Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, μια ημερομηνία σταθμός για τους εργαζόμενους στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, που θα έχει αντίκτυπο και σε όλους τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη Χώρα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε μια ιστορική απόφαση που ..
χαράζει νέους δρόμους στους αγώνες των εργαζομένων για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
Ένας αγώνας των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Πέμπτη εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων και αντιμετωπίστηκε με αγωγές και δικαστικές διαμάχες από τους υπεύθυνους του έργου, κατέληξε στην πλήρη δικαίωση.
Οι εργαζόμενοι του Μετρό παρά την οικονομική και κοινωνική δυσκολία ενός τέτοιου αγώνα, παρέμειναν ενωμένοι και με συντριπτική πλειοψηφία δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. Δεν υποχώρησαν ούτε κάτω από τις απειλές που δέχτηκαν, ούτε από τις απεργοσπαστικές ενέργειες των υπευθύνων του έργου κι ούτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που δέχτηκαν από τις ανακοινώσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.. Παρέμειναν πιστοί στον αγώνα συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτιλιστικό ποσό των 460€.
Στις δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν, παρέστησαν με αξιοπρέπεια, ζητώντας το αυτονόητο. Αξιοπρεπής μισθούς, ίσους για όλους τους εργαζόμενους. Η δικηγόρος του σωματείου, Άννα Ευθυμίου, ανέλαβε το δύσκολο έργο να εκπροσωπήσει ως νομικός την υπεράσπιση του αιτήματος των εργαζομένων. Μαζί με την αμέριστη συμπαράσταση και παρουσία του ίδιου του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και του δικηγόρου του Ε.Κ.Θ. Ηλία Σαρακενίδη, όλοι μαζί καταφέραμε να φτάσουμε σε μια μεγάλη νίκη για όλους τους εργαζόμενους.
Έτσι το δικαστήριο:
• Αποφάσισε πως η εφαρμογή της Π.Υ.Σ. 6/28.02.2012 είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος.
• Έκρινε πως μειώσεις μισθών σε αυτό το μέγεθος, συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του.
• Αποφάσισε πως εφαρμοζόμενη η Π.Υ.Σ. σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.
• Δέχτηκε πως σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση του έργου, σε αντίθεση με τα λεγόμενα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε..
• Δέχτηκε πως οι προσλήψεις των 30 εργατοτεχνιτών δεν ήταν αναγκαίες, κάτι που ενισχύει την άποψη πως ήταν προσχηματικές για να μπορέσει η εταιρεία να επιβάλει τις μειώσεις των μισθών.
Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με σθένος κάθε δίκαιο αίτημα μας και περιμένουμε πως η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε μέτρο που υποβαθμίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας.
ολόκληρη η δικαστική απόφαση δημοσιεύεται στο taxalia.blogspot.com