18 Νοε 2012

Η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
        Πόνημα ειδικώς αφιερωμένο  στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και νομικό κ. Γυαλιστερό, ο οποίος με περισσό χωροφυλακίστικο  τσαμπουκά άφησε στήλη άλατος προ εβδομάδος τον ευγενέστατο καθηγητή τού Συνταγματικού Δικαίου κ. Χρυσόγονο λέγοντάς του [σε ελεύθερη μεταφορά]: «Εμείς θα ψηφίζουμε νόμους και όποιος τους θεωρεί αντισυνταγματικούς, ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη μήπως και δικαιωθεί μετά από 5-6-7 χρόνια». Μάλιστα κύριοι. Αυτός ο άνθρωπος
υποτίθεται ότι κόπτεται για το κράτος δικαίου, αυτός ο πολιτικός υποτίθεται ότι κόπτεται για τα συμφέροντα του ελληνικού  λαού, αυτός ο πολιτικάντης κόπτεται για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, αυτός  ο τενεκές θα μας βγάλει από την κρίση με τα Μνημόνια που ψηφίζει. Ας έλθω, όμως, στο θέμα μου.

Η τελευταία [ελπίζω] κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψήφισε αρκετούς νόμους με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Κι’ όταν λέω «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» περιλαμβάνω και την κυβέρνηση που είχε ως κορμό το ΠΑΣΟΚ [του συρμού και αυτός ο όρος πλέον: «κυβέρνηση με κορμό το τάδε κόμμα»]. Ο χρησιμοποιηθείς, όμως, όρος «επιτάχυνση» είναι ανακριβής. Και τούτο, διότι δεν ελήφθησαν  μέτρα πραγματικής επιτάχυνσης, αλλά μέτρα μείωσης των υποθέσεων που άγονται προς επίλυση στη Δικαιοσύνη. Εφ’ όσον, λοιπόν, μειώνονται οι υποθέσεις που απασχολούν τους δικαστές, επιταχύνεται μοιραίως η επίλυση των αγόμενων ενώπιόν τους ολιγότερων υποθέσεων, αφού αποκλείεται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη πλείστων όσων πολιτών, οι οποίοι βλέπουν να ορθώνονται μπροστά τους ουκ ολίγα εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να καταφύγουν στη δικαστική εξουσία, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη απέναντι στην αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας. Θεσπίσθηκαν παράβολα για την άσκηση ενδίκων μέσων, παράβολα για την υποβολή εγκλήσεων*, αυξήθηκε το χρηματικό όριο, προκειμένου να μπορεί κανείς να ασκήσει ένδικο μέσο κ.λπ. Π.χ. θέλεις να ασκήσεις αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μία φορολογική υπόθεση; Δεν μπορείς, αν το αντικείμενο της διαφοράς είναι κατώτερο των € 40.000. Θέλεις να ασκήσεις έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης για φορολογική διαφορά; Πρέπει προηγουμένως να πληρώσει το 50% του φόρου που προσδιόρισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο [αυτό το μέτρο έχει και εισπρακτική λογική – κι’ αν δικαιωθείς στο Εφετείο, θα περιμένεις πότε θα έχει λεφτά το Δημόσιο να σου επιστρέψει αυτά που κατέβαλες για να ασκήσεις έφεση].

            Ας πάρουμε, όμως, ένα πραγματικό παράδειγμα του αποτελέσματος των νομοθετικών παρεμβάσεων στον τομέα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης-Ξανθόπουλος δέχθηκε ερώτηση από τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό με αφορμή καταγγελία του Προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τη σημαντική κωλυσιεργία στην εκδίκαση ποινικών υποθέσεων. Απάντησε συγκεκριμένα για ποινική υπόθεση που είχε εισαχθεί προς εκδίκαση την 02.09.2010 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου για βιασμό ανήλικης κατ’ εξακολούθηση, υπόθεση η οποία κατά νόμον εξελίσσεται κατά προτεραιότητα στην προδικασία [ανάκριση, παραπομπή κ.λπ.]. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

02.0.2010 αναβολή για 13.01.2011 λόγω αδυναμίας παράστασης του συνηγόρου τού ενός κατηγορουμένου, ο οποίος είχε άλλη υπόθεση  στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

13.01.2011 αναβολή για 14.04.2011 λόγω αποχής των δικηγόρων Ναυπλίου.

14.04.2011 αναβολή για 15.06.2011, επειδή απουσίαζαν ουσιώδεις μάρτυρες, η παρουσία των οποίων κρίθηκε αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας. Το δικαστήριο τιμώρησε τους μάρτυρες με πρόστιμο και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή τους κατά τη νέα δικάσιμο ως και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενός κατηγορουμένου που επικαλέσθηκε ασθένεια.

15.06.2011 αναβολή για 08.03.2012, επειδή ο γραμματέας της έδρας  μετείχε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και δεν μπορούσε να αντικατασταθεί από άλλο γραμματέα, αφού όλοι οι γραμματείς μετείχαν  στην απεργία. [ΣΗΜ: κάτι για προσωπικό ασφαλείας που λέει ο νόμος κ.κ. γραμματείς;]

08.03.2012 αναβολή για 14.06.2012 λόγω αδυναμίας παράστασης του συνηγόρου υπεράσπισης του ενός κατηγορουμένου εξ αιτίας αποχής των δικηγόρων Κορίνθου.

14.06.2012 ματαίωση της δίκης λόγω των εθνικών εκλογών. Ορίσθηκε στη συνέχεια δικάσιμος η 14.09.2012.

14.9.2012 - ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη. Το δικαστήριο προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι αρνήθηκαν να αναλάβουν τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο και παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να ανευρεθεί δικηγόρος από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, αυτό κατέστη αδύνατο. [ΣΗΜ: εδώ που τα λέμε, το να διορίσεις έναν δικηγόρο, ο οποίος είναι άσχετος με την υπόθεση, δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του κατηγορουμένου και δεν μπορεί ανθρωπίνως να δαμάσει μία δικογραφία πολλών σελίδων μέσα σε λίγες ώρες για να υπερασπίσει λυσιτελώς τον κατηγορούμενο δεν αποτελεί λύση]. Για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε η δίκη για τις 18 Οκτωβρίου 2012.

Δεν γνωρίζω τί συνέβη την 18.10.2012. Ίσως και να ανεβλήθη εκ νέου η δίκη λόγω των στάσεων των δικαστών.

Αυτή είναι η επιτάχυνση. Και υπάρχουν χιλιάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που ταλαιπωρούν διαδίκους, κυρίως, όμως, μάρτυρες, προ πάντων όταν οι τελευταίοι μεταβαίνουν στο δικαστήριο από απομακρυσμένες περιοχές υποκείμενοι σε ουχί ευκαταφρόνητες δαπάνες.

Και με την ευκαιρία, ας σημειώσω ότι η τρόικα επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης εστιάζοντας κυρίως στις φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει φόρους. Θυμηθείτε τις προσβλητικές για την αξιοπρέπειά μας επισκέψεις τους στα δικαστήρια και τις συναντήσεις τους με τους προϊσταμένους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των δικαστηρίων των Αθηνών.

Αλλά το πιο παράξενο ενδιαφέρον είναι αυτό που επέδειξε η τρόικα για τη μείωση των απολαβών των δικηγόρων. Με το Μνημόνιο ΙΙΙ καταργήθηκε η παράσταση δικηγόρων σε συμβόλαια με αντικείμενο μικρότερο των € 80.000. Δεν αντιλαμβάνομαι τη συλλογιστική. Η παράσταση του δικηγόρου σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου είναι αναγκαία για την αποφυγή δικών, αφού αυτός φέρει την ευθύνη για τη νομιμότητα των τίτλων του πωλουμένου και είναι αυτός  που θα ενημερώσει τον αγοραστή για τα νομικά ελαττώματα του αντικειμένου της αγοραπωλησίας. Εκείνο που θα μπορούσε να προβλεφθεί είναι η κατάργηση αυτής της παράστασης ανεξαρτήτως ποσού σε όλες τις περιοχές, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στο Κτηματολόγιο, με ταυτόχρονη καθιέρωση ευθύνης του συμβολαιογράφου για ενδεχόμενα νομικά ελαττώματα του πωλουμένου [προσάρτηση κτηματολογικών εγγράφων]. Στις περιοχές, όμως, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στο Κτηματολόγιο, ποιός θα προστατεύσει τον αγοραστή που θα πληρώσει € 70.000 για την αγορά του ακινήτου και θα διαπιστώσει στη συνέχεια ότι ο πωλητής τον εξηπάτησε αποκρύπτοντάς του την ύπαρξη μίας κατάσχεσης για € 20.000; Η παράσταση του δικηγόρου, λοιπόν, μειώνει τις αντιδικίες και τη δημιουργία δικών που επιβαρύνουν τα πινάκια των δικαστηρίων, άρα εξυπηρετεί την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, και δεν αποτελεί απλή αύξηση της δικηγορικής ύλης. Αυτό διέλαθε της προσοχής των μνημονιούντων.

Επίσης, με το Μνημόνιο ΙΙΙ καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια των αποδοχών των δικηγόρων που αμείβονται με μηνιαία αντιμισθία [κατ’ απαίτηση  των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης]. Ελεύθερη αγορά, λοιπόν, και εκεί. Μπορώ να προσλάβω δικηγόρο με μηνιαία αντιμισθία € 400 υπό τις σημερινές τραγικές οικονομικές συνθήκες, όπου τα πάντα εκπίπτουν και κάθε επαγγελματίας δέχεται να πληρωθεί όσο-όσο για να θρέψει την οικογένειά του. Αν, όμως, ένας δικηγόρος θέλει να απασχολήσει ασκούμενο δικηγόρο, θα πρέπει κατά το Μνημόνιο ΙΙΙ να του δίνει τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ήτοι € 582, ενώ μέχρι σήμερα ο ασκούμενος δικηγόρος είτε δεν αμειβόταν καθόλου είτε έπαιρνε ένα χαρτζηλίκι € 300-400 [Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχεν εκδώσει απόφαση-σύσταση προς τα μέλη του να καταβάλλουν στους ασκουμένους € 600/μήνα]. Τώρα πλέον ουδείς δικηγόρος θα απασχολεί ασκούμενο, αφού θα γνωρίζει ότι θα πρέπει να του καταβάλλει αυτόν τον μισθό, ενώ αν δεν τον καταβάλλει, θα υποχρεωθεί κάποτε να τον καταβάλει δικαστικώς. Φοβερή λογική. Αυτό δεν έτυχε κάποιος μεγάλος νους της εσωτερικής τρόικας να το επισημάνει στην εξωτερική τρόικα; Εκτός και το lobby των ασκούμενων δικηγόρων είναι τόσο ισχυρό που ξεπερνάει σε επιρροή ακόμη και το lobby της δραχμής.

Σας μάραναν κ. Γυαλιστερέ τα όσα είπε ο Στάθης Παναγούλης προειδοποιώντας για τα δύο κακά που σας περιμένουν εναλλακτικώς, εξ ων θα πρέπει να εύχεσθε στην Παναγία γονυκλινής να περάσετε από το ήπιο, ήτοι από Ειδικό Δικαστήριο, και όχι από το σκληρό, ήτοι από λιθοβολισμό. Είσθε, πάντως, τυχερός που ο ελληνικός λαός απεχθάνεται τον σοδομισμό.
Σωτήριος Καλαμίτσης
*Ένα από τα μέτρα «επιτάχυνσης» ήταν η επιβολή παραβόλου € 100 για κάθε καταμήνυση αξιόποινης πράξης που υποβάλλεται. Το παράβολο αυτό περιορίσθηκε στην καταμήνυση πράξεων που διώκονται μόνον κατ’ έγκληση, ώστε να μπορούν οι αλλοδαποί που θεωρούν ότι υφίστανται ρατσιστικές επιθέσεις να προσφεύγουν αδαπάνως στη Δικαιοσύνη, για να μη μας κάνει ντα το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των αλλοδαπών. Χάρις στους αλλοδαπούς, λοιπόν, μπορούμε και εμείς οι Έλληνες να υποβάλλουμε μηνύσεις χωρίς παράβολο για αδικήματα διωκόμενα αυτεπαγγέλτως. Τί σου είναι η πρόοδος και η παγκοσμιοποίηση. 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη