Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ Για το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΚΕΔΕ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αισοδοξία για το 2020!

Οριστικό: Η Κύπρος έβαλε την υπογραφή της στο μνημόνιο

22 Νοε 2012

Εδώ και 3 ώρες και η Κύπρος είναι μια χώρα με "μνημόνιο". Ούτε το φυσικό αέριο, ούτε η ΑΟΖ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία, μπόρεσαν να τη βοηθήσουν να αποφύγει το Δ.Ν.Τ.

Θετική κατάληξη γύρω στις 8 το βράδυ είχαν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα. Αυτό που...
αναμένεται είναι ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή του Μνημονίου για την Κύπρο.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα.

Σε γραπτή του δήλωση στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι πολύ σύντομα μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές και στα ζητήματα που απομένουν.

«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι στα ζητήματα που απομένουν, τα οποία, όπως είπε, «είναι πολύ περιορισμένα», είναι δυνατόν πολύ σύντομα να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Καταλυτικό ρόλο στο να επέλθει συμφωνία και να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση διαδραμάτισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Ανώτερος Διευθυντής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Προϋπολογισμός λιτότητας

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, επιδίδοντας νωρίτερα την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του 2013 στον πρόεδρο της Βουλής, επισήμανε ότι «ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και τις πρόνοιες τις οποίες έχουμε περίπου συμφωνήσει μαζί με την ομάδα της τρόικα.

» Είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία και ελπίζουμε ποτέ ποτέ να μην ξαναχρειαστεί να γίνει, αλλά έχει γίνει δουλειά, είναι έτοιμη, και με ικανοποίηση είμαστε τώρα σε θέση αν σας παραδώσουμε τον προϋπολογισμό».

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα μπορέσει το 2015 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 92% του ΑΕΠ το 2013 και το 95% 2014 και το 2015.

Από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2012 θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στο 3,5%. Στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να ανέλθει και ο πληθωρισμός. Το ποσοστό ανεργίας θα αγγίξει στο τέλος του 2012 το 12%, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 5,5 % και το δημόσιο χρέος το 85,8% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013 προβλέπει έσοδα 5,8 δισ. ευρώ και δαπάνες 6,95 δισ. ευρώ.

 φιλελευθερος

Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη