του Σωτήριου Καλαμίτση
Η είδηση της 04.12.2012 ήταν ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως είναι μη νόμιμη η είσπραξη από τη ΔΕΗ φόρων, όπως είναι και το τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων ακινήτων. Η απόφαση, εκδοθείσα επί συλλογικής αγωγής οργανώσεων καταναλωτών, ισχύει για όλους, εξ ου και...
η ΔΕΗ υποχρεούται να μην ξαναχρεώσει «χαράτσι» στους λογαριασμούς που θα εκδίδει για οποιονδήποτε καταναλωτή.
Ευχάριστη η είδηση όσον αφορά στη νομιμότητα. Ήλθε μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο είχε αποφανθεί ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόπτει την ηλεκτροδότηση λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού. Έτσι, αποδομήθηκε το τέλος δομημένων του Dilinger της πολιτικής Βενιζέλου. Θα το εισπράττει πλέον ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δημοσίου, όπως και κάθε άλλο φόρο. Εκτός αν η απόφαση ανατραπεί από το Εφετείο.
Αφού χώνεψα την είδηση, δεν μπόρεσα να μην κάνω παράξενες σκέψεις. Αναρωτήθηκα, αν θα ήταν ίδια η απόφαση, σε περίπτωση που οι δικαστές δεν είχαν κηρύξει στάσεις εργασίας κοντά τρεις μήνες τώρα διαμαρτυρόμενοι για τη δραστική μείωση των αποδοχών τους.
Ίσως και να είμαι κακεντρεχής, αλλά τον προβληματισμό τον είχα [«Διατί να το κρύψω, άλλωστε;»]. Και τούτο, διότι έχω ιδίαν αντίληψη του γεγονότος ότι το Δημόσιο και οι βραχίονές του ετύγχαναν πάντοτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τα δικαστήρια. Το δημόσιο συμφέρον πανταχού παρόν, ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις αδικιών, συνθλίβοντας και με τη βούλα της Δικαιοσύνης τον πολίτη, ο οποίος και εξ αυτού του λόγου παρέμενε έρμαιο των μανδαρίνων που σιτίζονται στο Δημόσιο Ταμείο.
Τελικά, παρά τα όσα αντίθετα πιστεύω, ίσως να υπάρχει όχι μόνον δεξιά και αριστερή ερμηνεία των νόμων, αλλά και συγκυριακή, ακόμη δε χειρότερα και συντεχνιακή.
Τί θα γινόταν άραγε, αν αύριο τριπλασίαζε η κυβέρνηση τις αποδοχές των δικαστών;
Λέω, ΑΝ….
[ΣΗΜ: ας θυμηθούμε ότι μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου στις εκλογές της 03.11.1963, ο Γεώργιος Παπανδρέου διπλασίασε τους μισθούς των δικαστών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν ασφαλώς δεξιόφρων (μιλάμε για 14 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου)].
Τελειώνοντας δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε για «πατριωτικό καθήκον» των δικαστών εξ αφορμής της ανωτέρω απόφασης του δικαστηρίου για το χαράτσι. Έχουν και οι δικαστές πατριωτικό καθήκον, μας είπε, όπερ έστι μεθερμηνευόμενον ότι θα πρέπει οι δικαστές να ευθυγραμμίσουν με τις κυβερνητικές επιλογές τη συνείδησή τους, η οποία πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό κατά συνταγματική επιταγή οδηγό στην εκτέλεση των έργων τους. Για τόση ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μίλησε ο κ. Στουρνάρας ο εκ πατριωτικού καθήκοντος αποδεχθείς τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Κύριε Στουρνάρα μου, αν το πατριωτικό καθήκον το εννοείς, όπως τότε που ήσουν, διορισμένος πάντοτε από τους μεγάλους επιχειρηματίες, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και μας έλεγες ότι το Μνημόνιο θα πετύχει και το 2011 θα βγούμε στις αγορές, τότε να το χέσω.
Και by the way που λένε οι μορφωμένοι, πήγαινε στον γεωπόνο Ηλία τον Κασσιδιάρη να σου μάθει ελληνικά. Άκου ‘κει τού «ενεχειρίασε» ένα έγγραφο. Αγράμματε.
Σωτήριος Καλαμίτσης