26 Ιαν 2013

Φωνές κατά του Παντή στο ΑΠΘ...

Γράφει σήμερα ο Άγγελος Αγγελίδης στον Ελεύθερο Τύπο
Πολλαπλασιάζονται εντός του ΑΠΘ οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του Γιάννη Παντή από τη θέση του αντιπρύτανη, μετά την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση του iphone. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε με ανεπίσημο τρόπο σε...
συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης και από ότι φαίνεται αναμένεται να παρθεί απόφαση προκειμένου να μελετηθεί και επίσημα το θέμα. 
 Όσοι ζητούν την παραίτηση του Γιάννη Παντή από τη θέση του αντιπρύτανη θέτουν ως επιχείρημα την διάταξη της αυτοδίκαιης αργίας, στην οποία τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν σε βάρος τους εκκρεμούν πειθαρχικές ποινές ή ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με τον νόμο 4093 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε στα τέλη του 2012, οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι τίθενται σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι «οι οποίοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». 

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Παντής θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης καθώς ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της απιστίας, σε βαθμό πλημμελήματος. Μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας υποστηρίζει ότι ο αντιπρύτανης θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες και για να μην βρεθεί το ΑΠΘ για άλλη μία φορά στο στόχαστρο της κοινής γνώμης. Ωστόσο, υπάρχουν πανεπιστημιακοί που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, δεν έχει εφαρμογή σε δημόσιους λειτουργούς, όπως τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. «Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, είναι κυρίως ηθικό. Δεν μπορεί ένας καθηγητής να παραμένει στη θέση του αντιπρύτανη όντας υπόδικος», είπε στον ΕΤ, καθηγητής του ιδρύματος. Στο μεταξύ, μετά από τις αγκαλιές και τις κοινές συνεντεύξεις τύπου, η Πρυτανεία και το Συμβούλιο Διοίκησης πέρασαν στα χαρακώματα. 

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Πρυτανείας να δημιουργήσει γραφεία για το Συμβούλιο στον έκτο όροφο του κτιρίου διοίκησης, όπου βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες. Όμως, τα μέλη του Συμβουλίου αντέδρασαν έντονα και απαιτούν τα γραφεία τους να βρίσκονται στον έβδομο όροφο, όπου στεγάζεται και η πρυτανεία. Μάλιστα, τα μέλη του Συμβουλίου κάνουν λόγο για προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου και της θέσης τους. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή χωροταξική τομή». 

 Πάντως, μία ακόμη επιβεβαίωση των «διαταραγμένων» σχέσεων μεταξύ της πρυτανείας του ΑΠΘ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι η βουλευτής του κόμματος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου αρνείται να συμμετάσχει στην μεθαυριανή εκδήλωση - Τελετή Αναγόρευσης του Κώστα Γαβρά σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου. Όπως επισημαίνει: «δεν θα παραστώ σε μία τελετή του ΑΠΘ με ιδιωτικές εταιρίες - χορηγούς όπως η Daios Luxury Living και η Aegean που σημειωτέον έχει προβεί την προηγούμενη χρονιά σε μαζικές απολύσεις". 

Επιπλέον, η κ. Χαραλαμπίδου εκτιμά ότι η διενέργεια εκδηλώσεων στο ΑΠΘ υπό την χορηγία εταιριών, αποτελεί λογική που ανοίγει τον δρόμο «για την περαιτέρω εισχώρησή τους σε αυτό και θεωρώ ότι δεν συνάδει με τις αξίες και τους αγώνες της αριστεράς και του φοιτητικού κινήματος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη