18 Ιαν 2013

Ανάπτυξη και ανεργία στο επίκεντρο της συνάντησης Καράογλου-Μηταράκη

Για το αναπτυξιακό πλαίσιο που θα επαναφέρει τη Μακεδονία και τη Θράκη σε τροχιά ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της...
ανεργίας, συζήτησαν σήμερα (Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013) στο Διοικητήριο, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Νότη Μηταράκη. Ο κ. Καράογλου παρουσίασε στον κ. Μηταράκη τα 108 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013 στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΜΑΘ και τα οποία αφορούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την εντατικοποίηση όλων των πολιτικών παρεμβάσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μια σειρά ζητημάτων που αφορούν:
α) στην αμεσότερη προσέλκυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επενδύσεων, 
β) στην πάταξη της γραφειοκρατίας, 
γ) στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Περιφέρειας και των Δήμων μέσω έργων ΣΔΙΤ, 
δ) στην προώθηση των εξαγωγών.


«Η κυβέρνηση το 2012 κέρδισε το στοίχημα της ρευστότητας και της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους. Το 2013 θα δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας» τόνισε στην αρχή των δηλώσεων του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Καράογλου δήλωσε αισιόδοξος πως «το 2013 η ελληνική οικονομία μπορεί να φύγει και πάλι προς τα εμπρός και θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και ειδικότερα αυτό της ανεργίας. Η συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι υποδειγματική» επισήμανε μεταξύ άλλων, εξηγώντας πως «στο πλαίσιο αυτό, δια νόμου, μας παραχώρησε την αρμοδιότητα το ΥΜΑΘ να γίνει φορέας υποδοχής, ελέγχου, αξιολόγησης και τελικής έγκρισης επενδυτικών σχεδίων. Με την ευκαιρία», πρόσθεσε, «θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η νέα Υπηρεσία που οργανώθηκε στο Υπουργείο μας και η οποία ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, εκτός από τα 93 παλαιά επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι 15 Ιανουαρίου δέχτηκε άλλα 15 νέα επιχειρησιακά σχέδια. Είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης για την «σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία, υποστήριξε πως «η ανάπτυξη δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είναι η προσέλκυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επενδύσεων, η αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Περιφέρειας και των Δήμων με έργα ΣΔΙΤ καθώς και η προώθηση των εξαγωγών, μιας και η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού εξωστρέφειας. Ήδη το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με απόφαση του Πρωθυπουργού, συμμετέχει στη μεικτή επιτροπή εξωστρέφειας που έχει συσταθεί» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, λέγοντας ότι «όλοι οι φορείς συντονιζόμαστε, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε για την προώθηση εξαγωγικών δράσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Εθνικός Φορέας Εξωστρέφειας θα έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως: «Ο νέος φορέας εξωστρέφειας θα έχει έδρα στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη θα έχει την έδρα του ο ενιαίος φορέας εκθέσεων, μετά την ενοποίηση της ΔΕΘ ΑΕ με τη Helexpo AE».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ειδικών κινήτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι ο νέος αναπτυξιακός και επενδυτικός νόμος στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι το οποίο -όπως είπε- είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την προσέγγιση επενδύσεων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τις όμορες χώρες.

«Παράλληλα ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, κίνηση η οποία επίσης θα συμβάλλει αποφασιστικά, γιατί αυτήν τη στιγμή η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Το 2012 κερδίσαμε το στοίχημα της δημοσιονομικής ασφάλειας, παλεύουμε να ολοκληρώσουμε το στοίχημα της ρευστότητας και με το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο ελπίζουμε πως αυτό θα μετουσιωθεί σε επενδύσεις εντός του 2013. Το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά θα είναι καλύτερη στην προσέλκυση επενδύσεων συγκριτικά με το 2012» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη