24 Ιαν 2013

Υποψήφια βουλευτίνα στο κύκλωμα των "λευκών γάμων"

εντόπιζαν Γεωργιανούς που έρχονταν στη χώρα μας και τους βοηθούσαν να πάρουν παράνομα την ελληνική ιθαγένεια, με εικονικούς γάμους
Η 52χρονη μεταφράστρια-μεσίτρια, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης συνελήφθη γιατί βρισκόταν μεταξύ των ....
τριών «εγκεφάλων» του κυκλώματος με τους «λευκούς γάμους».

Εχει ρίζες στη Ρωσία και πέριξ

Η κ. Τσαρτσίδου γεννήθηκε το 1961 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και είναι απόφοιτος του πανεπιστήμιου Μεντελέεβ Δ.Ι. της Μόσχας. Διετέλεσε προϊσταμένη του τμήματος προσλήψεων προσωπικού της γενικής διεύθυνσης του υδροηλεκτρικού σταθμού Τιφλίδας κατά την περίοδο 1986 έως 1991. Από την περίοδο 1991 έως το 1998 διετέλεσε υποδιευθύντρια στη Νομαρχία της περιφέρειας Κρασνοντάρ της Ρωσίας.
Από το 1998 διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα με την οικογένεια της.
Αποτελεί μέλος του ποντιακού συλλόγου παλιννοστούντων Φιλύρου και είχε εκλεχθεί ως δημοτική σύμβουλος του δήμου Χορτιάτη στις εκλογές του 2006 και παρέμεινε μέχρι το πέρας της θητείας της έως το 2010.
Εχει ασχοληθεί με θέματα ιθαγένειας και επιμέρους ειδικών υποθέσεων και πολιτεύτηκε με τη ΝΔ γράφοντας στο βιογραφικό της:

«Επιδεικνύει μια ευαισθητοποίηση πάνω στα κοινωνικά προβλήματα ιδιαίτερα των ομογενών και με την εμπειρία της και την επαγγελματική της ικανότητα προσπαθεί και φέρει εις πέρας κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει. Χαρακτηρίζεται ως οργανωτική, ενημερωμένη, αξιόπιστη και μέσα από την πολύχρονη επαγγελματική, πολιτική και κοινωνική της δραστηριότητα, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μας»!

Εκαναν κύκλωμα

Στο κύκλωμα εμπλέκονται έως τώρα 172 άτομα και ανάμεσά τους με ενεργό ρόλο 7 δικηγόροι, 2 μεταφραστές, 1 υπάλληλος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 2 υπάλληλοι των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου.

Η Μάρθα Τσαρτσίδου, που εργαζόταν ως μεταφράστρια και μεσίτρια στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, μαζί με άλλα 10 άτομα και φέρεται ως ένα από τα τρία ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το Εθνος.

Τα άλλα δύο είναι μία 40χρονη Γεωργιανή, η Μ.Κ., και ο 36χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Στ. Χ., ενώ σύμφωνα και με τις καταγραφές του «κοριού», που για μια ακόμη φορά βοήθησε σημαντικά στην εξάρθρωση ενός μεγάλου εγκληματικού κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη, μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες τελέστηκαν 69 γάμοι και ήταν στα... σκαριά άλλοι 78.

Αδρή αμοιβή

Η «ταρίφα» από τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν ιθαγένεια μέσω ενός εικονικού γάμου έφτανε μέχρι 7.000 ευρώ, ενώ «γαμπροί» και «νύφες» ήταν άτομα με οικονομικά προβλήματα ή τοξικομανείς που εισέπρατταν 500-1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ αν ταξίδευαν στο εξωτερικό για να γίνει εκεί η τελετή.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τους αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα, μέσα από τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας, ενώ η Μ. Τσαρτσίδου χρησιμοποιούσε τη διπλή της ιδιότητα, αυτή της μεταφράστριας-μεσίτριας αλλά και του κομματικού στελέχους που είχε προσβάσεις σε περιφέρεια και δήμους.

Οπως δήλωσε ο διευθυντής Ασφάλειας, ταξίαρχος, Αθηναγόρας Παζαρλής, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2010 και μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες τα μέλη της αποκόμισαν από 68 εικονικούς γάμους 230.000 ευρώ και σχεδίαζαν άμεσα άλλους 78, που θα τους απέφεραν άλλα 300.000 ευρώ.

Καταγγελία
Πώς... «σχόλασαν» τον γάμο
Ενας ηλικιωμένος από τις Κρηνίδες Καβάλας κατήγγειλε στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 πως η κόρη του, που είναι τοξικομανής, «παντρεύτηκε» με Γεωργιανό, τον οποίο ποτέ δεν είδε, μόνο και μόνο για να πάρει 800 ευρώ και να εξασφαλίσει τις δόσεις της.
Οι αρχές ασφαλείας κινήθηκαν για τέσσερις μήνες με άκρα μυστικότητα και από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε χρήση τον «κοριό», καταγράφοντας συνομιλίες των υπόπτων.
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν «εκδώσει» κανονικό τιμοκατάλογο για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Ετσι για κάθε γάμο που γινόταν επί ελληνικού εδάφους εισέπρατταν 4.500 ευρώ, ενώ όταν ο γάμος τελούνταν στη Γεωργία, η «ταρίφα» ανέβαινε στις 7.000 ευρώ.
Την απόκτηση δελτίου αιτούντος ασύλου χρέωναν 700-1.000 ευρώ, την έκδοση άδειας παραμονής 4.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός ή η αλλοδαπή είχαν κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα βίζα, το ποσό μειωνόταν στις 3.500 ευρώ.
Προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική τους δράση, τα μέλη της οργάνωσης και οι συνεργοί τους πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών.
Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό όλων όσοι αναζητούνται, αλλά και τυχόν άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στο κύκλωμα.

iefimerida, ethnos