29 Ιαν 2013

Μερικές σκέψεις για την εισαγγελική πρόταση στη Δίκη της Υπεξαίρεσης...

- "Δεν ήταν δυνατό να μην γνώριζαν"...
- "Δεν πήραν χρήματα οι Παπαγεωργόπουλος- Λεμούσιας".
- Από "υπεξαίρεση από κοινού" στην ηθική αυτουργία...

Κατά τη σημερινή αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, που δικάζει τη Δίκη της Υπεξαίρεσης, τόνισε αρκετές φορές ότι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας δεν ήταν δυνατό να μην γνώριζαν ότι ο Σαξώνης έκλεβε...
Ωστόσο, δεν είπε ότι όντως γνώριζαν! Πουθενά στην ακροαματική διαδικασία, επί 40 μέρες...
 συνεδριάσεων, δεν αποδείχθηκε ότι Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας όντως γνώριζαν τις βρωμιές του καταχραστή! Δεν υπήρξε καμία μαρτυρία, ούτε προσκομίστηκε κάποιο ντοκουμέντο από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ήξεραν! Κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες. Συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και διαβάστηκαν εκατοντάδες έγγραφα. Κανένα από αυτά δεν καταδεικνύει ότι την ώρα που ο Σαξώνης έβαζε χέρι στο ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάποιος άλλος το γνώριζε!
Μόνο ο Σαξώνης κατέθεσε ότι οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας ήξεραν. Κανείς άλλος. Αλήθεια, με ποια αξιοπιστία αντιμετωπίζουμε σήμερα την μαρτυρία του ανθρώπου που έχει παραδεχτεί ότι έκλεβε και πλαστογραφούσε;
Είναι σαφής η παντελής έλλειψη αυτού του αποδεικτικού υλικού. Στη θέση αυτού του αποδεικτικού υλικού έρχεται (με άλμα λογικής) η διαπίστωση ότι "δεν ήταν δυνατό να μην ήξεραν"...  
Αλήθεια μία αυθαίρετη διαπίστωση μπορεί να καλύψει το κενό μίας απόδειξης; 
Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό στην εισαγγελική πρόταση: ο κ. Εισαγγελέας μιλά για ηθική αυτουργία. Ωστόσο, το κατηγορητήριο περιέγραφε σαφώς ότι υπάρχει "υπεξαίρεση από κοινού", δηλαδή ότι Σαξώνης, Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας έκλεβαν μαζί!
Τώρα ο εισαγγελέας κάνει ένα βήμα πίσω,  και προτείνει ενοχή αλλά για ηθική αυτουργία για τον Μ. Λεμούσια. Μάλιστα για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει ενοχή για ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία του Λεμούσια προς τον Σαξώνη! Πρόκειται ουσιαστικά για σημαντική ποιοτική διαφορά.
Επίσης, ο εισαγγελέας δέχεται ότι οι Λεμούσιας και Παπαγεωργόπουλος δεν έκαναν υπεξαίρεση. Και τονίζει ότι άλλο Δικαστήριο θα πρέπει να διερευνήσει εάν οι δύο τελικά πήραν χρήματα από τα κλεμμένα του Σαξώνη... Και αυτό έχει τη σημασία του...
Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν (όταν απευθυνθήκαμε σε αυτούς για να μας αξιολογήσουν τις εξελίξεις), ότι κάποιος πρέπει να εξηγήσει λεπτομερειακά πώς είναι δυνατό να γίνονται πράξεις και να προωθούνται διαδικασία στη βάση της λογικής "δεν είναι δυνατό να μην ήξεραν", όταν κανείς δεν βεβαιώνει ότι ήξεραν.
"Μέσα σε μία αίθουσα κακουργιοδικείου δεν λες τι είναι δυνατό ή λογικό να έγινε ή να μην έγινε. Αλλά μένεις σε αυτά τα οποία όντως έγιναν ή δεν έγιναν", μας έλεγε η πηγή μας. 
Για τους αντιδημάρχους Αθανάσαρο, Ζορπίδη και Γερογιάννη ήταν περισσότερο ξεκάθαρος ο εισαγγελέας. Δεν έμεινε σε απορίες αλλά είπε ευθέως ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την εμπλοκή τους.
Η Δίκη συνεχίζεται αύριο με την αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη