Τελευταία στιγμή και λίγο πριν τη ψήφιση των δυσβάσταχτων μέτρων την περασμένη Τετάρτη, η Κυβέρνηση κατόρθωσε, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, να αποσυρθεί διάταξη – απαίτηση της Τρόικας, η οποία εάν τελικά παρέμενε στο ψηφισθέν κείμενο, θα αποτελούσε την οριστική ταφόπλακα στα «εν δυνάμει πτώματα» των Ελλήνων Δημοσίων Υπαλλήλων. Διαβάστε προσεκτικά την αποσυρθείσα διάταξη:
Οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέσω κατάργησης της οργανικής τους θέσης, μπορούν μετά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους:
α) Να μεταναστεύουν σε άλλη χώρα μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε. Οι υπάλληλοι αυτοί θα εργάζονται υποχρεωτικώς ως εργάτες καθαριότητας στα αποχωρητήρια των εθνικών κοινοβουλίων των ανωτέρω χωρών. Ο μισθός που θα αναλογεί στην εργασία τους θα καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό προς εξόφληση του εθνικού χρέους. Οι ίδιοι ως αντάλλαγμα θα λαμβάνουν τροφή μέσω συσσιτίου και στέγη εντός των προαναφερομένων αποχωρητηρίων. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Διοικητικής Απορύθμισης) και Εξωτερικών (Εξωθεσμικών) δύναται να καθοριστεί κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
β) Να θανατώνονται εθελοντικώς είτε έχουν συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια βάσει των κείμενων διατάξεων είτε όχι. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στους υπαλλήλους που δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Οι υπάλληλοι αυτοί θα θανατώνονται αμέσως μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας τους προς αποφυγή και της υποχρέωσης του Δημοσίου για χορήγηση σε αυτούς τυχόν εφάπαξ βοηθήματος. Προς τούτο, οι ίδιοι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να ενημερώσουν εγγράφως τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων τους για ενδεχόμενο δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Εντός τριών (3) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων, που καταλαμβάνονται από την παρούσα υποπαράγραφο, αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Διοικητικής Απορύθμισης) κατάλογο των ονομάτων των υπαλλήλων. Η μη αποστολή των στοιχείων αυτών εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Πριν το θάνατό του, κάθε υπάλληλος που εμπίπτει στην παρούσα κατηγορία υποχρεούται να υπογράψει δήλωση βάσει της οποίας οι νόμιμοι κληρονόμοι του απεμπολούν κάθε νόμιμο δικαίωμα περί κληρονομιάς, σύνταξης, εφάπαξ βοηθήματος, κ.λπ. ως απόρροια του θανάτου του, εξακολουθούν όμως να βαρύνουν εκείνους τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις και λοιπά βάρη προς το Ελληνικό Δημόσιο, που ο ίδιος δημιούργησε κατά τη διάρκεια του βίου του. Όλα τα απαιτούμενα έξοδα θανάτωσης αναλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Διοικητικής Απορύθμισης) και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (Ανεργίας & Κοινωνικού Αποκλεισμού) δύναται να καθοριστεί ο τρόπος θανάτωσης, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
Διαβάστε τώρα και το σχετικό απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση για την παραπάνω διάταξη:
Με την παρούσα υποπαράγραφο επιχειρείται ευρεία αναμόρφωση του υπαλληλικού μας δικαίου, η οποία θα συμβάλλει καταρχήν στην ευελιξία του θεσμού της εργασίας και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος, που θα επιφέρει η κινητικότητα του προσωπικού μέσω της μετανάστευσης σε άλλες χώρες. Έπειτα, προσδοκάται ότι τα θεσπιζόμενα μέτρα θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην πολυπόθητη ανάπτυξη για τη χώρα μας, μέσω της αύξησης του όγκου εργασιών των σχετιζόμενων με τη θανάτωση επαγγελμάτων και της απόδοσης στο Ελληνικό Δημόσιο των αναλογούντων εξ αυτών φόρων. Επιπλέον δε, αποτελεί στόχο όχι μόνο η στήριξη των ήδη υφισταμένων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον θάνατο (γραφεία κηδειών, τεχνίτες κατασκευής μνημάτων, κ.λπ.), αλλά και η δημιουργία ή και αναβίωση άλλων όπως είναι τα γραφεία διεκπεραίωσης θανατώσεων, δήμιων, κ.λπ.
Σημειώνουμε ότι η Κυβέρνηση μας (δική μας όντως;) πιστώνεται όχι μόνο την απόσυρση της παραπάνω επαχθούς διάταξης, αλλά και την κόκκινη γραμμή που έθεσε στην Τρόικα όσον αφορά στον χρόνο εργασίας όλων των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι έθεσε βέτο στους δανειστές μας για την απαίτησή τους να εφαρμοστεί οκταήμερη εργασία ανά εβδομάδα στη χώρα μας…
Θανάσης Ρούσσης
Αποτυχών της Προκήρυξης 3/ΣΒΚ (Τρόικα/Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης)