19 Νοε 2012

Η χοντροκομμένη πατάτα του κ.Μανιτάκη...

Γράφει για ta xalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαίδης

Η απόφαση του κ. Μανιτάκη να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους είναι εκτός από άστοχη παντελώς άσχετη με τις επιδιώξεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο!
Με δυο λόγια: και 30.000 υπαλλήλους να απολύσει ή να θέσει σε διαθεσιμότητα ο κ. Μανιτάκης, η χώρα μας δεν κερδίζει απολύτως τίποτε! Ούτε σεντς! 
Εξηγώ: θεωρητικά εάν απολυθούν 5.000 υπάλληλοι του...
Υπουργείου Οικονομικών για παράδειγμα, το κεντρικό ταμείο θα κερδίσει, αφού στο τέλος του μήνα θα δει να ξεμένουν στο συρτάρι του οι μισθοί όσων απολυθούν. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους Δήμους. Οι Δήμαρχοι παίρνουν κάθε μήνα χρήματα για όλες τις δραστηριότητές τους, δεν παίρνουν ξεχωριστά χρήματα για μισθούς και ξεχωριστά για παιδικούς σταθμούς ή κοινωνικά προγράμματα! Άρα; Οι μισθοί απλώς θα μείνουν στο δημοτικό ταμείο! Δηλαδή σήμερα ο κ. Μανιτάκης επιβάλει στους Δημάρχους όλης της χώρας να κρατήσουν χρήματα από μισθούς, τα οποία όμως άνετα μπορούν στη συνέχεια να διοχετεύσουν σε όποιο πρόγραμμα αυτοί επιθυμούν! Πρόκειται για μία από τις πιο χοντρές πατάτες που έχει κάνει υπουργός εδώ και πολλές δεκαετίες!
Φυσικά οι Δήμαρχοι έχουν δεκάδες... εκκρεμότητες για να στείλουν τα χρήματα των μισθών, αφού το κεντρικό κράτος τους έχει πετσοκόψει τη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Καθένας από τους 325 Δήμους της χώρας παίρνει σήμερα τα μισά χρήματα (και λίγο λιγότερα), από αυτά που έπαιρναν οι 1034 δήμοι της χώρας, (τότε τόσοι υπήρχαν) το 2009!
Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι μόνο δύο στόχους εξυπηρετεί η απόλυση δημοτικών υπαλλήλων: 
1. Οι υπουργοί διστάζουν να απολύσουν προσωπικό των υπουργείων τους και πετάνε το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση.
2. Το να προχωρά η χώρα μας σε απολύσεις εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι το συμμάζεμα των δημοσιονομικών. Ίσως λόγους ψυχολογίας και τιμωρίας, κάτι που είναι απάνθρωπο και απολίτιστο...

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο-πατάτα προκαλεί τεράστια προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερα από ότι υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε για να λύσει.
Σκεφτείτε μόνο ότι σήμερα οι Δήμαρχοι καλούνται να απολύσουν προσωπικό, ενώ έχουν τεράστια κενά προσωπικού αλλά καλούνται από τον κ. Μανιτάκη να διατηρήσουν την προσδοκία ότι θα πάρουν στη συνέχεια κι άλλους εάν αποδείξουν ότι όντως τους χρειάζονται!
Επίσης, καλούνται να συνεχίσουν να τους πληρώνουν (με το 75% του μισθού τους), χωρίς όμως οι υπάλληλοι αυτοί να εργάζονται!

Δυστυχώς ο κ. Μανιτάκης, διαπρεπής ακαδημαϊκός αλλά άσχετος με τα διαχειριστικά ζητήματα ενός μεγάλου υπουργείου, προκάλεσε τεράστια προβλήματα χωρίς λόγο! 
Σκόρπισε απόγνωση σε χιλιάδες οικογένειες και οδήγησε στη θλίψη εργαζόμενους που και δουλειά είχαν και αντικείμενο! Και αυτό χωρίς το Δημόσιο Ταμείο να κερδίσει το παραμικρό, χωρίς να εξοικονομεί ούτε ένα ευρώ από τις απολύσεις!
Τέλος, έδωσε ένα πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπως συμβαίνει πάντα όταν ένας υπουργός εφαρμόζει μέτρο-πατάτα που θίγει πολύ κόσμο χωρίς να προσπορίζει το παραμικρό όφελος! Λες και ο Σαμαράς δεν έχει άλλους παράγοντες να του φορτώνουν πολιτικό κόστος...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη