7 Δεκ 2012

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης : Τέλος της αναλογικής εκπομπής τηλεοπτικών προγραμμάτων

Γράφει ο Βασίλης Γκόλτσιος, Σύμβουλος ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.


Ο τερματισμός εκπομπής αναλογικών τηλεοπτικών προγραμμάτων από τον Χορτιάτη , το κύριο Κέντρο Εκπομπής της ..
Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την μετάβαση της χώρας στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή.
Ο τερματισμός ( το switch off ) θα γίνει την 14η Δεκεμβρίου δηλ. σε λίγες ημέρες.
H επίγεια ψηφιακή εκπομπή δίνει την δυνατότητα στους τηλεθεατές να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών .
Σήμερα η χώρα μας διέρχεται σημαντική οικονομική κρίση . Η εκμετάλλευση ωστόσο των σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει φυγή προς τα εμπρός και σε πολλούς τομείς δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες.
Το Κέντρο Εκπομπής στον Χορτιάτη αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό , μετά από αυτό του Υμηττού, Κέντρο Εκπομπής στην χώρα μας.
Επηρεάζει σε ότι αφορά την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, όπως φαίνεται και από τους χάρτες ραδιοκάλυψης που έδωσαν στην δημοσιότητα η ΕΡΤ και η Digea αλλά και από τα αποτελέσματα ραδιοκάλυψης από την καθιέρωση της τηλεόρασης εδώ και πολλά χρόνια.
To εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί από τον Χορτιάτη καλύπτονται αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, πολλές εκ των οποίων απέχουν σημαντικά από το κέντρο εκπομπής, γεγονός που αποτελεί εξαιρετική περίπτωση επαλήθευσης της ραδιοκάλυψης και της μονοσυχνοτικής εκπομπής σε οριακές αποστάσεις.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι η πόλις της Θεσσαλονίκης καλύπτεται ήδη ψηφιακά από το Φιλίππειο ,το ενδιαφέρον εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη περιοχή.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι από το εν λόγω κέντρο επηρεάζονται και περιοχές από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και FYROM , με τις οποίες βέβαια έχει γίνει διεθνής συντονισμός προκειμένου να μη παρουσιασθούν αλληλοπαρεμβολές.
Κατά την διάρκεια του σχεδιασμού, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιαιτερότητας, απαιτήθηκαν σημαντικές προσπάθειες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες από τον εθνικό σχεδιασμό συχνότητες εκπομπής από το συγκεκριμένο κέντρο.
Σίγουρα κατά τις πρώτες ημέρες θα παρουσιασθούν προβλήματα λήψης των τηλεοπτικών προγραμμάτων τα οποία όμως θεωρώ ότι είναι απολύτως αντιμετωπίσιμα.
Η εμπειρία των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΡΤ και της Digea από την διακοπή των αναλογικών προγραμμάτων στην Αττική και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους.
Τα περισσότερα προβλήματα ίσως παρουσιασθούν επειδή πολλοί τηλεθεατές, παρά το ότι έχει αρχίσει συστηματική ενημέρωση εδώ και αρκετό καιρό, θα βρεθούν απροετοίμαστοι, επειδή ακριβώς, δεν θα έχουν αξιολογήσει σωστά την αλλαγή που έρχεται.
Λόγω της σπουδαίας του γεωγραφικής θέσης, το Κέντρο Εκπομπής Χορτιάτη, με την αναλογική εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων εξυπηρέτησε τις ανάγκες ραδιοκάλυψης μιας πολύ μεγάλης περιοχής, εδώ και 40 περίπου χρόνια.
Με την καθιέρωση της Ιδιωτικής ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, λόγω αυτής ακριβώς της δεσπόζουσας αυτής θέσης, κατακλύσθηκε από πολυάριθμες και άναρχα διασκορπισμένες εγκαταστάσεις εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στις πλαγιές του Χορτιάτη που αλλοίωσαν την φυσιογνωμία του.
Μετά την διακοπή των αναλογικών εκπομπών από τον Χορτιάτη είναι ευκαιρία αλλά και απόλυτα επιβεβλημένο το αρμόδιο Υπουργείο και η ΕΕΤΤ να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την περιβαλλοντική αποκατάστασής του με την απομάκρυνση όλων των αχρείαστων πλέον εγκαταστάσεων (κτισμάτων ,ιστών ,πυλώνων ,containers κλπ) ενώ οι απολύτως απαραίτητες, θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο.

Παρόμοιες διαδικασίες θα πρέπει να δρομολογηθούν και για τον Υμηττό ,όπου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε και εγκαταστάσεις-μαυσωλεία που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, εξακολουθούν να….στολίζουν την κορυφή του.
Η ίδια μέριμνα βέβαια πρέπει να ληφθεί και για οποιοδήποτε άλλο κέντρο εκπομπής ανά την Ελλάδα από το οποίο τερματίζεται η εκπομπή αναλογικών προγραμμάτων.

Εύχομαι και ελπίζω το εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για κανένα.
Οι τηλεθεατές της περιοχής αυτής από την 14η Δεκεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις πολλαπλές υπηρεσίες και δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη