11 Δεκ 2012

Ημέρα ανατροπής για τη Δίκη της Υπεξαίρεσης!

- Άρχισε το στριπτίζ της Τσεμπερά!
- Αναξιόπιστο το πόρισμά της, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.
- "Αυτοί που συνέταξαν το κατηγορητήριο δεν ήξεραν τί τους γίνεται" είπε ο Πρόεδρος!

Ευθείες και αιχμηρές βολές για τρομερές ανακρίβειες και λανθασμένες παραδοχές εναντίον όσων συνέταξαν το κατηγορητήριο και το βούλευμα εξαπέλυσε ουκ ολίγες φορές ο Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Γιώργος Αποστολάκης που δικάζει την υπεξαίρεση στη Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.
Ο κ. Αποστολάκης έδειξε να εκνευρίζεται πολλές φορές με την επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, που...
επέμενε (μέχρι τις φορτικές δικές του ερωτήσεις) ότι η υπεξαίρεση άγγιξε τα 51,4 εκ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να δικαιολογήσει αυτό το ποσό. Αντίθετα, έμενε σιωπηλή όταν ο Πρόεδρος της εξηγούσε ότι δεν είναι δυνατό να ισχύουν τα όσα το πόρισμά της αναγράφει, αφήνονταν παράλληλα πρωτοφανείς για Πρόεδρο Εφετών αιχμές για τους δικαστές που «πήραν αυτές τις λανθασμένες παραδοχές και άκριτα τα συμπεριέλαβαν στο βούλευμα»!
Η σημερινή μέρα βάζει σε εντελώς νέα πορεία τη Δίκη της υπεξαίρεσης. Σήμερα κατέστη απολύτως σαφές αυτό που δεκάδες φορές η πλευρά Παπαγεωργόπουλου έχει υποστηρίξει με θέρμη: ότι δηλαδή το πόρισμα Τσεμπερά είναι απολύτως αναξιόπιστο, δεν αποτυπώνει την αλήθεια και κανείς δεν γίνεται σοφότερος διαβάζοντάς το! Επίσης γίνεται σαφές ότι το κατηγορητήριο και το παραπεμπτικό βούλευμα, που είναι σε πολλά του σημεία αντιγραφή του πορίσματος Τσεμπερά, θα έπρεπε να είχε συνταχθεί κατά έναν πολύ διαφορετικό τρόπο και ότι έχουν σοβαρές ευθύνες όσοι το συνέταξαν!
Ο κ. Αποστολάκης φάνηκε εξαιρετικά διαβασμένος. Πήρε σημείο προς σημείο το πόρισμα Τσεμπερά και ζητούσε απαντήσεις για τα όσα ήδη είχαν διαψευστεί στην ακροαματική διαδικασία των προηγουμένων ημερών. Αλλά απαντήσεις δεν πήρε. «Πείτε μια φορά ένα όχι. Παραδεχθείτε μία φορά ότι κάνατε λάθος», είπε αρκετές φορές ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου όταν η κ. Τσεμπερά δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις.
«Έχετε κάνει λάθος και έχετε παρασύρει αυτούς που έκαναν τα κατηγορητήριο. Όποιος έχει γράψει το κατηγορητήριο δεν ξέρει τι του γίνεται. Δεν φοβάμαι πλέον να το πω και ανοιχτά», είπε ο Πρόεδρος αφήνοντας άναυδους τους συνηγόρους που σχολίαζαν ότι κανείς δικαστής δεν έχει χρησιμοποιήσει τέτοιες εκφράσεις εναντίον συναδέλφων του εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Αποστολάκης ξεκίνησε τις ερωτήσεις του με το ύψος της υπεξαίρεσης και συνέχισε με όσες διαδικασίες υποστήριξε η Τσεμπερά ότι διευκόλυναν τον Σαξώνη (Ειδικές Εντολές, εντάλματα πληρωμών, πληρωμές κρατήσεων κλπ).
Για το μεν έλλειμμα ανάγκασε την κ. Τσεμπερά να παραδεχθεί ότι δεν είναι δυνατό ο Σαξώνης να έχει κλέψει περισσότερα χρήματα από όσα μετρητά είχε αναλάβει (21 εκ. ευρώ) και ότι όλα τα υπόλοιπα είναι λανθασμένες παραδοχές. Για τις διαδικασίες την ανάγκασε να παραδεχθεί ότι αποτελούν απλές ενδείξεις για αταξία και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδεθούν με την υπεξαίρεση και τον Σαξώνη.
Η κ. Τσεμπερά στην αρχή επέμεινε ότι εκλάπησαν 51,4 εκ. ευρώ στα οποία προσέθεσε ακόμη 27 εκ. ευρώ τα οποία όπως είπε, αναγράφονται σε αποδείξεις του Σαξώνη. Δηλαδή, ενώ στο Δικαστήριο αποδείχθηκε ότι η υπεξαίρεση αφορά κατά το μάξιμουμ 21 εκ. ευρώ, αυτή σήμερα τα υπολόγισε στα 78,5 εκ. ευρώ (!) κάτι που ξεσήκωσε τα γέλια του ακροατηρίου.
Ο Πρόεδρος είπε ότι τα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, συνεπώς δεν θα τα εξετάσει, ενώ οι υπάλληλοι επέμεναν ότι πρόκειται για αβάσιμο ισχυρισμό!
Το δικαστήριο διέκοψε στις 12 το μεσημέρι για μία ώρα.
Από την αρχή της ημέρας έγιναν (περίπου) οι παρακάτω διάλογοι:
Πρόεδρος: Εσείς κ. Τσεμπερά κάνατε τον έλεγχο αλλά έρχονται τα πάνω – κάτω. Πόσα μετρητά πήρε συνολικά ο Σαξώνης;
Τσεμπερά: Πήρε συνολικά 21.133.000 ευρώ. Αλλά υπάρχουν κι άλλα 27,381 εκ. που δεν φαίνονται πουθενά, ούτε στο Ημερήσιο Δελτίο ούτε στο Ημερολόγιο. Έχει εκδώσει αποδείξεις για μετρητά που έχει πάρει αλλά δεν υποάρχουν στο ημερολόγιο του Διευθυντή. Ας τα πούμε «ορφανά».
Γκόλας: είναι αποδείξεις που υπογράφει ο ίδιος ο Σαξώνης. Όχι εγώ. Είναι δυνατό να παίρνει μέσα σε μία ημέρα τόσα χρήματα από το ταμείο;
Σαξώνης: Αυτό το συγκεκριμένο ποσό αφορά το ΙΚΑ και βγήκε με επιταγή.
Γκόλας: είναι συμψηφιστική απόδειξη για να μην κρατάω όλα τα παραστατικά.
Πρόεδρος: γιατί τις κόψατε αυτές τις αποφάσεις;
Σαξώνης: είναι για το ΙΚΑ κ. Πρόεδρε. Και μάλιστα δεν το είχα εγώ όλο το ΙΚΑ, το είχε ο Σκαμπαρδώνης.
Πρόεδρος: αυτό είναι εκτός κατηγορητηρίου, αν ισχύει θα το πάμε σε άλλη έρευνα, να μην ψάχνουμε κανα μήνα τι έγινε μ’ αυτό; Εσείς λέτε ότι υπάρχει ακόμη ένα κεφάλαιο υπεξαιρέσεως, που είναι πόσο;
Τσεμπερά: 27 εκ. που είναι ορφανές, χωρίς αποδείξεις.
Πρόεδρος: θα τα στείλουμε στον εισαγγελέα για να γίνει μία άλλη έρευνα. Άρα λοιπόν ο Σαξώνης πήρε 21 εκ. πέραν των μετγρητών που πήρε μπορούσε να υπεξαιρούσε άλλα; Αυτά διακινούσε.
Τσεμπερά: Υπήρχε ανακύκλωση των μετρητών.
Πρόεδρος: γιατί δυσκολεύεστε να πείτε όχι.
Τσεμπερά: όχι, αλλά υπήρχε κι άλλη διακίνηση.
Πρόεδρος: οι επιταγές έβγαιναν στο όνομα σας
Σαξώνης: όχι, έβγαιναν αυτά της ΔΥΟ στη ΔΥΟ, του ΙΚΑ στο ΙΚΑ κοκ
Πρόεδρος: αυτό μας είναι χρήσιμο, άρα δεν έχουμε κάτι με τις επιταγές.
Τσεμπερά: 29.12.05 έχει δύο επιταγές για φόρους (75+132). Στη Θ Δ.Ο.Υ. δεν υπάρχει είσπραξη για τη μία.
Σαξώνης: είναι συγκεκριμένη επιταγή με αριθμό. Δεν μπορεί να έχει υπεξαιρεθεί.
Πρόεδρος: στις 28 και 29.12 έχουμε πλαστά σε μία εβδομάδα μέσα εμφανίζει σωρεία πλαστών και από προηγούμενους μήνες. Δεν μπορούσατε κύριε Γκόλα να καταλάβετε ότι ήταν τόσα πολλά και πλαστά;
Γκόλας: δεν έκανα εγώ τον έλεγχο εγώ από το 05 και μετά. Μέχρι το 2004 διαχειριστικό έλεγχο έκανε η γραμματεία. Αποδείξεις και εντάλματα. Στα παραστατικά των πληρωμών γινόταν έλεγχος εκτός από της υπέρ τρίτων κρατήσεις, που γινόταν στο τέλος του έτους. Πρώτα τα έπαιρνε Χατζής, μετά η Γιαντζίδου και μετά η Παπαδοπούλου. Στο τέλος του έτους γινόταν ο έλεγχος. Αυτοί κοιτούσαν χρήματα, ποσά και έκαναν προσθέσεις.
Πρόεδρος: ποιος έκανε αντιστοίχηση;
Γκόλας: στο τμήμα εξόδων.
Παπαδοπούλου: κανείς δεν έκανε αντιστοίχηση.
Πρόεδρος: αυτός έφερνε τρελά χαρτιά. Γιατί κανένας δεν έβλεπε τα χαρτιά που έφερνε;
Παπαδοπούλου: ο προϊστάμενος εξόδων έβλεπε τα παραστατικά και τα ποσά. Τώρα βλέπω ότι δεν γινόταν.
Πρόεδρος: ποιος έπρεπε να κάνει την αντιστοίχηση;
Παπαδοπούλου: από τη διεύθυνση, σε εμένα ερχόταν ένα ημερήσιο δελτίο πολύ γενικό και δεν έκανα έλεγχο.
Πρόεδρος: δεν κάνατε έλεγχο κ. Γκόλα παρότι σας περιγράφουν όλοι ως τυπικό και αυσητρό προϊστάμενο.
Γκόλας: εγώ εμποστευόμουν τους υφισταμένους μου όταν μου λέγανε ότι όλα είναι εντάξη.
Πρόεδρος: εδώ βλέπω 26.9.08 μία επιταγή 417 χιλιάδες. Την ίδια μέρα που θα έπρεπε να σας φέρει το παραστατικό σας φέρνει ένα πλαστό με Μπάκης- Αυγουλά για 200 χιλιάδες. Γιατί το δεχτήλατε;
Γκαϊτατζής: έχω πει ότι εκείνη την εποχή ήμουν πολύ απασχολημένος.
Πρόεδρος: γιατί δεχτήκατε το πλαστό;
Γκαϊτατζής: αυτό προβλέπεται στον Οργανισμό ως αρμνοδιότητα του τμήματος εξόδων. Όταν εγώ τώρα βλέπω τις υπογραφές ότι ο αρμόδιος έλεγξε πώς να καταλάβω;
Πρόεδρος: με την ίδια ημερομηνία παίρνετε γνήσιο και πλαστό παραστατικό. Γιατί τα δέχεστε;
Γκαϊτατζής: η αντιστοίχηση έπρεπε να γίνεται από το Τμήμα Εξόδων.
Πρόεδρος: στις 29.10.07 παίρνει επιταγή για να πληρώνει 529 χιλ. στη Θ Δ.Ο.Υ. Παρότι παίρνει γνήσιο παραστατικό έχει παραδώσει και ένα πλαστό για 219 χιλ. Η εξήγηση είναι ότι και εσείς δεν κάνατε έλεγχο.
Γκαϊτατζής: στο δημόσιο γίνεται ιεραρχικός έλεγχος. Ο Διευθυντής βλέπει μόνο αυτά για τα οποία οι προϊστάμενοι του λένε ότι υπάρχει πρόβλημα. Η Μόσχογλου έπρεπε να κάνει τον έλεγχο αλλά δεν τον έκανε επειδή προφανώς της είχαν πει ότι κάνει κάτι άλλο. Οι αποδείξεις αυτές δεν ήταν στις ίδιες ημερομηνίες. Το κλείσιμο γινόταν πολύ αργότερα.
Γκόλας: όλη αυτή η αταξία γινόταν επειδή ο Σαξώνης πλήρωνε πάντα χωρίς εντάλματα. Όταν ερχόταν τα εντάλματα μετά τον έλεγχο τα έκανε το Τμήμα Εξόδων. Το 1999 τα εξοφλημένα εντάλματα έλεγχε η γραμματεία, Το 1999 όταν πήγα επειδή ανέθεσα άλλα καθήκοντα (ΠΠ 97 και επιχορηγούμενα έργα) είπα στην προϊσταμένη να ελέγχει μόνο τα παραστατικά πληρωμής.
Πρόεδρος: μια χρονιά εάν κάνατε πραγματική αντιστοίχηση θα τον πιάνατε από την πρώτη χρονιά. Αυτά να τα σημειώνετε για να τα απαντήσετε στις απολογίες σας.
Κυρία Τσεμπερά βρήκατε μετρητά που παίρνει ο Σαξώνης για να πληρώσει τη Δ.Ο.Υ. πάνω από τα όρια;
Τσεμπερά: ναι. Τα έχω στην κατάσταση που σας έδωσα.
Πρόεδρος: καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής και ο εισαγγελέας.
Μαργαρίτης: και το συμβούλιο
Πρόεδρος: και το συμούλιο, έχετε απόλυτο δίκιο. Ας πάρουμε από το 2005: αυτό το χαρτί πήγαινε στον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα.
Σαξώνης: όλα τα ποσά πληρώνονταν με μία επιταγή.
Πρόεδρος: ποιος έβλεπε το ημερήσιο δελτίο;
Γκόλας: ο δήμαρχος, ο γενικός και ο αντιδήμαρχος.
Τσάκου: τα ξεκαρφίτσωνε η γραμματεία, δεν έφτανε αυτό ούτε στο δήμαρχο ούτε στον γενικό.
Πρόεδρος: ποιος υπηρεσιακός παράγοντας το έβλεπε;
Τσεμπερά: η γραμματεία, ο διευθυντής, και οι προϊστάμενοι. Βλέπαν ότι υπήρχε και μετρητό και επιταγή. Θα μπορούσαν να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Πρόεδρος: με ποιο κριτήριο επιλεγόταν να πληρώνονται άλλα με μετρητά και άλλα με επιταγές και ποιος το αποφάσιζε αυτό;
Τσεμπερά: την ημερήσια κατάσταση που έκανε ο Σαξώνης το έκανε μόνο για τα λεφτά που αναλάμβανε ο ίδιος.
Πρόεδρος: αυτό όμως συμφωνεί με το ημερήσιο δελτίο που κάνει ο Σαξώνης. Δυσκολεύομαι  να αντιληφθώ το πόρισμά σας αυτό. Το ποιος αποφάσιζε αν θα πάρει μετρητά και πόσα, έχετε γνώμη τεκμησιρωμένη;
Τσεμπερά: δεν γνωρίζω ποιον ενημέρωνε αλλά θεωρώ ότι δεν θα το αποφάσιζε μόνος του. Είναι κάτι που φαίνεται, είναι ρίσκο, είναι μεγάλα ποσά. Μπορεί να ήταν και πάγια, θεωρώ ότι ήταν η πάγια αφού δεν επαναλαμβάνεται.
Πρόεδρος: τι έχει λάβει ο Σαξώνης σε μετρητά
Τσεμπερά: 86% σε επιταγές και 13% σε μετρητά. Ξεκινάμε από τι 4,9% το 2000 και καταλήγουμε στο 11,12% το 2007.
Πρόεδρος: στις 15.10.99 έχω το ημερήσιο δελτίο. Οι τακτοποιητέες είναι 18,860 εκ. δρχ. και το υπόλοιπο 1 δις. κάτι. Βλέπω χαρτί Γκόλα ότι παίρνει χρήματα. Αλλά δε λέει εάν πήρε μετρητά ή επιταγή;
Τσεμπερά: δεν διευκρινίζει.
Σαξώνης: δεν είναι δυνατό να πάρω τόσα πολλά μετρητά. Αφού είναι για τη Δ.Ο.Υ. Εννοείται ότι είναι επιταγή.
Τσεμπερά: από τη διασταύρωση που έκανα με το ημερολόγιο του διευθυντή, εκεί φαίνεται η επιταγή.
Πρόεδρος: σε όλα αυτά εδώ παρατήρησα: υπάρχει απόδειξη ότι παίρνει ο Σαξώνης ποσά για απεργίες- στάσεις. Φέρεται να εισπράττει ή να χρεώνεται ποσά που προκύπτουν από κρατήσεις των εργαζομένων για απεργίες. Στις 12.7.99 το ημερήσιο δελτίο λέει στο τέλος Σαξώνης (απεργία) 42 εκ. Δηλαδή παρκάρει στα χέρια του Σαξώνη ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει ένα πολύ καλό διαμέρισμα τότε. Στις 14.10.99 στο ημερολόγιο του ο Γκόλας γράφει έσοδα: απεργίες και ακυρώνει το προηγούμενο της απεργίας του Ιουλίου. Φαίνεται ότι εισπράττει άλλο ποσό. Γιατί ο Σαξώνης τα παίρνει αυτά τα λεφτά;
Τσεμπερά: ποιος ο λόγος να βρίσκονται στα χέρια του; Είναι αυτό που λέμε ότι διαχειριζόταν χρήματα και πέραν των αρμοδιοτήτων του.
Καραδήμος: ο Σαξώνης είχε όλες τις κρατήσεις. Οι απεργίες έβγαιναν ως κράτηση υπέρ του Δήμου. Η κράτηση υπήρχε στο ένταλμα. Αυτό δε σημαίνει ότι έπαιρνε ο Σαξώνης στο χέρι λεφτά. Τα εισέπραττε ο Δήμος τα χρήματα αυτά με γραμμάτιο.
Πρόεδρος: βρείτε μου εδώ το γραμμάτιο.
Καραδήμος: εάν δεν υπάρχει εδώ είναι στο ημερολόγιο. Είναι λογιστικό.
Πρόεδρος: γιατί παρεμβάλλεται ο Σαξώνης;
Γκαϊτατζής: είναι λογιστικό δεν είναι πραγματικό.
Πρόεδρος: είπατε ότι έχει πάρει 21 εκ. αλλά έχει φέρει πλαστά για 18,287 εκ. που λέει το κατηγορητήριο. Υπάρχουν και κάποια άλλα από το ΤΠΔ. Τα 3 της διαφοράς τα δικαιολόγησε με γνήσια;
Τσεμπερά: δε νομίζω να έφτανε σε αυτό το ποσό. Βρήκαμε και σε μικροποσά κάποια πλαστά. Τα έχω υπολογίσω όλα. Δεν ξέρω τι έχει το κατηγορητήριο.
Πρόεδρος: δεν έχουν μπει. Όποιος έχει γράψει το κατηγορητήριο δεν ξέρει τι του γίνεται. Μπορεί να έχει φέρει μετρητά. Εσείς πιστεύετε ότι υπεξαίρεσε όλα τα μετρητά που ανέλαβε;
Τσεμπερά: εκτός από κάποια μικροποσά.
Πρόεδρος: αυτά τα πλαστά του ΤΠΔ γιατί τα πήγε; Να δικαιολογήσει τι;
Τσεμπερά: για εισφορές και φόρους τα πήγε.
Πρόεδρος: και αυτοί (οι κατηγορούμενοι) τα παίρνουν ενώ θα έπρεπε να του τα τρίψουν στην μούρη;
Τσεμπερά: ναι.
Πρόεδρος: εάν ο συλλογισμός μας ότι η υπεξαίρεση είναι από τα μετρητά και μετά για να την δικαιολογήσει έφερνε ό,τι σαβούρα έφερνε τότε πάμε στο 1999. Τότε δεν φέρνει πλαστά. Τι συμβαίνει; Δεν έκλεψε το 1999; Πήρε τότε 380.000 ευρώ, εάν τα υπεξαίρεσε όλα ή μέρος τότε δεν βρήκατε κανένα πλαστό. Τι σήμαινε; Δεν έκλεψε καθόλου ή έκλεψε με άλλον τρόπο;
Τσεμπερά: καλύφθηκε ποσό με άλλο τρόπο. Έκανε μεταφορά 77 εκ. δρχ. τάχα ότι τα έχουμε πληρώσει περισσότερα και θα εκπέσουν από τα πληρωτέα. Μεταφέρεται από 1998. Το έτος 1996 δεν έχει μεταφορά χρηματικού υπολοίπου. Το 1997 μεταφέρει 300-600 ευρώ. Το 1997 προς το 1998 μεταφέρει 77 εκ. δρχ. ότι πληρώσαμε παραπάνω και θα τα συμψηφίσουμε από τα αποδοτέα του 1999, μέσα στο 1999.
Πρόεδρος: ήταν πραγματικό ή ψεύτικο;
Τσεμπερά: πραγματικό δεν μπορούσε να ήταν. Αφού οτιδήποτε αποδίδεται θα το έκλεινε στις 31.12 όχι αργότερα. Νομίζω ότι είναι προς την Δ.Ο.Υ.
Πρόεδρος: γι’ αυτό λέτε ότι δεν χρειάστηκε να κάνει πλαστά;
Τσεμπερά: είναι και αυτό μέσα στην υπέξαίρεση.
Πρόεδρος: στο πόρισμα της η Δ.Ο.Υ. λέει ότι δεν αποδόθηκαν στους εργαζόμενους 502 χιλ,. ευρώ.
Τσεμπερά: αυτός είναι άλλος τρόπος υπεξαίρεσης.
Πρόεδρος: πώς μπορείς να κάνεις υπεξαίρεση εάν δεν πάρεις μετρητά;
Τσεμπερά: δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Οι παρακρατήσεις είναι ζεστό χρήμα.
Πρόεδρος: δε θα συμφωνήσω σε αυτή σας την διαπίστωση. Πάμε στις ειδικές εντολές, εδώ λέτε ότι αυτές διευκόλυναν τον Σαξώνη. Ενώ υπήρχε εντολή να μην παίρνει μετρητά αυτός έπαιρνε. Πώς γινόταν να διευκολύνεται ο Σαξώνης;
Τσεμπερά: με το πρόσχημα των κρατήσεων στέκονταν τα χρήματα.
Πρόεδρος: να μην φτιάχνουμε φανταστικές πηγές χρημάτων. θεοποιήσαμε λιγάκι τις ειδικές εντολές. Αφού πάλι με τα μετρητά θα έκανε υπεξαίρεση. Υπάρχει άλλος τρόπος;
Τσεμπερά: όχι, αλλά διαχειριζόταν και κάποια άλλα.
Πρόεδρος: από πού πηγάζει η παραδοχή σας ότι ένας Δήμος πρέπει να πληρώνει τα πάντα με επιταγές;
Τσεμπερά: Ο νόμος 1819/81 και στο δήμόσιο επειδή εξομοιούται με τον διευθυντή του δημοσίου ταμείου… Στο ΒΔ λέει ότι φέρει την ευθύνη των εσόδων.
Πρόεδρος: εγώ βρήκα ότι οι πληρωμές γίνονται με επιταγή στο Δημόσιο.
Τσεμπερά: έχει γίνει αυτό επέκταση και στους ΟΤΑ και στο ΙΚΑ.
Πρόεδρος: για το ΙΚΑ το βρήκα, όχι όμως για τους ΟΤΑ. Η εξομοίωση αφορά τα χρέη που έχουν να λαμβάνουν από τρίτους. Αυτό εννοοούσατε. Εγώ απόι ρητή διάταξη δεν βρήκα κάτι άλλο. Εκτός εάν εννοείτε ότι από το διάταγμα προβλέπεται ότι οι τακτοποιητέες μπαίνουν στις εισρπάξεις και δεν τα ακουμπάς, οπότε μετά εάν τα βγάλεις τα αντιμετωπίζεις ωε έξοδα, οπότε πρέπει να τα κάνεις επιταγή.
Τσεμπερά: δε θυμάμαι αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο.
Πρόεδρος: το βούλεμα δέχθηκε ότι το 1998 έχει πλαστογραφήσει δύο διπλότυπα της Δ.Ο.Υ. 178 χιλ. συνολικά. Αυτό έχει να κάνει με διαχείριση της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου;
Τσεμπερά: όχι δεν έχει να κάνει αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει με το 1999. Γιατί το κλείσιμο δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι στη δημαρχία. Τακτοποίησαν άνοιγμα του 1999.
Πρόεδρος: Είναι λίγο υπερβατικό αυτό που λέτε. Είναι πολύ αόριστο αυτό που λέτε. Δεν το κρατάω καθόλου. Να πάμε σε κάτι άλλο. Γιατί εδώ δεν έχουμε Μπάκης και Αυγουλά το 1998;
Τσεμπερά: είναι ο ίδιος τρόπος που έκανε και στο ΤΠΔ.
Πρόεδρος: εμένα πάει το μυαλό μου ότι έγινε νόθευση πραγματικών παραστατικών. Πάμε σε κάτι άλλο. Λέτε για τη χρήση 1999 παρακράτησε ο ΔΘ το οποίο δεν απέδωσε στη Δ.Ο.Υ. και για το 2000 209 χιλ. και το 2003 503 χιλ. δηλαδή θεωρείτε εσείς ότι έχουν υπεξαιρεθεί φόροι μη καταβληθέντες αλλά παρακρατηθέντες φόροι 4,459 εκ. ευρώ. Παρακρατήθηκαν και έγινε ζεστό χρήμα;
Τσεμπερά: έγινε ο έλεγχος και είδαμε ότι εξοφλήθηκαν τα εντάλματα μισθοδοσίας.
Πρόεδρος: αυτό σημαίνει ότι ο ΔΘ είχε στη διάθεση του το σύνολο του ποσού και το κράτησε στο ταμείο του; Άρα δεν πήγε στα χέρια του Σαξώνη;
Τσεμπερά: αυτός ήταν αρμόδιος. Τα χρήματα αυτά που πήγαν;
Πρόεδρος: με εκπλήττετε τώρα. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η ξεχωριστή πηγή πέραν των 21 εκ. που πήρε; Αν μου ανοίγετε τώρα άλλον δρόμο ότι πήρε άλλα χρήματα; Από ποιον; Ποιος θα έβαζε το κεφάλι του στον ντορβά για να του δώσει χρήματα; Παραδεχθείτε ότι κάνατε λάθος…  τώρα κάτι άλλο: πώς γινόταν οι πληρωμές στην ΕΤΕ με πλαστά; Δικαιολόγησε φόρο, είστε σίγουρη;
Τσεμπερά: είμαι σίγουρη.
Πρόεδρος: δέχθηκε το βούλευμα ότι τα Β’ ΧΕΠ ήταν χρήμα. Είναι πέραν των μετρητών;
Τσεμπερά: μπορεί να καλύπτουν ένα εικονικό τιμολόγιο.
Πρόεδρος: ναι, αλλά τι σχέση έχει με την υπεξαίρεση. Εάν κάποιος το έκανε αυτό γιατί να το χρεώσουμε στον Σαξώνη;
Τσεμπερά: μπορεί με αυτό να γινόταν άλλη πληρωμή.
Πρόεδρος: το είπατε εσείς και το πήρανε οι άλλοι και το έβαλαν άκριτα στο βούλευμα. Τώρα, για το ποσό που καταλογίστηκε από το ΙΚΑ. Πώς έφτασαν αυτά τα 3 εκ. ευρώ στον Σαξώνη;
Τσεμπερά: γιατί αυτός ήταν ο διαχειριστής.
Πρόεδρος: δηλαδή τα φάγανε άλλοι, αλλού; Δηλαδή έχουμε κι άλλη υπεξαίρεση;
Τσεμπερά: αυτός τα υπέγραψε.
Πρόεδρος: πάλι δεν μου απαντάτε. Τώρα: σύμφωνα με εσάς το έλλειμμα προέκυψε από την έκδοση και την ακύρωση των ΧΕΠ. Αυτό το ποσό που έμεινε από την ακύρωση φτάνει στα χέρια του Σαξώνη; Μήπως το θεωρείτε δημοσιονομικά έλλειμμα;
Τσεμπερά: όχι, το θεωρώ πραγματικό έλλειμμα. Η πράξη υπογράφεται από τον αντιδήμαρχο.
Πρόεδρος: κάνατε μεγάλο λάθος και τους παρασύρατε , εσείς καλά κάνατε και καταγράψατε την σκέψη σας αλλά… Και δεν φοβάμαι να το πω και δυνατά. Τώρα παιδευόμαστε όλοι μας, χάσαμε τον ύπνο μας εμείς, όχι μόνο οι κατηγορούμενοι. Πα΄με σε κάτι άλλο: 115 χιλ. έλλειμμα επειδή δεν πλήρωσαν εγκαίρως το ΙΚΑ το 2003. Τα έβαλε στην τσέπη του ο Σαξώνης;
Τσεμπερά: (σιωπή)
Πρόεδρος: ας βγει ένα όχι από το στόμα σας. Και να κλείσω με αυτό: λέτε 7,7 εκ. ευρώ από έκθεση ελέγχου των Μόσχογλου και Σκαμπαρδώνη. Αυτά δεν περιλαμβάνονται στα πλαστά;
Τσεμπερά: ναι, περιλαμβάνεται.
Πρόεδρος: το βούλευμα και το συμβούλιο τα βάζει δεύτερη φορά. Τα δ΄χεθηκε το συμβούλιο ότι είναι υπεξαιρέσεις. Βρτίσκεται ακόμη δύο ελλείμματα στην Δημ. Επιχείρηση Ιματισμού. Γιατί τα βάζετε στον Σαξώνη;
Τσεμπερά: τον ρώτησα και μου είπε ότι αυτός απέδιδε τις κρατήσεις της Δημ. Επιχείρησης.
Πρόεδρος: είναι επιπλέον;\
Τσεμπερά: (σιωπή)
Πρόεδρος: δεν μπορεί να είναι πέραν των μετρητών που είχε πάρει…
Εισαγγελέας: μήπως έχετε καταγράψει
Τσεμπερά: Ο Γρέγος για 4-5-6-7 1,76% και ο Σκαμπαρδώνης 0,24%

ΧΕΝ     




      



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη