20 Δεκ 2012

Σκάνδαλο υπεξαίρεσης και στο Δήμο Καλαμαριάς!

Σκάνδαλο με έλλειμμα στο ταμείο του δήμου Καλαμαριάς διερευνάται τις τελευταίες ημέρες από τις αρμόδιες αρχές. Πρόκειται για «τρύπα» ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στη δημοτική επιχείρηση τελετών Καλαμαριάς που διαπιστώθηκε για ...
τα έτη 2002-2006.

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου κατά του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Δημήτρη Λέκκα.

Για την ίδια υπόθεση, η Εισαγγελία άσκησε δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου εναντίον του διατελέσαντος κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα διευθυντή της επιχείρησης, αλλά και προέδρων και μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

Η «τρύπα» διαπιστώθηκε μετά από σχετική έρευνα των οικονομικών επιθεωρητών, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα. Προηγήθηκε καταγγελία από δημοτικό σύμβουλο της Καλαμαριάς.

Μετά το πέρας της έρευνας διαβιβάστηκε το πόρισμα στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος απήγγειλε τις κατηγορίες σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε πλήθος οικονομικών ατασθαλιών στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.

H μαύρη τρύπα στο Δήμο Μηχανιώνας

Στις 24 Νοεβρίου του 2009, απεκαλύφθη σκάνδαλο υπεξαίρεσης 570.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου Μηχανιώνας. 
Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαυρομάτη, ο οποίος ανακοίνωσε σε έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου ότι διαπιστώθηκε η υπεξαίρεση περίπου 600.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου. Η αντιπολίτευση μιλούσε για σωρεία γεγονότων που  η διοίκηση του δήμου Μηχανιώνας έτρεχε να καλύψει με κάθε τρόπο.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Στεφανίδης ανέφερε ότι στις 19/11/2009 σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης ανακοίνωσε την υπεξαίρεση περίπου 600.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου Μηχανιώνας. Διερωτήθηκε τότε, πώς ο δήμαρχος, ο οποίος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στη διοίκηση και υπάλληλος της εφορίας Καλαμαριάς, δεν ήταν σε θέση  να γνωρίζει το ακριβές ποσό, αλλά και το χρονικό διάστημα της υπεξαίρεσης;

Ο δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομμάτης, σε ανακοίνωσή του επέρριψε όλες τις ευθύνες στον ταμία και ανέφερε ότι «θα διεκδικήσει από αυτόν μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Μετά από δύο χρόνια και δέκα μήνες δικαστηρίων, ο Δήμαρχος κ.Μαυρομμάτης, αθωώθηκε πλήρως από όλες τις κατηγορίες.

Έγραψε στο τέλος της περιπέτειας ο κ.Μαυρομμάτης:
Δύο χρόνια και δέκα μήνες. Χίλιες τριάντα τέσσερις μέρες και νύχτες σαν φρικτό όνειρο. Σκοτεινές οι μέρες, εφιαλτικές οι νύχτες.
Βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα, στο μάτι της φρικτής κακίας. Στο επίκεντρο μιας αρένας που ήθελε, ήθελαν τον Γιάννη Μαυρομάτη εξοντωμένο, χωρίς ύπαρξη, χωρίς υπόσταση, χωρίς ζωή.
Πιστέψτε με, όχι μόνο δεν υπερβάλλω, αλλά και λίγα λέω.
Τι έπρεπε να αποδείξω;
Δεν ήξερα πια.
Απλώς περίμενα. Περίμενα τη δικαίωση.
Και δεν ήταν ένα Δικαστήριο. Ήταν τρία!
Πειθαρχικό, Ποινικό, Ελεγκτικό (οικονομικό)!
Έγιναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά τα δικά μου, της οικογένειάς μου, των συγγενών μου.
Έγινε φύλλο και φτερό η αξιοπρέπειά μου.
Έγινε φύλλο και φτερό η αντοχή μου, η υπομονή μου, η καρδιά μου, η ψυχή μου.
Κομμάτια. Κομμάτια, που έπρεπε να μαζέψω και να σταθώ όρθιος.
Και ήμουν όρθιος. Γιατί είχα βράχο δίπλα μου την οικογένειά μου. Αλλά και πολλούς συνεργάτες και φίλους που μου φώναζαν, δύναμη και κουράγιο…
Δεν σας κρύβω, πολλές φορές μ’ έπιανε το παράπονο και αναρωτιόμουν. Το καθήκον μου το έπραξα στο έπακρο, τη συνείδησή μου την είχα πεντακάθαρη, την καρδιά μου άσπιλη.
Τόση κακία, τόσος φθόνος, τόση προσπάθεια για την καταστροφή μου, ψυχική και βιολογική…
Όμως, όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, «καρδιά μου νάσαι καρτερική, πίσω από κάθε συννεφιά λάμπει ο ήλιος!» Και ο ήλιος έλαμψε.
Η δικαίωση άρχισε να έρχεται:
1ο Δικαστήριο: Πειθαρχικό (5μελές εκ των οποίων οι 3 Πρόεδροι Εφετών)
ΑΘΩΟΣ (απόφαση, Μάιος 2012)
2ο Δικαστήριο, Ποινικό. ΑΘΩΟΣ, με το που είδαν την δικογραφία (απόφαση
Αύγουστος 2012).
3ο Δικαστήριο, Ελεγκτικό (οικονομικό) ΑΘΩΟΣ (απόφαση Σεπτέμβριος
2012).
Αθώος, λοιπόν, και στα μάτια του νόμου, της Πολιτείας.
Με βούλα και σφραγίδα που λέει και ο λαός μας.


Υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Στις 20-2-2008, ο τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απεκάλυπτε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ότι έφτασε στο δήμο, έγγραφο του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), το οποίο ανέφερε ότι δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Ακολούθησε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι στα βιβλία του δήμου εμφαινόταν εξοφλημένες όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπήρχαν τα παραστατικά των πληρωμών, αλλά ήταν πλαστογραφημένα.
Στη συνέχεια για την υπόθεση θεωρήθηκε κύριος υπεύθυνος ο τότε ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος προφυλακίστηκε και παρέμεινε στις φυλακές Διαβατών μέχρι τη λήξη του 18μηνου της προφυλάκισης, στις αρχές του Νοεμβρίου 2012, οπότε και αποφυλακίστηκε.
Αργότερα προφυλακίστηκε και ο Γ.Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.
Ακολούθησε η σύνταξη έκθεσης για να προσδιοριστεί το ύψος της υπεξαίρεσης, η οποία ανατέθηκε στην εφοριακό Αναστασία Τσεμπερά, η οποία παρέδωσε πολυσέλιδο πόρισμα.
Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που υπεξαιρέθηκαν ανήλθε σε 7 εκ.ευρώ, το οποίο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 εκ.ευρώ.
Η νέα διοίκηση του δήμου υπό τον Γ.Μπουτάρη, κατόρθωσε με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, να απαλείψει πολλά από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, δίνοντας οικονομική ανάσα στο δήμο.
Τελικά, η δικαιοσύνη άσκησε ποινικές διώξεις για πλήθος κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και για τον πρώην δήμαρχο Β.Παπαγεωργόπουλο, αντιδημάρχους οικονομικών και δεκάδες υπαλλήλους της ταμειακής υπηρεσίας.

Η δίκη για την υπόθεση, ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και καλύπτεται ειδησειογραφικά και αναλυτικά από το taxalia.

taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη