23 Νοε 2012

Ήταν ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας…

Σας μεταφέρω σκηνικό που εντός του προσεχούς έτους πρόκειται να διαδραματιστεί στη χώρα μας. Θεωρώ πιθανό πως πολλά ανάλογα σκηνικά θα λάβουν χώρα στην πατρίδα μας, το αργότερο πάντως έως τον Σεπτέμβριο του 2013, αφού μόνον μέχρι τότε θα υφίσταται Ελληνικό κράτος, όπως..
μας αποκάλυψε η αγαπητή κα Αρβελέρ στην τελευταία τηλεοπτική της συνέντευξη…Το σκηνικό διαδραματίζεται εντός του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο έχει επιταχθεί από τους δανειστές μας και τη συνεργαζόμενη με αυτούς ελληνική (;) κυβέρνηση:

Σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου συνεδριάζει η τριμελής επιτροπή, που έχει συσταθεί με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης («Απορύθμισης»), καθυπόδειξην της Τρόικας, με σκοπό την αξιολόγηση των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων για ενδεχόμενη μεταφορά τους σε δημόσιες – κατοχικές υπηρεσίες. Όσοι υπάλληλοι κριθούν ικανοί, θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή για την εύρυθμη λειτουργία αυτής, μετά την επανεκλογή της κας Μέρκελ τον σωτήριο μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2013. Η προαναφερόμενη επιτροπή αποτελείται από έναν Γερμανό, έναν Γάλλο και έναν Έλληνα. Ο Γερμανός είναι εκπρόσωπος του κ. Ράιχενμπαχ, ο Γάλλος είναι εκπρόσωπος της ομάδος “Task Force” και ο Έλληνας είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ο φωτισμός στην αίθουσα που πρόκειται να διεξαχθεί η αξιολόγηση είναι χαμηλός, ενώ εκτός της αιθούσης ακούγονται μόνον τα βήματα των υπαλλήλων του ξενοδοχείου, οι οποίοι με τρεμάμενα βήματα περπατούν προφανώς νευρικά στο ξύλινο πάτωμα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν το σώμα τους για μην πέσουν από τα χέρια τους τα εδέσματα που προορίζονται για τους ξένους τοποτηρητές. Ξαφνικά καταφθάνει ο πρώτος προς αξιολόγηση Έλληνας υπάλληλος. Ανοίγει χωρίς χρονοτριβή τη βαριά ξύλινη πόρτα και μπαίνει στην αίθουσα, προχωρώντας αποφασιστικά και με σταθερότητα στο βήμα του. Κάποιος παρατρεχάμενος της επιτροπής, πιθανολογώ Γερμανός λόγω της ξινής και ξεθωριασμένης όψης του, κλείνει την πόρτα.

Για τα επόμενα δέκα λεπτά από την αίθουσα ακούγεται μόνον ο ήχος μιας μουσικής, που μοιάζει με γερμανικό εμβατήριο, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Η επιτροπή θέλει μάλλον με τον τρόπο αυτόν να μην ακουστούν οι συνομιλίες και η εξέταση του υποψηφίου για το αδιάβλητο (;) της διαδικασίας. Μοναδικός μάρτυρας των γεγονότων που διαδραματίζονται μέσα στην αίθουσα είναι ο υπάλληλος του ξενοδοχείου, που είναι επιφορτισμένος με το έργο της συμπλήρωσης των ποτηριών μπίρας και κρασιού που αδειάζουν συνεχώς ο Γερμανός και ο Γάλλος τοποτηρητής αντίστοιχα. Ο άνθρωπος αυτός είναι εκείνος που μαρτυρά στη συνέχεια και στους υπόλοιπους πως αξιολογήθηκε ο απολυμένος υπάλληλος:

Όταν έφθασε η ώρα της βαθμολόγησης, ο Γερμανός αναφώνησε «Του βάζω 0. Απαντούσε κοφτά και ολιγόλογα στις ερωτήσεις μας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η κρατική ατμομηχανή. Ένας Γερμανός υπάλληλος χρειάζεται τρεις τέτοιους Έλληνες για πρωινό!». Ο Γάλλος συμπλήρωσε έπειτα «Εγώ του βάζω 2. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον Γερμανό συνάδελφό μου, αλλά του δίνω δύο βαθμούς γιατί τουλάχιστον είχε την ευγένεια να μας καλησπερίσει με χαμόγελο και να περιμένει να καθίσουμε πρώτα εμείς στις θέσεις μας πριν καθίσει εκείνος».

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Έλληνα εκπροσώπου να βαθμολογήσει : «Εγώ του βάζω 10!». Αμέσως οι άλλοι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξεμάνησαν: «Είσαι τρελός; Δεν έχεις καταλάβει πως έχεις τοποθετηθεί σε αυτή την επιτροπή για να υπηρετήσεις τις προσταγές του μνημονίου; Θέλεις να πάρουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό σου τώρα να του πούμε τι πας να κάνεις;». Ο Έλληνας εκπρόσωπος για μερικά δευτερόλεπτα προβληματίστηκε, κοιτώντας τους όμως σκωπτικά, τους απήντησε «Η αλήθεια είναι πως αμφιταλαντεύτηκα για το βαθμό που θα του βάλω. Μετά την απάντησή του όμως στην τελευταία ερώτησή μας δεν είχα μέσα μου άλλη επιλογή. Θυμηθείτε πως όταν ο Γερμανός εκπρόσωπος των ρώτησε «εάν θα δεχόταν να γίνει Δωρητής Οργάνων σε άλλη χώρα μέλος του ΔΝΤ με σκοπό να μην απολυθεί», η απάντηση του υπαλλήλου ήταν πράγματι κοφτή. Έπιασε τα αχαμνά του και του είπε μεγαλόφωνα «ΠΑΡΤΕ ΤΑ …»!

Ύστερα από λίγα λεπτά ο απολυμένος υπάλληλος βγήκε από την αίθουσα. Το βήμα του εξακολουθούσε να είναι αποφασιστικό, έστω κι αν του είχαν ανακοινώσει ότι είχε κοπεί από τη διαδικασία. Γυρνώντας την κεντρική περιστρεφόμενη πόρτα του ξενοδοχείου, προχώρησε και χάθηκε στους σκοτεινούς δρόμους της κατοχικής Αθήνας…


Θανάσης Ρούσσης
Υποψήφιος Δωρητής Οργάνων στο ΔΝΤ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη