9 Δεκ 2012

Τα Ημερήσια Δελτία καίνε ή όχι τον Παπαγεωργόπουλο;

Αρχικά εμφανίστηκαν ως τα «απόλυτα ντοκουμέντα» από τα οποία Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι ενημερώνονταν καθημερινά για τις κινήσεις του Σαξώνη. Μία προσεκτική μελέτη τους όμως βγάζει αληθινά «λαβράκια»!!! 
«Λαβράκια» και αποκαλύψεις μεγατόνων κρύβουν τα ...
«Ημερήσια Δελτία Κίνησης του Ταμείου Θεσσαλονίκης», που, έπειτα από εντολή του Προέδρου του Δικαστηρίου, προσκομίστηκαν (σε επτά μεγάλες κούτες!) στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να...
εξεταστούν εξονυχιστικά. Είναι ευμεγέθη και χιλιάδες, ένα για κάθε μέρα και κάποια από αυτά έφτασαν και στα δικά μας χέρια.
Στη διάρκεια της προδικασίας αλλά και της ακροαματικής διαδικασίας, που συνεχίζεται επί 28 ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ήταν σαφές για την πλευρά των… «διωκτών» ότι Βασ. Παπαγεωργόπουλος, Μιχ. Λεμούσιας και οι τέως Αντιδήμαρχοι ήξεραν, άρα ενέκριναν, ότι ο καταχραστής έπαιρνε καθημερινά μεγάλα ποσά σε μετρητά για να κάνει τις πληρωμές του. 
Μάλιστα, η Πολιτική Αγωγή αλλά και η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές ότι «από τη στιγμή που η Διοίκηση γνώριζε έπρεπε να είχε προχωρήσει σε ενέργειες. Από τη στιγμή που δεν ενήργησε σημαίνει ότι κάτι άλλο έκρυβε». Σε αυτήν άλλωστε την παράδοξη παραδοχή (όχι ότι σίγουρα ήξεραν αλλά ότι δεν ήταν δυνατό να μην ξέρουν) βασίστηκαν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίες για να… κατακεραυνώσουν τους κατηγορουμένους. 
Τα Ημερήσια Δελτία όμως ήρθαν την προηγούμενη Πέμπτη, αρχειοθετήθηκαν και φωτοτυπήθηκαν για να εξεταστούν από μάρτυρες και κατηγορούμενους. Και εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις: Δικηγόροι και κατηγορούμενοι που εξέτασαν προσεκτικά τα Δελτία αυτά (λένε ότι) βρίσκουν: Πουθενά δεν γράφεται ότι ο Σαξώνης παίρνει μετρητά για τις πληρωμές του. 
Αντίθετα, γράφεται ότι λαμβάνει «χρήματα», στο ποσό των οποίων αθροίζονται επιταγές και μετρητά! Μεγάλο μέρος του Πορίσματος Τσεμπερά αλλά και του κατηγορητηρίου αναλίσκεται στην παραδοχή ότι από το Δελτίο αυτό προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Σαξώνης παίρνει μετρητά και πόσα! 
«Χρήματα», δηλαδή τόσο μετρητά όσο και επιταγές παίρνουν όλοι οι διαχειριστές πληρωμών! Μέχρι τώρα είχε δημιουργηθεί η άποψη ότι μόνον ο Σαξώνης έπαιρνε μετρητά για τις πληρωμές του! 
Τα «μετρητά» που αναγράφονται σε κάθε Δελτίο, αφορούν το σύνολο του ρευστού που υπήρχε κάθε μέρα ως υπόλοιπο στο χρηματοκιβώτιο της ταμειακής υπηρεσίας. Μέχρι τώρα κάποιοι είχαν δημιουργήσει την εικόνα ότι το νούμερο αυτό αφορά τα ποσά έπαιρνε αποκλειστικά και μόνο ο Σαξώνης! Μάλιστα στα Δελτία μετά το 2005 δεν υπάρχει καν στη λίστα των ονομάτων ο Σαξώνης, παρά μόνο η αιτιολογία «κρατήσεις»! Ο Σαξώνης παίρνει το 1/3 των χρημάτων που παίρνουν για τις δικές τους πληρωμές οι άλλοι τρεις διαχειριστές! 
Στην κατάθεσή της η κ. Τσεμπερά είπε πολλές φορές ότι κατά έναν παράξενο τρόπο ο καταχραστής Σαξώνης έπαιρνε πολύ μεγαλύτερα ποσά από τους συναδέλφους του. Κάτι που ενώ το ήξεραν οι προϊστάμενοί του το επέτρεπαν και το συνέχισαν! 
Σε κάθε Δελτίο υπάρχει η υπογραφή και η σφραγίδα του Διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας, κάτι που δημιουργεί στην πολιτική ηγεσία τη βεβαιότητα ότι όλα έχουν ελεγχθεί και είναι ΟΚ. Αντιδήμαρχοι, Γενικός Γραμματέας και πολύ περισσότερο ο Δήμαρχος δεν είναι δυνατό να υποψιαστούν ότι κάτι δεν… πάει καλά όταν ο αρμόδιος Διευθυντής υπογράφει για το αντίθετο… 
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης φάνηκε να παρουσιάζει τα έγγραφα αυτά περίπου ως αποδείξεις ότι η Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου είναι ένοχη! Τα προσκόμισε σιγά- σιγά! Αρχικά παρουσίασε ένα στο Δικαστήριο, μετά έφερε ακόμη 2-3 προφανώς για να δημιουργήσει αίσθηση. Η παρουσίαση όμως όλων των Δελτίων αποδεικνύει όλη την αλήθεια όσο κι αν αυτή δεν φαίνεται να είναι αρεστή. Και αυτή είναι ξεκάθαρα στο πλευρό της Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου! 
Φαίνεται ότι εδώ επαληθεύεται το λαϊκό γνωμικό περί του λάκκου και ποιος πέφτει σε αυτόν, σε σχέση με αυτόν που τον σκάβει… 

Του την έκαναν του Ψαρά!
Στη Δίκη την Τρίτη αποκαλύφθηκε ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ψαράς έχει πέσει θύμα υπεξαίρεσης όταν ήταν διευθυντής σε μία μεγάλη εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων! Εκεί κάποιος υπάλληλος αφαιρούσε μεγάλα ποσά από το ταμείο, χωρίς φυσικά να τον αντιληφθεί κανένας, πολύ δε περισσότερο ο διευθυντής του! 
Το θέμα έθεσε στον κ. Ψαρά η συνήγορος Αλέκα Τσάκου. «Μόλις πληροφορήθηκα την υπεξαίρεση παραιτήθηκα», απάντησε ο μάρτυρας. «Αισθάνεστε υπεύθυνος για την υπεξαίρεση», τον ρώτησε ο έτερος συνήγορος Δημ. Τσάκος. «Όχι», απάντησε και εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να την αποτρέψει, παρά την εργατικότητα, τη μόρφωση και την ηθική του! 
«Είπατε ότι στην εταιρία που εργαζόσασταν διακινούσατε μόνο επιταγές. Μήπως πήρατε όλα τα μέτρα αφότου αντιληφθήκατε την υπεξαίρεση» τον ρώτησε ο Μιχάλης Λεμούσιας. «Όχι, τα είχα πάρει νωρίτερα», απάντησε ο διάδοχός του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Δηλαδή όλα τα μέτρα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την υπεξαίρεση» σχολίασε ο κ. Λεμούσιας… Ήταν σαφές ότι ο τελευταίος και οι συνήγοροί του επιχείρησαν με έμμεσο τρόπο να πουν στον κ. Ψαρά (προφανώς για να ακούσει το Δικαστήριο) ότι ο ίδιος ως θύμα υπεξαίρεσης, δε θα πρέπει να είναι και τόσο επιθετικός με τις ευθύνες όσων επίσης είναι θύματα υπεξαίρεσης! Όταν υπάρχει το βρόμικο μυαλό… 

Ρεπορτάζ του Χρήστου Νικολαΐδη, που δημοσιεύθηκε στην "Καρφίτσα" 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη