6 Δεκ 2012

Η παραπληροφόρηση επιτελείου Αναστασιάδη για την πραγματική αξία Φυσικού Αερίου

Το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, με χθεσινή του ανακοίνωση, επανέρχεται στο θέμα του Φυσικού Αερίου, επιμένοντας ότι το μερίδιο της Noble στο μερίδιο του Οικοπέδου 12 αξίζει περίπου 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην ανακοίνωση αναφερόταν επί λέξει:
«Οι πραγματικότητες της αγοράς δεικνύουν ότι το 30% του συμβολαίου της Noble στο μπλοκ Λεβιάθαν του Ισραήλ, με
επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, πουλήθηκε 1,25 δις ευρώ.
 Το οικόπεδο Αφροδίτη (12) της κυπριακής ΑΟΖ έχει μη επιβεβαιωμένα, ακόμα, κοιτάσματα που αναλογούν στο ένα τρίτο αυτών του Λεβιάθαν, δηλαδή συνολικής αξίας 1,25 δις ευρώ».
Με βάση τους υπολογισμούς του Επιτελείου του κυρίου Αναστασιάδη, η Noble Energy, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική χρεοκοπία, αφού με τις δαπάνες που έκανε μέχρι σήμερα αλλά και αυτές που προγραμματίζει να κάνει μέχρι την εξόρυξη του Φυσικού Αερίου από το Οικόπεδο 12, θα υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές. Οι δαπάνες της Noble έχουν ως εξής:
· Μέχρι σήμερα η Noble δαπάνησε 120 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει την πρώτη γεώτρηση.
· Για να κάνει τη δεύτερη γεώτρηση, η ίδια η Noble, υπολογίζει ότι θα δαπανήσει 70-80 εκατομμύρια ευρώ.
 · Για να εξορύξει το Φυσικό Αέριο, δηλαδή για να βγάλει το Φυσικό Αέριο από το βυθό της θάλασσας μέχρι την επιφάνεια, θα δαπανήσει όπως η Noble υπολογίζει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά η Noble, μέχρι την εξόρυξη του Φυσικού Αερίου, θα δαπανήσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς του Επιτελείου Αναστασιάδη, η Noble, θα δαπανήσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάρει ένα μερίδιο από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμά το Επιτελείο του κυρίου Αναστασιάδη. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα υποστεί ζημιές σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων.
 Παράλληλα πέραν αυτών των δαπανών που θα κάνει η Noble, θα χρειαστεί να δαπανηθεί ένα ποσό μεταξύ 800 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κατασκευή του αγωγού από το οικόπεδο 12 μέχρι τον Βασιλικό.
Για τη δημιουργία της μονάδας υγροποίησης, θα δαπανηθούν πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά από μόνα τους αποδεικνύουν πόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η πραγματική αξία του Φυσικού Αερίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του διευθυντή ενέργειας κύριου Σόλωνα Κασίνη ότι η αξία των οικοπέδων μας ξεπερνά τα 600 δις ευρώ.
 Καλό θα ήταν το επιτελείο του κυρίου Αναστασιάδη να ενημερώσει τη Noble τάχιστα για να την αποτρέψει από τη δρομολογούμενη χρεοκοπία.
Φυσικά, είναι ευτύχημα το γεγονός ότι οι διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Φυσικού Αερίου, αλλά και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τις εκτιμήσεις του Επιτελείου του κυρίου Αναστασιάδη, αλλά τις δικές τους μελέτες και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν πράγματι το Επιτελείο του κυρίου Αναστασιάδη πιστεύει αυτά που λέει, ότι δηλαδή δεν έχει καμιά αξία το Φυσικό μας Αέριο ή αν παραποιεί εσκεμμένα την πραγματικότητα για να παραπλανεί την κοινή γνώμη.
 Όποιο εκ των δυο και να συμβαίνει αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνα συμπεριφέρονται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα αναμέναμε σε τόσο κρίσιμες στιγμές ότι θα έθεταν πάνω από τις εκλογικές σκοπιμότητες το συμφέρον του τόπου. Θα αναμέναμε από το επιτελείο Αναστασιάδη, τη στιγμή που ο λαός μας υποφέρει και αγωνιά, την ώρα που οι ουρές των ανέργων αυξάνονται δραματικά, να μην παραπλανεί για την αξία του Οικοπέδου 12. Θα αναμέναμε από το Επιτελείο Αναστασιάδη να μην προσπαθεί να καταστρέψει τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε, να μην αφαιρεί την ελπίδα από τους πολίτες, εκτός και αν στόχος του είναι να κάμψει τις αντιστάσεις της κοινωνίας για να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το μνημόνιο της Τρόικα, το οποίο τόσο πολύ θέλει να υπογραφεί εδώ και τώρα.

http://www.lillikas.com/cyprus/parapliroforisi-gia-pragmatiki-aksia-fisikou-aeriou/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη