16 Δεκ 2012

Στρ. Σιμόπουλος: «Οι νέοι πρέπει να πιστέψετε στις δυνατότητές σας»

Χαιρετισμός του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων στο διήμερο συνέδριο με τίτλο «MeetGreece v 2.0», που
διοργανώνουν το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, στο Συνεδριακό χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

"Μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ήμουν επιχειρηματίας, άρα θέλω να με κρίνετε περισσότερο σαν έναν επιχειρηματία, ο οποίος κάνει ένα διάλειμμα στη ζωή του και έχει μία σημαντική θέση ευθύνης, παρά ως έναν άνθρωπο ο οποίος έχει «καταναλώσει» όλη του τη ζωή μέσα στην πολιτική. Και δεν το κάνω γιατί...
απαξιώνω την πολιτική. Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν, παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται, ότι η πολιτική έχει προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα αυτή.

Ζούμε σε μια περίοδο όπου πια γίνεται κατανοητό ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να παράγει θέσεις εργασίας. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να το κάνει αυτό. Η εποχή κατά την οποία δανειζόμασταν και παράγαμε θέσεις εργασίας μέσω του Δημοσίου έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Άρα λοιπόν, για να παράγουμε θέσεις εργασίας πρέπει να είμαστε και ανταγωνιστικοί. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει σαφώς και καινοτομία. Βέβαια, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά βήματα.

Σήμερα, η σχετική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Η συγκεκριμένη Γραμματεία έπρεπε να υπάγεται Υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι γίνεται παγκοσμίως. Και θα εξηγήσω γιατί. Θα πω ένα απλό παράδειγμα το οποίο μου έκανε εξαιρετική εντύπωση διαβάζοντας μια ιστορία που αφορά την Φινλανδία.

Ένας ψαράς, ερασιτέχνης, την ώρα που προσπαθούσε να δέσει το αγκίστρι στην πετονιά, κόπηκε. Αυτός ο άνθρωπος σήμερα είναι μέτοχος μίας μικρής πολυεθνικής, φινλανδικής, η οποία εξάγει σ’ όλο τον κόσμο καλούπια που δένουν αυτόματα την πετονιά στο αγκίστρι. Για να το πετύχει αυτό, είχε σύμμαχό του το κράτος. Η Φινλανδία, μια χώρα έξι εκατομμυρίων κατοίκων, παρέχει στους πολίτες ευκαιρίες και δυνατότητες. Αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς.

Ο ερασιτέχνης ψαράς, που είχε την ιδέα για τα καλούπια, δημιούργησε αρχικά ένα πρότυπο καλούπι, το οποίο στη συνέχεια παράχθηκε μαζικά. Το κράτος τον βοήθησε στην προσπάθεια αυτή και έτσι αυτό που ήταν αρχικά μία ιδέα, εξελίχθηκε σε βιομηχανία η οποία μάλιστα εξάγει. Το παράδειγμα της Φινλανδίας πρέπει να γίνει πράξη στην Ελλάδα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία βέβαια, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο, διότι η ίδια η διαδικασία αφορά πρωτίστως τους νέους ανθρώπους.

Πιστεύω ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο και ότι είμαστε άνθρωποι με εξαιρετικές δυνατότητες. Απλώς πρέπει να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας.

Πιστεύω ότι εσείς οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πιστέψετε στις δυνατότητες που έχουμε και να μην ακούτε όσους κάθε μέρα δημιουργούν ένα καταθλιπτικό περιβάλλον. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα αποτελεί διέξοδο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ".

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη