προ της επαράτου 04.10.2009. Τόσο απλά όσο όταν λες ότι αν οδηγώ το αυτοκίνητό μου με 100 χιλιόμετρα/ώρα και πέσω πάνω σε τοίχο, θα σκοτωθώ. Συνέχισε να τα λέει και μετά, αλλά γαρνιρισμένα με «Τιτανικούς»,  «διεφθαρμένους λαούς» και «περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας».

Τα ίδια έλεγε και ο Σαμαράς από τις 29.11.2009 μέχρι και την 01.11.2011 [εκτός από Τιτανικούς, διεφθαρμένους λαούς κ.λπ.].
Τώρα ξέρουμε όλοι ότι όλοι εφαρμόζουν ακριβώς εκείνα που μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να εφαρμόσουν.

Αυτό το πολύ απλό μάθημα οικονομικών το έχει κάνει κτήμα  της και η κουτσή Μαρία. Αλλά αυτή η καημένη δεν έχει πια δικαίωμα ψήφου. Το διέθεσε την 17.06.2012. Η επόμενη ψήφος της θα φυτρώσει σε 4 χρόνια μας πληροφορεί ο εντιμότατος κ. Οικονόμου. Δεν έχει ξαναγίνει να ζητούνται εκλογές 4 μήνες μετά από εκλογές. Σοβαρά; Δεν έχετε ακούσει κ. Οικονόμου ότι κάποτε έρχεται η ώρα να γίνει για πρώτη φορά κάτι που δεν έχει ματαγίνει;  Για πάρτη τής κυρά Μαρίας, λοιπόν, ψηφίζουν πλέον τα λαμόγια που αυτή επέλεξε να την εκπροσωπούν. Ναι, τα λαμόγια. Αυτά που θα ψηφίσουν την περαιτέρω μείωση της σύνταξης της κυρά Μαρίας, ενώ της είχαν υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθούν και ότι δεν θα μειώσουν τη σύνταξή της, ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο της. Αν ρωτούσαμε τον Αρχιερέα της διαπλοκής  Σημίτη [καλά το είχες πει ρε Καραμανλή, γιατί το πήρες πίσω;], θα έλεγε στην κυρά Μαρία για μία ακόμη φορά: «Ας πρόσεχες». Δεν πρόσεξες το 1999 με το Χρηματιστήριο, δεν πρόσεξες την 04.10.2009, δεν πρόσεξες την 17.06.2012, τί μπορώ να σου κάνω εγώ; Μια ζωή απρόσεχτη!
Αυτά τα λαμόγια που εξήγγειλαν απατηλώς  ή δεν θέλουν πια Εξεταστική για το Μνημόνιο.
Αυτά που καταψήφιζαν τα Μνημόνια του Γιωργάκη, αλλά θα ψηφίσουν το Μνημόνιο του Αντωνάκη.
Η εποχή μού θυμίζει μέρες 1965. Τότε που οι βαλίτσες άλλαζαν χέρια έναντι ψήφων για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση των αποστατών.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτοί που θα ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο είναι πιο βλάκες από την κυρά Μαρία. Μάλλον πιο έξυπνοι είναι. Άρα; Το συμπέρασμα είναι ότι αρκετοί απ’ αυτούς θα ανταλλάξουν την ψήφο τους με κάτι, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία. Ό,τι και να είναι αυτό το κάτι, είναι μετρήσιμο σε νομισματικές μονάδες και δη σε ευρώ. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά την εμμονή τους να στήσουν ικρίωμα για τον λαό. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε ο Γιωργάκης, ούτε ο Αντωνάκης, ο Βαγγελάκης και ο Φωτάκης οι κυρίως υπεύθυνοι. Κυρίως υπεύθυνοι είναι οι υπόλοιποι 154 που θα ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο.

Εκείνο, πάντως, που εγώ εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι είναι γιατί πρέπει να ψηφισθεί το τρίτο Μνημόνιο. Ποιόν κίνδυνο διατρέχουμε; Ίσως η κυρά Μαρία να τον έχει αντιληφθεί, αλλ’ εγώ αδυνατώ. Κι’ ο Μπουμπούκος δεν με πείθει. Ούτε αυτός μού έχει εξηγήσει γιατί χωρίς το Μνημόνιο θα επανέλθουμε στη δραχμή, ώστε να τρομοκρατηθώ ότι θα έλθει ο Τράγκας - με τα χρήματα που διαθέτει στο εξωτερικό και θα έχουν τετραπλασιασθεί σε αξία - για να πάρει το ούτως ή άλλως απαξιωμένο και εξ αιτίας του Μπουμπούκου σπίτι μου. Κύριε Μπουμπούκο μου, έχετε εκπονήσει Plan B, ώστε να μην επιτρέψετε στον Τράγκα να πραγματοποιήσει αυτό το τρομακτικό ανοσιούργημα; Και μη μου ξαναπείτε ότι αν επιστρέψουμε στη δραχμή, δεν θα βρίσκω γάλα στα ράφια των supermarkets, διότι αν συμβεί αυτό, εγώ προσωπικώς θα σας κάνω να φτύσετε της μάνας σας το γάλα.
Άλλωστε, ο κίνδυνος να χάσω το σπίτι μου δεν ονομάζεται «Τράγκας».  Ονομάζεται «εργολαβοπολιτικό σύμπλεγμα», του οποίου  είσθε φιλιππινέζα [ζητώ συγγνώμη από τους συμπαθείς Φιλιππινέζους].

Η καραμέλα ότι χωρίς το Μνημόνιο 3 δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις έχει αποδειχθεί ένα τεράστιο ψέμμα. Για πολλοστή φορά. Το ότι χωρίς το τρίτο Μνημόνιο δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, ούτε και αυτό με πείθει. Μη σώσουν και επανακεφαλαιοποιηθούν. Ας πάνε οι τράπεζες να δανεισθούν για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Αν δεν μπορούν, ας πουληθούν όπως η ΔΩΔΩΝΗ, ο ΟΠΑΠ κ.λπ. Εκτός από την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση υπάρχει και η αειφόρος ιδιωτικοποίηση. Αυτό δεν λέει η Σχολή του Σικάγου; Ρυθμιστής των πάντων η «Αγορά» με την «Πολιτική» σε ρόλο απλού τροχονόμου.

Αλήθεια, τώρα που έχουν απαξιωθεί οι μετοχές των τραπεζών, πώς συμβαίνει και δεν ήλθε π.χ. ο Τράγκας να τις αγοράσει αντί πινακίου φακής κ. Μπουμπούκο; Μόνον το σπίτι μου εποφθαλμιά ο μπαγάσας;  Και μη μου πεις ότι περιμένει να απαξιωθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές μετοχές με την επάνοδό μας στη δραχμή, ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερο κέρδος!

Το παιχνίδι είναι χοντρό και το παίζετε καλά, εσείς όλα τα πιόνια!!!   

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη