14 Νοε 2012

"Δεν ήξεραν οι πολιτικοί για τις πληρωμές"

- Διαβάστε τι έγινε στη σημερινή 20ή μέρα της Δίκης για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης!
- Ένταση με φωνές σε πολλά σημεία.
- "Δεν έχετε την απαιτούμενη ηρεμία" είπε προς τον Πρόεδρο ο Δημ. Τσάκος!
- Ελεύθερος ο Σαξώνης, έληξε το όριο της προφυλάκισής του
- "Αναξιόπιστη η Τσεμπερά" κατέθεσε ο Δημ. Πανοζάχος.
- Από 9,5- 16 εκ. ευρώ το ύψος της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με το μάρτυρα!

Η πρωτοφανής ένταση, οι αντεγκλήσεις και οι φωνές σημάδεψαν τη σημερινή ακροαματική διαδικασία της Δίκης για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σε ένα σημείο ο συνήγορος Δημήτρης Τσάκος είπε στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ότι δεν έχει την...
απαιτούμενη ηρεμία για να εξετάσει τον μάρτυρα!
Ο Πρόεδρος απάντησε ότι ο μάρτυρας (Δημ. Πανοζάχος) δημιουργεί ένταση με τις απαντήσεις του και ότι δεν απαντά καθαρά σε ό,τι τον ρωτούν αλλά κάνει περιττές αναφορές σε άλλα θέματα. Στο σημείο αυτό ο έτερος συνήγορος Σωτ. Καπετανόπουλος παρατήρησε ότι για το ίδιο θέμα είχε κάνει ανάλογες κρίσεις καταθέτοντας και η Αν. Τσεμπερά, ωστόσο κανείς δεν την δέκοψε!
Χρειάστηκε να γίνει πεντάλεπτο διάλειμμα για να ηρεμήσει η κατάσταση.
Το διάλειμμα αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο όταν ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής ρώτησε τον κ. Πανοζάχο εάν γνωρίζει τον κ. Παπαγεωργόπουλο. "Φυσικά" απάντησε ο μάρτυς, "είναι κανένας που δεν τον γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη"; "Εγώ δεν τον γνωρίζω" είπε ο δικηγόρος για να λάβει την απάντηση "δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει τον άνθρωπο που κάποτε σήκωσε τη σημαία της χώρας"!
Πολύ διαφωτιστικό ήταν στο σημείο στο οποίο ο Πρόεδρος και όσο κατέθετε ο πρώην υπάλληλος του ΔΘ Χατζής, ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας Θ. Γκόλα.
- (Πρόεδρος): Πώς είναι δυνατόν να του δίνατε μετρητά. Ποιος αποφάσιζε να του δίνει μετρητά.
- (Γκόλας): Χάθηκε το παιχνίδι (ο έλεγχος) όταν ο Σαξώνης ανέλαβε να πληρώνει όλα τα Ταμεία. Έπαιρνε μετρητά με τη συναίνεση και την άδειά μου.
- Εσείς μόνος σας το κάνατε αυτό ή το ήξεραν και οι Αντιδήμαρχοι;
- Οι αντιδήμαρχοι ενημερώνονταν για το ποιες πληρωμές γίνονταν όχι για το πώς γίνονταν (με μετρητά ή όχι).
- Κύριε Γκόλα, σας περιγράφουν ως έναν άνθρωπο επιμελή και αυστηρό. Πώς είναι δυνατό;
 - Αυτό το φούσκωμα δεν το αντιλήφθηκα ποτέ, δεν κάναμε δυστυχώς αντιπαραβολή και διασταύρωση στοιχείων.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης το σημείο στο οποίο ο Δ. Πανοζάχος ρωτήθηκε εάν δικαιολογείται κάποιος να ξεχνά να υποβάλει καταστάσεις (κρατήσεων ΦΜΥ) στην ΔΟΥ.
"Εγώ ξέρω ότι εάν εσύ ξεχάσεις να υποβάλεις αυτές τις καταστάσεις τότε στο θυμίζει η Εφορία. Δεν είναι δυνατό επί τρία χρόνια ο ΔΘ να μην υποβάλει τα περίφημα Ε7 και να μην δέχεται την παραμικρή όχληση από την ΔΟΥ. Είναι ύποπτο", είπε.
Ο μάρτυρας Χατζής κατέθεσε ακόμη ότι:
- Ο κάθε Αντιδήμαρχος δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν η πληρωμή, για την οποία ενημερωνόταν, γινόταν στη συνέχεια, αφού δεν του προσκομιζόταν στη συνέχεια το παραστατικό, μόνο ο κατάλογος με όλες τις πληρωμές.
- Οι πράξεις τους (των πολιτικών προσώπων) δεν δημιουργούν συνθήκες υπεξαίρεσης.

Κατά την εξέτασή του ο μάρτυρας Δημ. Πανοζάχος, στέλεχος της εταιρίας "Ορθολογισμός", που είχε αναλάβει τοην εφαρμογή του Διπλογραφικού και τη σύνταξη του ισολογισμού του ΔΘ, κατέθεσε:
- Το Διπλογραφικό δεν μπορούσε να βρει την υπεξαίρεση γιατί αυτό τροφοδοτείται από εγγραφές που μπορεί να αφορούν τα πλαστά παραστατικά.
- Διπλογραφικό υπήρχε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα τα βιβλία του τα έχει υπογράψει η κ. Τσεμπερά.
- Πρώτη φορά βλέπω άνθρωπο να έχει υπογράψει ότι έχει παραλάβει βιβλία και στη συνέχεια να λέει ότι αυτά δεν υπάρχουν!
- Η έκθεση της κ. Τσεμπερά είναι αναξιόπιστη. Θα έπρεπε μόλις άρχισε την έρευνά της να μετρήσει το ταμείο, που δεν το έκανε.
- Η υπεξαίρεση είναι ανάμεσα στα 9,5- 16,5 εκ. ευρώ, σε καμία περίπτωση 51,4. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα όσα έχουν δηλώσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η ΔΟΥ ότι δεν τους έχουν καταβληθεί.
- Η κ. Τσεμπερά κάνει διπλοαγγραφές των ίδιων ποσών, προσθέτει στην υπεξαίρεση ποσά που δεν έχουν υπεξαιρεθεί. Για παράδειγμα: προσθέτει στην υπεξαίρεση τα 7,2 εκ. ευρώ, που βρίσκουν οι εφοριακοί στο δικό τους πόρισμα αλλά στη συνέχεια προσθέτει στο ποσό αυτό και καθεμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο πόρισμα!

Ένταση προκλήθηκε στο Ακροατήριο όταν ο Πρόεδρος παρατήρησε τον μάρτυρα ότι φωνάζει και ότι περιττολογεί. Ο συνήγορος Δημ. Τσάκος παρατήρησε όμως ότι ο Πρέοδρος του Δικαστηρίου δεν έχει την απαιτούμενη ηρεμία, κάτι που φαίνεται από τον τρόπο που υποβάλει τις ερωτήσεις του!

Ο κ. Πανοζάχος διέψευσε μαρτυρία του Σαξώνη ότι αυτός του υπέδειξε τρόπους για να τακτοποιήσουν τις αταξίες του Ταμείου.

- Γιατί δεν υπεξαιρέθηκαν ποσά από το ΙΚΑ, αναρωτήθηκε ο κ. Πανοζάχος. "Επειδή το ΙΚΑ κάνει τακτικούς ελέγχους και συνεχείς διασταυρώσεις", πρόσθεσε για να υποδηλώσει τις ευθύνες των Ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία ενώ δεν έπαιρναν τα χρήματά τους δεν ενοχλούσαν καθόλου τον Δήμο. 
- Για τις καθυστερήσεις στις εγγραφές των ενταλμάτων, που θεωρηθηκε αταξία από το Δικαστήριο, ο κ. Πανοζάχος είπε ότι αυτά είναι ζητήματα γραφειοκρατικά, τα οποία είναι λογικό να μην τακτοποιούνται αμέσως. "Ακόμη και σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει κλείσει τον ισολογισμό του 2011, ενώ θα έπρεπε να το κάνει μέχρι τον Αύγουστο", έδωσε το παράδειγμα ο ίδιος.
- Όλες οι πληρωμές γίνονταν με εντάλματα, εκτός από τη μισθοδοσία (για να απαντήσει ότι γίνονταν κι άλλες χωρίς εντάλματα).
- Η εταιρία μου έκανε δύο εξώδικα στην κ. Τσεμπερά όταν αυτή ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε διπλογραφικό και δεν τηρούσε τα απαιτούμενα βιβλία για να της αποδείξουμε ότι είχε λάθος. Αλλά δεν μας κάλεσε ποτέ να την βοηθήσουμε. Μάλιστα ο κ. Πανοζάχος παρατήρησε ότι ακόμη και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής του κάνουν ερωτήσεις ισχυριζόμενοι ότι δεν υπήρχε Διπλογραφικό, το κάνουν με στοιχεία που έχουν πάρει από το Διπλογραφικό!
- Στο πόρισμά τους οι εφοριακοί της Θ' ΔΟΥ γράφουν ότι ο Δήμος δεν διέθετε διπλογραφικό. Ωστόσο, την ερώτηση τους την υπέβαλαν στην Ταμειακή Υπηρεσία και όχι στο αρμόδιο τμήμα! Είναι σα να πηγαίνει κάποιος και να ρωτά ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας εάν έχει διπλογραφικό. Ασφαλώς θα πάρει αρνητική απάντηση. Αλλά το Διλογραφικό δεν τηρείται στο υποκατάστημα, τηρείται στα κεντρικά!
- Για τις "ειδικές εντολές": όταν έχεις 1000 ευρώ και πρέπει να πληρώσεις και τους μισθούς του προσωπικού και τις ασφαλιστικές εισφορές τότε διαλέγεις για κοινωνικούς λόγους να πληρώσεις το προσωπικό!
 - Την υπεξαίρεση βοήθησε περισσότερο το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τηρούσε πιστά το Βασιλικό Διάταγμα του 1951, που είναι πεπερασμένο. Θα έπρεπε να είχε εκσυγχρονιστεί. Το ΒΔ προβλέπει πληρωμές με μετρητά αλλά και τη δυνατότητα να κρατιούνται μετρητά στο Ταμείο.

Για πρώτη φορά ο Παν. Σαξώνης έφυγε ελεύθερος από την αίθουσα του Δικαστηρίου, αφού από χθες έχει απελευθερωθεί, καθώς συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο προφυλάκισης. Τον (κατά δηλώσή του) καταχραστή και πλαστογράφο περίμεναν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο δημοσιογράφοι που του ζήτησαν δηλώσεις. Αντ' αυτού δηλώσεις έκανε ο συνήγορός του Μάκης Καυκόπουλος, που χαρακτήρισε παράνομη τη μακρά προφυλάκιση του πελάτη του, ενώ ισχυρίστηκε ότι με την απελευθέρωση του αυτός θα ψάξει και θα βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τη βάση των όλων είπε στις καταθέσεις του. Η φωτογραφία είναι από τη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους.

ΧΕΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη