22 Νοε 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ του taxalia

για το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Αγαπητό taxalia, Με αφορμή ανάρτησή σας (http://taxalia.blogspot.com/2012/11/blog-post_19.html), σχετικά με το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:

Τον Φεβρουάριο του 2011, αποφασίσθηκε (με απόφαση του ΔΣ του ΙΔΚΚ της 22-2-11) η αναστολή της λειτουργίας του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, η οποία μου κοινοποιήθηκε με σχετική επιστολή. Επρόκειτο για μια απόφαση που είχε προαναγγελθεί ωστόσο, πολύ νωρίτερα, -από το φθινόπωρο ακόμα του 2010-, όταν ανέλαβε η νέα Διοίκηση του Ινστιτούτου, εισήγηση της οποίας ήταν η κατάργηση του Παραρτήματος, κάτι που δεν απετράπη παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και προτάσεις μου.
Ο ορισμός μου ως Προέδρου του Παραρτήματος είχε γίνει στις 17/2/10, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα καταργήθηκε η θέση του Προέδρου του Παραρτήματος, όπως αυτή ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια από της συστάσεως του. Έτσι η θέση του/της Προέδρου μετατράπηκε σε «Υπεύθυνο/-η Παραρτήματος» και μήνες αργότερα σε «Επικεφαλής Ομάδας», μέσα από μια συνεχή πορεία υποβάθμισης της ίδιας της παρουσίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.
Οι παραπάνω διοικητικές αλλαγές και αποφάσεις, δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στον Τύπο και κυρίως δε γνωστοποιήθηκαν στην κοινωνία της πόλης της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υπάρχει, -ακόμα και τώρα- μια καθολική σύγχυση σε ό, τι αφορά τη λειτουργία ή μη του Παραρτήματος και τις δραστηριότητές του. Για τον λόγο αυτό, με σχετική μου επιστολή τον Ιανουάριο του 2012, επεσήμανα προς τη Διοίκηση του Ινστιτούτου το πρόβλημα, ζητώντας με επιμονή να δοθούν διευκρινίσεις και προς εμένα αλλά κυρίως προς την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς το όνομα που φέρει το Ινστιτούτο, αλλά και η ιστορία του Παραρτήματος είναι συνυφασμένα με τη ζωή αυτής της πόλης.
Σε αυτή την επιστολή, επανέλαβα ακόμα μια φορά, αυτό που από την πρώτη μέρα του ορισμού μου δεν έπαψα να επισημαίνω: την ανάγκη ενδυνάμωσης του Παραρτήματος, καθώς η παρουσία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο μπορούσε, αλλά και θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά δυναμική, αποτελώντας το σημείο σύνδεσης με τα πιο ανήσυχα, τα πιο πρωτοποριακά, τα πιο ανανεωτικά και τα πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, κάτι που αυτή η πόλη το είχε μεγάλη ανάγκη, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που αυτό το ανήσυχο δυναμικό έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη και όχι από μεταφερόμενες δράσεις που αποφασίζονται εκ του μακρόθεν.
Κλείνοντας να επαναλάβω ότι από τον Φεβρουάριο του 2011 δεν έχω και τυπικά καμία σχέση με την παρουσία ή απουσία του Παραρτήματος του ΙΔΚΚ στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο ακόμα και τώρα, δεν είναι σαφές τόσο σε μένα όσο και στους συμπολίτες μας, αν υφίσταται, αν λειτουργεί και με ποια μορφή.

Λιάνα Γούτα
www.lianagouta.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη